عزت نفس = پدر، مادر، معلم
پژوهش های دانشگاهی حاكی از آن است كه نبود یا كمبود عزت نفس در دانشآموزان، باعث افزایش شاخص افت تحصیلی و ركود عملكرد علمی و تحصیلی میشود؛ چراكه میان عزت نفس و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان به ویژه كنكوریها رابطه معنادار و دوسویهای وجود دارد. در این میان، معلمان و والدین دو محرك و عامل اصلی شكلگیری عزت نفس در شخصیت دانشآموزان یا از بین رفتن آنند. بهطور مثال، والدین بهعنوان الگو و سرمشق به ویژه قبل از ورود دانشآموزان به مدرسه میتوانند از چگونگی درگیری با مسائل زندگی به فرزندشان آگاهی دهند و نقش مهمی در شكلگیری عزت نفس دانشآموزشان كه روزی قرار است در كنكور شركت كند، ایفا كنند. پدر و مادرها باید به خاطر داشته باشند، رشد روز افزون عزت نفس روحیه فرزندان ضروری است و اولیاء و مربیان مدارس باید با آگاهی از تفاوتهای فردی، ویژگیهای رشدی، مهارتها، قابلیتها، عواطف، منش و استعدادها برای تقویت عزت نفس دانشآموزان بكوشند. شاید این مهم با القا و سپردن برخی مسوولیتها به دانشآموزان انجام پذیرد تا استعدادهای هر دانشآموز رشد كند.
نقش عملكرد تحصيلي در عزت نفس
موفقیت یا شكست تحصیلی همانطور كه از عوامل مختلفی چون نظام آموزشی، سازمان مدرسه و عوامل آن چون كتاب، معلم، مدیر و نیز خانواده و ویژگیهای شخصی و فردی دانش آموزان ریشه می گیرد، آثار و پیامدهای مختلفی را نیز در ابعاد اجتماعی و فردی بر جای می گذارد. عزت نفس كودك قبل از هر چيز ابتدا در محيط زندگياش پيريزي مي شود اما در مدرسه و كلاس درس است كه نسبت به تواناييهاي خود و اينكه چگونه پيشرفت كند آگاهي مييابد. به طور معمول يك كودك تا سن 18 سالگي حدود 5 هزار ساعت از وقت خود را در مدرسه ميگذراند و طي اين مدت عقايد يا عادات خاصي كسب ميكند. نحوه آموزش كودكان بسيار مهمتر از چيزي است كه بايد بياموزند. نگرش كودك نسبت به يادگيري و مخصوصاً تواناييهايش، اثر بسيار مهمي روي عزت نفس و در نتيجه آيندهاش دارد. بنابراين توجه و نوع رفتار والدين و معلمهاي مدرسه در اين زمينه از اهميت خاصي برخوردار است.
منبع
صالحی،سلیمه(1393)، سبک های اسنادی با پیشرفت تحصیلی و عزت نفس در دانشآموزان دبیرستان ها، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاد اسلامی هرمزگان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید