موانع و محدوديتهاي كارآفريني سازماني
ما اين مبحث را با چند سؤال بديع آغاز ميكنيم: چرا سازمانهاي بزرگ كارآفرين نيستند؟ چرا اين سازمانها نميتوانند مانند سازمانهاي جديد و نوظهور، كارآفرين باشند؟ اگر هدف اصلي كارآفريني را رشد سريع يك فعاليت اقتصادي تا سرحد امكان بدانيم، بسيار مضحك است، چرا كه دستيابي به چنين هدفي، به ناچار موجب ايجاد يك سازمان بزرگ ميشود. در مورد اينكه چرا سازمانهاي بزرگ مانع كارآفريني ميشوند، و اينكه چرا در دستيابي مجدد به يك سطح كارآفريني كه آن را از دست دادهاند، ناموفق هستند؛ دلايل متعددي وجود دارد. در ادامه، برخي از موانع كارآفريني سازمانهاي بزرگ تشريح ميگردد.
تلاشها براي تعقيب كارآفريني در بخش دولتي با موانع متعددي مواجه بوده است. بر طبق ديدگاه كورنوال و پرلمن، برخي از مهمترين اين موانع عبارتند از:
كثرت و ابهام اهداف كه باعث فلج شدن مديريت ميشود. استقلال مديريتي محدود شده توأم با استعداد بالاي مداخلهجوييها كه باعث سرخوردگي و مأيوس شدن از نوآوري ميگردد؛ از آنجا كه اقدامات مديران دولتي در معرض ديد مردم قرار داشته و حساسيت زيادي نسبت به آنها وجود دارد، نتيجه آن افزايش رفتار مديريتي محافظهكارانه در مديران دولتي است. سيستمهاي پاداش نامناسب كه باعث بيانگيزگي در ريسكپذيري ميشود؛ كوتاهمدتنگري كه باعث تضعيف تفكر بلندمدتنگري شده كه آن نيز به نوبه خود بر ابتكارات كارآفرينانه اثر منفي ميگذارد؛ تظاهر به كاركردن از سوي كاركنان و برنامههاي رسمي از عوامل بازدارنده کارآفرینی سازمانی هستند؛ قيد و بندهاي مربوط به خطمشيها و سياستهاي پرسنلي كه منجر به كاهش توانايي مديران براي برانگيختن زيردستان ميشود. .
کارآفرینی سازمانی
دیمیتراتوس و لیوکاز و کارتر، طی پژوهشی تحت عنوان رابطه بین کارآفرینی و عملکرد بین المللی: اهمیت محیط داخلی، به بررسی اثر شرایط محیطی بر رابطه بین کارآفرینی و عملکرد بین المللی پرداختند. در این پژوهش، فعالیتهای بین المللی 152 شرکت یونانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان میدهد که عدم هماهنگی در داخل کشور نقش مهمی را در عدم تعدیل مثبت رابطه کارآفرینی و عملکرد بینالمللی ایفا میکند.به اعتقاد اسمیت، محیط تأثیر شگرفی بر نگرش انسان بر خود و بر دیگران دارد، لذا، نوع برخورد مدیریت سازمان با افراد آن میتوانددرظهور رفتارهای کارآفرینانه بعنوان یک تسهیل کننده اساسی عمل کند.
موریس و همکاران ، طی مطالعات خود به این نتیجه رسیدند که نوآوری و زمینهسازی برای آن منشأ تغییر محصول، فرآیند، راهبردها، حوزه کاری و الگوی سازمانی است. به اعتقاد ایشان استفاده از اصول مدیریت کارآفرینانه پایدار با تحریک کارآفرینی سازمانی باعث کشف، خلق، ارزیابی و بهرهبرداری از فرصتهای کارآفرینانه خواهد شد.
آکتان و بیولت، در تحقیقی با عنوان اثرات کارآفرینی سازمانی بر عملکرد مالی در بازارهای نوظهور ، از 312 شرکت فعال در ترکیه به این نتیجه رسیدند که کارآفرینی سازمانی با چهار بعد نوآوری، خطرپذیری، پیشگامی و رقابت تهاجمی در جهت بهبود عملکرد مالی شرکتها در کشورهای در حال توسعه است.
شیپرز و همکاران ، در تحقیق خود با عنوان پرورش قابلیتهای کارآفرینی سازمانی از 315 شرکت در آفریقای جنوبی به این نتیجه رسیدند که رهبر استراتژیک شرکت باید از کارآفرینی سازمانی با ابعاد نوآوری، ریسکپذیری، پیشگامی و استقلال پشتیبانی کند و همچنین پاداشهایی را برای رفتار کارآفرینانه تخصیص دهد تا بدین ترتیب قابلیت کارآفرینی سازمانی تقویت شود.
کیم و یانگ،در مقالهای تحت عنوان اثر سیستم مارپیچ سهگانه و محیط بر کارآفرینی منطقهای: شواهد تجربی از ایالات متحده، به بررسی اثر مارپیچ سهگانه روابط دانشگاه و صنعت، دولت و عوامل محیطی در ایالات متحده در سطح منطقهای پرداختند و تأثیر این سیستم را بر روی نرخ تولد و زوال شرکتهای ایالات متحده بررسی کردند. نتایج تحقیق نشان داد که در مناطق با کارآفرینی بالا از بین سه حوزه در سیستم مارپیچ سهگانه، دانشگاه به عنوان یک عامل مهم میانجی کارآفرینی تلقی میشود و در مناطق با کارآفرینی پایین، عوامل سهگانه فقط نرخ تولد شرکت را تحت تأثیر قرار میدهند، در زمینه بررسی رابطه مدیریت دانش و متغیرهای دیگر از جمله: خلاقیت، فرهنگ سازمانی، بالندگی سازمانی و غیره تحقیقات متعددی انجام گرفته است؛ اما در زمینه مدیریت دانش و کارآفرینی سازمانی پژوهشهای قابل ذکری انجام نشده است، با توجه به اینکه که فرهنگ سازمانی و خلاقیت بر کارآفرینی تأثیرگذار هستند و از آنجایی که مدیریت دانش هم یکی از عوامل تأثیرگذار بر خلاقیت و نوآوری است و عوامل انسانی و فرهنگ سازمانی نیز بر مدیریت دانش تأثیر میگذارند، فرض بر این است که، مدیریت دانش و کارآفرینی سازمانی نیز با هم رابطه داشته باشند.
منبع
زارع،هانیه(1392)، نقش مدیریت دانش در کارآفرینی سازمانی متخصصان علم اطلاعات،پایان نامه کارشناسی ارشد،علم اطلاعات ودانش شناسی، دانشکدهی علوم تربیتی و روانشناسی شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید