ویژگی و تاثیرات رنگها از دیدگاه روانشناسی
در فرهنگهای مختلف، رنگها معانی متفاوتی را بیان میکنند. در زمانهای بخصوص در دورههای معینی از تاریخ، رنگها مفهوم خاصی داشتند. به عنوان مثال سفید برای یونانیها اصلی ترین رنگ به شمار میرود و ارغوانی مقدس ترین رنگ نزد رومیان بوده است. تحقیقات نشان میدهد که رنگ از ابتدای تاریخ به قلمرو و سمبلها وارد شده است و در افسانه ها، قهرمانان، مذاهب، مراسم و… جای گرفتهاند. همه افرادی که ذهنی به سامان و خلقی به هنجار داشته باشند از رنگ لذت میبرند. رنگ برای التذاذ و انبساط دائمی قلب انسان آفریده شده است و والاترین آثار خلقت به حد کمال از رنگ برخوردارند و رنگ نشان بارز کمال آنهاست. رنگ با حیات در جسم انسان و با نور در آسمان و با پاکی و سختی در خاک وابسته است.
نقش و تاثیرات روانی رنگ ها
خاکستری:
نه دارای رنگ است، نه تیره است نه روشن بلکه کاملا آزاد از هر محرک یا گرایش روانی میباشد. خاکستری خنثی است. نه ذهنی است نه عینی. نه درونی است نه برونی. نه اضطراب آفرین است و نه آرامش بخش. خاکستری دارای صفت ویژه عدم مشارکت یا کاری به کار دیگران نداشتن است. دارای یک عنصر آشکار پنهانکاری است.
آبی:
طول موج رنگ آبی چهار است که نشان دهنده آرامش کامل است حتیاندیشیدن به رنگ آبی میتواند تاثیر آرامش بخش در سیستم اعصاب مرکزی به وجود آورد. آبی از دید کلی روانشناسان به معنای آرامش و از دیدگاه فیزیولوژیکی معنای خشنودی را میدهد. خشنودی در وضعیت آرامش همراه با لذت بردن از آن و هر کسی که در یک وضعیت متوازن هماهنگ و عاری از اضطراب قرار دارد احساس ثبات و یکپارچگی و امنیت میکند منتسب به آب است، پس رونده است یعنی فضا را دورتر و بزرگتر جلوه میدهد. آبی همیشه چشمها را مجذوب خود میکند. آبی رنگ پاکدامن و بدون ریا که قداست را برای ما توضیح میدهد. رنگ گسترش دهنده نیکیها، بشارت دهنده، نشانه ابدیت بی انتها، نشانه لذت و ارزشهای پایدار، نشانگر کامیابی است و آرزوهایی که پایان خوش را به ارمغان میآورد. رنگ آبی از التهاب و نگرانی میکاهد و خط صافی است بر خطوط منحنی زندگی، صمیمیت و فداکاری، هماهنگی با محیط، توانایی روحی و سمبل دریا میباشد. نشان دهنده آرامش کامل است. انسان را به سوی دقیق شدن در بی نهایت سوق میدهد.اندیشیدن درباره این رنگ از یک تاثیر آرامش بخش در سیستم اعصاب مرکزی برخوردار است. از نظر روانشناسی، گرایش به حساس بودن و سهولت دل آزرده شدن را افزایش میدهد.
سبز:
رنگ سبز انرژی ما را بالانس میکند و میتواند جهت بالا بردن حساسیت و دقت ما مفید باشد. طول موج سبز 5/6 است. رنگ مخصوص مطالعه است. ایجاد آرامش و اطمینان میکند. این رنگ، رنگ جوانی، انرژی و رشد، بی تجربهگی، آرزو و زندگی جدید است. پشتکار و استقامت، قدرت و اراده، غرور و بلند پروازی، رنگ آرامش و دور کردن هیجان و اضطراب، رنگ رضایت، رنگ دوری از دروغ، رنگ راحتی، صدای آرامش بخش، روح بلند است. شادی، رنج و یا ترس را ندارد. این رنگ را نباید به مدت طولانی استفاده کرد.
قرمز:
قرمز اولین رنگی است که توانست مورد توجه انسان قرار گیرد و نام آن ذکر شود و قرمز در مجاورت رنگهای مختلف حالات متفاوتی به خود میگیرد، در روی زمینه زرد حالت پر تحرک خود را از دست میدهد و ملایم میشود. روی زمینه قهوهای از حرارت آن کاسته میشود. روی زمینه آبی حررات و درخشندگی پیدا میکند. قرمز به توجه ما چنگ میاندازد، کلمات و اشیاء قرمز توجه انسان را سریع جلب میکند. کودکان سالم و با نشاط به رنگ قرمز علاقه دارند. باید گفت که رنگ قرمز سمبل عشق و عاطفه است. همچنین سمبل شهادت و ایثار است. جنبههای شور عاطفی و روحی رنگ قرمز، اشتیاق، شور، هیجان زندگی، تسلط، موفقیت و فعالیت، اعتماد به نفس و جسارت و شجاعت است. رنگ سرخ رنگ برانگیختن است، در جستجوی پیروزی بودن. تمام اشکال حیاتی را شامل میشود از نیروهای نهفته و درونی تا دگرگونیهای انقلابی. رنگ قرمز اصرار به دست آوردن نتایج است. رسیدن به کامیابی است و میل حریصانه به تمام چیزهایی که نشانهای از کمال و میل به زندگی و انجام کارهای موثر که ناشی از علاقه میباشد. این رنگ مظهر نیروی زیادی است که شخص در مورد هدف و خواسته خود اعمال میکند. رنگ قرمز مظهر گرایشات مادی قوی هم هست. رنگی گرم و منبسط است. زنده و پرنیرو و مصمم. نبض را سریع میکند فشار خون را بالا میبرد و تنفس را بیشتر میکند. قرمز یعنی محرک، اراده بر پیروزی و تمام شکلهای شور زندگی و قدرت. ادراک حسی آن به صورت میل و اشتها ظاهر میشود.
زرد:
طول موج زرد نه میباشد. رنگ زرد را به خورشید نسبت میدهند، خورشید آغاز را مژده میدهد. رنگ هوشمندی و دانایی است. زرد باعث شده که با تماشای آن بخشی از مغز که تیز بینی و خوش فکری را کنترل میکند تحریک شده و به کار بیفتد. زرد بیشتر حالت تحریک دارد و تلقین میکند یعنی شخص را به انجام یک عمل یا قبول یک فکر تشویق میکند البته تلقین به مجموعه تاثیرات خوب. رنگ زرد وقتی یکدست باشد شادی آفرین است. زرد نمایانگر میل به رهایی و امید یا انتظار شادمانیهای بزرگ است. این رنگ آغاز بهار، رسیدگی، کشت، نمودار نیروی فزون نهفته در درون دانه است. رنگ جوانی، نشان روشنی، نور و نشان دانش و معرفت است. عنصر عاطفی آن را زنده دلی امیدوارا تشکیل میدهد.صفات اصلی آن روشن، بازتاب کیفیت درخشان و شادمانی زودگذر. این رنگ نشانگر تسکین و انبساط خاطر است. زرد رنگ جدایی و سروری است. کاربرد بیش از حد آن ممکن است در فرد احساس انزوا نسبت به مردم و محیط را پدید آورد اگر در یک شکل هندسی قرار گرفته باشد وقتی بطور مستقیم به آن نگاه میشود موجب هیجان،ناراحتی،کوفتگی و برانگیختگی حالتی غضبناک میشود.اگرتونالیته این رنگ تشدید شود ممکنست برای چشم غیر قابل تحمل گردد.
بنفش:
ترکیبی است است از قرمز و آبی و مایل به حفظ خواص هر دو رنگ میباشد. بنفش میتواند به معنای همانند سازی یک ترکیب صمیمانه و عاشقانه باشد، یا میتواندبه یک درک شهودی و حساس بیانجامد. از نظر تعادل سست وناپایدارست.فضای بنفش باید مرموز، قدرتمند و کمیاب باشد.آرام اماتوام باانتظاروقوع خبری بطور قابل ملاحظهای اضطراب و ترس را کاهش میدهد. رنگ بنفش درخودش چیزی ناخوش ودرحال ویرانی دارد.
نارنجی:
رنگ نارنجی نشان دهنده خوشحالی، اطمینان، قوت قلب، انرژی زایی، اعتماد به نفس، استعداد و کاردانی میباشد. رنگ نارنجی دارای طول موج هشت میباشد. نارنجی بهترین رنگ مهیج و محرک احساسات است پیام آور گرمی، قناعت، خرسندی و رضایت بخش بودن، مفید و سودمند بودن و سمبلی برای قدرت و سعادتمندی است. نارنجی ما را به احساساتمان متصل میکند و کمک میکند که از حالت سکون خارج شده و به حرکت تشویق شویم ما غیر وابسته و اجتماعی باشیم و اصولا با احساسات عمیق و شاد رابطه مستقیم دارد. نارنجی جزء متعادل ترین و مطمئن ترین رنگهای روی زمین است. تلفیقی خوب از قرمز و زرد رنگ نارنجی ایجاد خوشحالی، اطمینان قوت قلب، انرژی زایی، اعتماد به نفس، استعداد، کارایی، تحرک، اشتیاق فراوان و در کل تمایل انسان را برای ادامه زندگی زیاد میکند. نارنجی سمبلی است از شکیبایی قدرت و توانایی است. سمبل انرژی است. رنگ نشاط و پایکوبی است. این رنگ را ضد خستگی نیز نامیدهاند.
سفید:
سفید نقطه مقابل سیاه است، کوچکترین لکه سفید تمام رنگهای دیگر را روشن میسازد. رنگ سفید علامت وجود رنگ است. همچنین میتوان، محافظت، پاکی، تازگی و سردی، حالت بالقوه داشتن، قدرت روحی بالا، صمیمی بودن و انعطاف را به آن نسبت داد و چون تمامی رنگها را منعکس میکند حالت آرامش دهنده دارد. یک احساس سکوت میدهد زیرا همه چیز در آن محو میشود. سفید دارای بالا ترین طول موج 12 است. سفید سمبل آغاز و شروع است. سفید را رنگ روز، بقا و ماندن، رنگ انرژی و هیاهو میدانند. سفید رنگ خلوص و پاکی است. نور است. معصومیت غیر قابل درک و غیر قابل لمس را القا میکند. بیان کننده بی نهایت و خلاء است. سبک و کم وزن است. مظهر برف و پاکی است.
سیاه:
رنگ مباحثه و جدال است. با اینکه این رنگ نمایانگر دیو، جادوگر، شیطان میباشد، سمبلی از عزم و تنومندی، اعتماد نیز میباشد. از طرفی رنگ سیاه به همراه قدرت و اختیار میآید و از طرفی دیگر همرا با یاس و ناامیدی. رنگ سیاه دارای طول موج صفر است. میتوان گفت که سمبلی از ثبات و وفاداری، پایداری، تدبیر و عقل میباشد و همچنین توانایی و قدرت است. تیره ترین رنگ که با زندگی در ارتباط است که معنی سکون وسکوت میدهد و برای انسانها به معنی صرف نظر کردن از تمام مواهب زندگی است. سیاه رنگ رمز، ترس و ناشناخته هاست. سیاه یک سکوت مرگ بار است و هارمونی سیاه دارد. نشانگر عدم، نیستی، بی صدا، شادی آفرین و روح افزا است.برای کودکان در سنین مختلف نماد رنگها تغییر نمیکند. از طرف دیگر یادآوری این نکته جالب است که این رنگها برای کودکان در فرهنگهای مختلف به طور یکسان به کار گرفته میشود.
منبع
محمدی،لیلا(1393)، بررسی عناصر زیبایی شناختی در طراحی فضای آموزشی مراکز پیش از دبستان،پایان نامه کارشناسی ارشد،رشته آموزش وپرورش پیش دبستانی، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید