مراحل رشد خودکارآمدی
مراحل رشد خودکارآمدی عبارتند از :
الف)کودکی:
کارآیی شخصی به تدریج رشد میکند. زمانی که کودکان میکوشند بر محیط فیزیکی و اجتماعیشان اعمال نفوذ کنند، پرورش کارایی شخصی را آغاز مینمایند. آنها آموختن تواناییهایشان، مثل مهارت جسمانی، مهارت اجتماعی و توانایی زبان را آغاز میکنند. این تواناییها تقریباٌ به طور مستمر به کار برده میشوند و عمدتاٌ از طریق تاثیرشان بر والدین، و محیط عمل میکنند. به صورت ایده آل، والدین به فعالیتها و تلاشهای کودک خود برای برقرار کردن رابطه، پاسخ میدهند و محیط تحریک کنندهای را فراهم میآورند و اجازه آزادی رشد و کاووش را به کودک میدهند. این تجربیات اولیه کارایی ساز، برای پسرها و دخترها فرق میکنند. بررسیها نشان دادهاند که مردان دارای کارایی شخصی زیاد، به هنگام کودکی روابط گرمی با پدران خود داشتهاند . مادران آنها متوقعتر از پدرانشان بوده و سطوح بالای عملکرد و موفقیت را انتظار داشتند . در مقابل، زنان دارای کارایی شخصی زیاد به هنگام کودکی برای سطوح بالای موفقیت از جانب پدر تحت فشار بودهاند.
ب)نوجوانی:
تجربیات انتقال نوجوانی شامل کنار آمدن با درخواستها و فشارها، از آگاهی جنسی گرفته تا انتخاب دانشگاه و شغل است. در هر موقعیتی که مستلزم سازگاری است، نوجوانان باید شایستگیهای جدید ارزیابیهای جدید از تواناییهایشان را ایجاد نمایند. بندورا خاطرنشان ساخت که موفقیت این مرحله انتقالی بین کودکی و بزرگسالی به سطح کارایی شخصی ایجاد شده در طول سالهای کودکی بستگی دارد.
ج) بزرگسالی:
بندورا بزرگسالی را به اوان بزرگسالی و سالهای میانی تقسیم کرد. اوان بزرگسالی مستلزم سازگاریهای بیشتر با مسائلی چون ازدواج، پدر و مادری و ارتقاء شغلی است. کارایی شخصی زیاد برای عملکرد موفق در این تکلیفها ضروری است. افرادی که کارایی شخصی کمی دارند، نمیتوانند با این موقعیتهای اجتماعی برخوردی شایسته داشته باشند و احتمالاٌ از عهده سازگاری برنمیآیند. سالهای میانی بزرگسالی نیز استرسزا هستند، به طوریکه افراد زندگی خود را ارزیابی مجدد میکنند، با محدودیتهایشان مواجه میشوند، و احساس کارایی شخصی خود را تصریح مجدد مینمایند. افراد میانسال باید تواناییها ، مهارتها و هدفهای خود را ارزیابی مجدد کنند و فرصتهای تازهای را برای رشد و بیان حال بیابند.
د)پیری:
ارزشیابیهای کارایی شخصی در پیری دشوار است. تواناییهای ذهنی وجسمی رو به کاهش، بازنشستگی از کار فعال و کنارهگیری از زندگی اجتماعی، دور جدیدی از خود ارزیابی را میطلبد. پایین بودن خودکارآمدی میتواند به صورت نوعی پیشگویی کام بخش تاثیر بیشتری برکارکرد جسمی و ذهنی بگذارند. اگر معتقد باشیم که دیگر کاری نمیتوانیم انجام دهیم، پس ممکن است حتی تلاش هم نکنیم. به نظر بندورا، خودکارآمدی ما عامل مهمی در تعیین موفقیت یا شکست ما در سراسر عمر است .
منبع
رمضانی فتاتویی،صدیقه(1394)، معنادرمانی گروهی بر رضایت زناشویی و خودکارآمدی عمومی زوجین با تعارضات زناشویی مراکز مشاوره،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید