ازدواج وانواع آن
ازدواج مقدس ترين و پيچيده ترين رابطه ميان دو انسان از دو جنس مخالف است كه ابعاد وسيع و عميق و هدف ها ي متعددي دارد. ازدواج پيمان و پيوند مقدسي است ميان دو جنس مخالف بر پايه روابط پاياي جنسي، عاطفي، معنوي و بر اساس انعقاد قرارداد شرعي و عرفي، اجتماعي و قانوني كه تعهدي را براي زوجين به وجود مي آورد . آنچه بيش از هر امري لازمه ازدواج موفق است. تعادل عاطفي، سلامت رواني، كفايت هاي عقلاني و قابليت هاي اجتماعي است و نه صرف تمكن اقتصادي.
ازدواج از نوعي تقدس برخوردار است كه در مقايسه با ساير روابط انساني، تماميتي بي نظير دارد بدين معنا كه ابعاد زيستي ، اقتصادي، عاطفي، رواني و اجتماعي زندگي را پوشش مي دهد.نكته بعدي استحكام اين قرارداد است كه در قرآن از ازدواج به عنوان پيماني محكم ياد شده است و جملاتي كه در عقد ازدواج و هم زمان با آن از سوي يك طرف گفته مي شود و طرف مقابل نيز آن را مي پذيرد ، نشان از استواري اين پيوند دارد .
در اسلام به اصل كفويت اشاره مي شود و با مطالعه فرهنگ جوامع گوناگون ملاحظه مي شود كه در امر انتخاب همسر، تناسب، سنخيت، همشان بودن و همسان گزيني يك قاعده جهاني است . افراد تمايل دارند همسري انتخاب كنند كه از ابعاد گوناگون سني ،تحصيلي ، خانوادگي ،اقتصادي، هوشي، اعتقادي، فرهنگي و نظايرآن با آنها همسان و متناسب باشد .
ازدواج ها به دو گروه پايدار و ناپايدار تقسيم مي شود. ازدواج پايدار شامل زوج هاي سنتي ، زوج هاي دو جنسيتي و زوج هاي اجتنابي مي شود و ازدواج هاي ناپايدار شامل زوج هاي معترض و زوج هاي فاقد قيد (جدا از هم ) مي گردد.
زوج هاي سنتي و زوج هاي دوجنسيتي : نقش هاي جنسي سنتي را ايفا مي كنند و اهداف خانواده را به اهداف فردي ترجيح مي دهند، برنامه ريزي روزانه منظمي دارند ، سطح متوسطي از هيجانات مثبت و منفي را نشان مي دهند، تمايل به اجتناب از هر گونه تعارض به جز مسائل عمده و اساسي دارند و وقتي درگير تعارضات مي شوند به آن پرداخته و سعي مي كنند حلش كنند.در آخرين مرحله بروزمشكل به طور قابل توجهي قانع سازي صورت مي گيرد. نقش هاي جنسيتي برابرنگري را پذيرفته و ايفا مي كنند، اهداف فردي را به خانوادگي ترجيح مي دهند ، برنامه روزانه آشفته و مكان هاي زندگي جداگانه اي در خانه دارن، دو همسر با هم مخالفند (ناسازگارند) و سطح بالايي از هيجانات مثبت و منفي را نشان مي دهند.
زوج هاي اجتنابي: آنها نقش هاي جنسي سنتي را ايفا ميكنند، مكان هاي جداگانه اي براي زندگي دارند، كمتر مهارت هاي حل مشكل دارند، از هرگونه تعارض اجتناب مي كنند و در هنگام تعارض مسائل خود را بيان مي كنند ، اما هيچ گونه كوششي براي قانع سازي يا مصالحه ؛ سازش انجام نمي دهند.
زوج هاي متعارض از گروه ازدواج ناپايدار: آنها درگير تعارضات شده و بدون هيچ كوشش ساختار يافته اي براي حل وارد مذاكره مي شوند، تعاملات آنها را سرزنش هاي ادامه دار ،ذهن خواني و شخصيت تدافعي شكل مي دهد، آنها سطح بالايي از هيجانات منفي و سطح پاييني از هيجانات مثبت را نشان مي دهند و الگوها ي تعاملي (تهاجمي-اجتنابي) هستند.
زوج هاي فاقد قيد يا جدا از هم از گروه ازدواج ناپايدار: آنها از تعارضات اجتناب كرده و مهارت هاي حل مساله كمي دارند، دوره هاي كوتاه سرزنش گري، ذهن خواني، و شخصيت تدافعي در تعاملاتشان وجود دارند، سطح پاييني از هيجانات منفي را داشته و تقريبا هيچ هيجان مثبتي را نشان نمي دهند-الگوي تعاملي آنها اجتناب است.
خانواده: تعريف، عملكرد و نقش آن در تعارضات
خانواده چيزي بيش از مجموعه افرادي است كه در يك فضاي مادي و رواني به سر مي برند . خانواده يك نظام اجتماعي و طبيعي است كه ويژگي هاي خاص خود رادارد . اين نظام اجتماعي مجموعه اي از قواعد و اصول را ابداع و براي اعضاي خود نقش هاي متنوعي تعيين مي كند. علاوه بر اين خانواده از يك ساخت نظام دار قدرتمند برخوردار است، صورت هاي پيچيده اي از پيام رساني هاي آشكار و نهان را به وجود مي آورد، و روش هاي مذاكره و مسئله گشايي مفصلي در اختيار دارد كه به آن اجازه مي دهد تا تكاليف مختلفي را با موفقيت به انجام برساند. خانواده گروه اجتماعي با روابط طولاني و زمان دار است. در حالي كه گروه هاي اجتماعي، پيوستگي روابطشان در اجتماع تعريف شده است. از طرف ديگر در خانواده انواع روابط از قبيل دوستي، عشق، توليد مثل ، همياري ، حمايت، گفتگو وجود دارد. در حالي كه گروه هاي ديگر اجتماعي يكي از انواع روابط فوق در آن وجود دارد.
زوجين وخانواده ها از ديگر گروه هاي انساني هستند كه از بسياري جهات، از قبيل شدت و نوع عملكرد متفاوت هستند . در موجودات انساني خانواده جايي است كه با بيشترين عشق يا تنفر را در آن تجربه مي كنيم يا از عميق تربن رضايت لذت مي بريم و از عميق ترين دردها رنج مي بريم. در خانواده ها عملكرد يك عضو بر كل خانواده اثر مي گذارد. خانواده يك سيستم با پويايي متعادل است استرس ها و كشمكش هاي زندگي خانواده، به طور اجتناب ناپذيري بر روي تك تك اعضاي آن اثر مي گذارد. وقتي كل يك سيستم با يك قسمت آن با بي تعادلي مواجه مي شود سيستم در جهت باز گرداندن آن به تعادل قبلي عمل مي كند .
منبع
اسماعیل زاده،فاطمه(1392)،نگرش مذهبی باکاهش تعارضات زنانشویی درزنان، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید