نقش دانشگاه در انتقال موثر و کارآمد اطلاعات علمی چیست؟
دانشگاه ها در انتقال مؤثر و کارآمد اطلاعات علمی به صنایع می توانند نقش تعیین کننده ای ایفا نمایند. این نقش از طریق در نظر گرفتن نیازهای جامعه و صنعت امکان پذیر است .
چه چیزهایی دانشمندان دانشگاهی را به اشتغال در تجاریسازی تحقیق ترغیب میکند؟ طلا ، روبان یا معما ؟
در پژوهشی که بوسیله لم در انگلستان انجام شد، سه مفهوم از پاداشهای مالی (طلا)، پاداشهای شغلی/ شهرت (روبان) و رضایت درونی (معما) جهت بررسی جنبههای بیرونی و درونی انگیزه دانشمندان برای دنبال کردن فعالیتهای تجاری مد نظر قرار گرفت. در این تحقیق 735 دانشمند از دانشگاههای انگلستان شرکت داشتهاند. نتایج تحقیق این بود که انگیزههای متنوعی برای اشتغال تجاری وجود دارد و بسیاری این کار را برای دلائل شهرت و دلائل درونی انجام میدهند و پاداشهای مالی نقش نسبتاً کمی دارند. کسانی که در مورد تفکیک علم از تجارت باورهای سنتی دارند به احتمال زیاد با انگیزههای بیرونی ترغیب میشوند و از تجاری سازی به عنوان ابزاری برای کسب منابع برای حمایت از پیشرفت آنها «پاداش های شغلی/ شهرت» استفاده میکنند. در مقابل کسانی که هنجارهای کارآفرینانه را از نزدیک میشناسند، در تحقیق تجاری کاربردی، انگیزههای درونی مربوط به استقلال و «رضایت درونی» دارند ولی ممکن است به وسیله «پاداش های مالی» نیز ترغیب شوند. این تحقیق به برتری خود انگیختگی دانشمندان تأکید میکند و یک توضیح کامل از رفتار تجاری آنها را ارائه میکند که به در نظر گرفتن ترکیب وسیعتری از انگیزها نیاز دارد و شامل جنبههای عاطفی و اجتماعی انگیزه درونی میشود و سیاست برای تشویق اشتغال تجاری باید بر مبنای انگیزههای شهرت و درونی باشد و نه صرفاً انگیزههای مالی.
آیا نشر مشترک صنعت و دانشگاه به ارتقاء فعالیت تجاری سازی فناوری دانشگاه منتج میگردد؟
براساس استدلال اتزکویتز و همکاران دانشگاههای دنیا نقش اصلی آموزشی و علمی خود را به شکل فزآینده تغییر میدهند و به مدل پیچیدهتر دانشگاه کارآفرین تبدیل میگردند که دانش را تجاری سازی نموده و به صورت فعال در اقتصاد محلی و منطقهای موجبات ایجاد بنگاههای اقتصادی خصوصی را فراهم مینمایند .از آنجایی که دانشگاههای آمریکا در سالهای 1980 و 1990 استراتژیهای حق اختراع و جواز را مورد تأکید قرار دادهاند موجب میگردد تا دانشگاههایی چون دانشگاه برکلی کالیفرنیا و استانفورد در حال حاضر بیشتر توجه خود را بر رابطه تحقیقات با صنعت معطوف داشته باشند تا استراتژیهای خود را درباره شکلهای مختلف انتقال فناوری، تکامل بخشند . به دلایلی انتظار میرود همکاریهای تحقیق و توسعه تأثیر مثبتی بر خروجی تجاری سازی فناوری دانشگاه داشته باشند. مدل تیجسون از مراحل اولیه تغییر شکل دانشگاه به صورت دانشگاه کارآفرین متشکل از سه مرحله است.
- در مرحله اول دانشگاه بیشتر نسبت به تجاری سازی آگاه میگردد.
- در فاز دوم فرصتهای تجاری سازی شناسایی میگردند و
- در فاز سوم فرصتهای تجاری سازی از طریق حق ثبت اختراع و یا تحقیق مشترک دانشگاه و صنعت توسعه مییابند.
به این نکته باید توجه داشت که دانشگاهها وقتی که کارآفرین میگردند یک فرآیند واقعی را تجربه میکنند که این فرآیند صرفاً دارای یک رابطه خطی نیست بلکه تکرار و همپوشانی سه مرحلهای است، مدل تیجسن یک چارچوب مفید برای تفهیم یک فرآیند نیست. تعاملات دانشگاه و صنعت، از جمله تحقیق مشترک به فاز دوم مربوط میشوند، این تعاملات دارای نیروی بالقوه فرآیندهای تجاری سازی در فاز سوم هستند: اگر فرض بر این باشد که مشارکت دانشگاهها با صنعت در امور تحقیقاتی میتواند جذاب باشد این یک فرض منطقی است و بیشتر احتمال میرود تا خودشان فرهنگ تحقیق تجارت گرا را ارتقاء دهند که سرانجام موجب ترغیب فعالیتهای کارآفرینی آنان میگردد. پس به تبعیت از این مدل وقتی که دانشگاه بیشتر درگیر همکاری تحقیقاتی با بخش خصوصی میگردد، میتوان انتظار داشت که خروجی تجاری سازی آن افزایش یابد. به طور کلی همکاری صنعت و دانشگاه، تحقیقات کاربردی و نتایج هدفمند بیشتری را شامل میگردد.دی گریگوریو و شَین استدلالشان این است که چون تحقیق مبتنی بر سرمایه صنعت ریسک کمتری دارد و مشکلات مربوط به عدم توازن اطلاعاتی آن از تحقیق مبنا کمتر است، در نتیجه تجاری سازی آن آسانتر است.
دلیل دوم به ارتباط محققان صنعتی و دانشگاه مربوط میگردد. تعامل با صنعت این فرصت را برای هیئتهای علمی دانشگاهها فراهم میکند تا با شبکههای بخش صنعت ارتباط برقرار نمایند و به آسانی اختراعات خود را تجاری سازی نمایند. همچنین تحقیقات دیگری نشاندهندۀ این واقعیتاند که در سطح سازمانی سرمایه گذاری صنعت برای تحقیق دانشگاه می تواند تأثیر معناداری بر حق اختراع و نشر مشترک داشته باشد . وینیگ و ریجسبرگن برحسب کمیت نشریات دریافتند که در آمریکا خروجی نشردانشگاهها بشکل مثبت ومعنی داری به کیفیت خدمات مرتبط است. گرندی و گریمالدیدریافتند که برتری علمی شامل معیار کمیت نشر می گردد و به شکل مثبت به پیش بینی موفقیت انتقال علم ارتباط دارد. آدامز و همکاران دریافتند که همکاری تحقیق دانشگاه و صنعت (علی الخصوص در مراکز تحقیقاتی دانشگاه و صنعت) موجبات افزایش ثبت اختراع را برای شرکتها فراهم میکنند. تحقیقات وونگ و همکاران ایشان، نشان میدهد که این افزایش تجاری سازی فناوری فقط به تجاری سازی شرکت منتج نمیگردد بلکه به تجاری سازی دانشگاه نیز منجر میگردد.
مطالعه تطبیقی انتقال تکنولوژی دانشگاهی به صنعت در آلمان و چین
انتقال تکنولوژی در دانشگاهها معمولاً از طریق سیستم ملی تحقیق و توسعه انجام میشود. دانشگاهها بخش بسیار مهمی از این سیستم را به خود اختصاص میدهند. سیستم تحقیق و توسعه در آلمان شامل مجموعه گستردهای از نهادهای تحقیقاتی دولتی و نیمه دولتی است که ارتباط کلی را میان واحد تحقیق و توسعه در این صنایع به وجود آورده و از طرفی نیز آنها را در ارتباط با دانشگاههایی قرار میدهند که از طریق سازمانهای بسیاری محاط شدهاند. بودجه ریزی تحقیق و توسعه در دانشگاهها در آلمان شامل بودجه اصلی و خارجی است. بودجه اصلی از طریق دولت و به صورت سهم اصلی برای دانشگاه در نظر گرفته میشود و بودجه خارجی نیز نوعی بودجه بدست آمده از سوی آژانسهای نیمه دولتی، وزارتخانهها، صنایع و … است که بخشی از بودجه تحقیق و توسعه را به خود اختصاص میدهد. اتحادیه اروپا مهمترین سازمان بینالمللی است که فعالیتهای تحقیق و توسعه را در آلمان حمایت میکند این بخش شامل بیش از 80% از کل بودجه بینالمللی در نظر گرفته در میان دانشگاههای این کشور است .تمامی تحقیقات اجرایی در کشور چین از بودجه تحقیق و توسعه استفاده میکنند سه نوع کلی از برنامههای مشارکتی در این میان وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- پروژههای مشترک تحقیق و توسعه
- برنامۀ مهندسی با بودجه مشترک
- کارگاههای کاری که بعد از دوره دکترا از آنها استفاده میشود
منبع
نورسینا ، مهدی (1392) ، میزان تأثیر مؤلفههای مدیریت آموزش عالی بر همکاریهای دانشگاه ، رسالۀ دکتری ، مدیریت آموزش عالی ، دانشگاه آزاد اسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید