اختلالات حافظه وآسیب مغزی تروماتیک
اختلالات حافظه
بروز اختلالات حافظه بعد از آسیبهای عصبشناختی، بسیار شایع است. تقریباً ده درصد از افراد سالمند بالای شصت وپنج سال، دچار دمانس هستند که همیشه آسیب حافظه پیامد اجتنابناپذیر آن است. در حدود سی وچهار درصد از افراد مبتلا به ام.اس، دچار مشکلات متوسط تا شدید حافظه هستند و همچنین تقریباً هفتاد درصد از افراد مبتلا به ایدز چنین وضعی را دارند. حدود سی وشش درصد از بازماندههای آسیب مغزی تروماتیک با آسیب جدی حافظه برای باقیمانده عمرشان، زندگی کنند. تقریباً هفتاد درصد از بازماندههای آنسفالیت، اختلالات حافظه را تجربه میکنند، حدود ده درصد از افراد دچار صرع قطعه گیجگاهی نیز دچار اختلال حافظه هستند. بازماندههای سکته مغزی، تومور مغزی، سکته قلبی، نشانگان کورساکوف ، مسمومیت با منواکسید کربن، مننژیت و بیماریهای کمتر شناختهشده ممکن است همچنین مشکلات شدید حافظه را تجربه کنند.
با توجه به تعداد زیاد و شدت مشکلاتی که این افراد در زندگی روزمره با آنها روبرو هستند، کمک و راهنمایی کمی برای آنها و خانواده آنها وجود دارد. بسیاری از آنها در سن کار هستند و بازگشت به کار برای آنها نامحتمل است؛ بسیاری از این افراد استقلال خود را از دست خواهند داد زیرا آنها نمیتوانند مواردی را که برای هدایت زندگی روزمره مهم هستند را به یاد آورند مثلاً آیا آنها غذا خوردهاند یا کجا دارند میروند، یا چه کاری انجام دادهاند. بسیاری از آنها دچار اضطراب، تنش و فقدان اعتمادبهنفس میشوند. این مشکلات چند برابر میشوند وقتی خانواده آنها به خاطر نگرانی در مورد آینده یا به خاطر اینکه آنها مجبورند از فرد دچار آسیب حافظه مراقبت کنند دچار استرس شدید میشوند. این نگرانی میتواند به واسطه ناراحتیها تقریباً غیرقابلتحمل به خاطر شنیدن یک سؤال که هر روز چند بار و یا هر ساعت تکرار میگردد، تشدید گردد.
دیدگاه غالب بسیاری از عصب شناسان و جراحان مغز و اعصاب، برخی از روانپزشکان و تعداد کمی از عصب روانشناسان این است که کار کمی میتوان برای کاهش مشکلات افراد دچار آسیب حافظه انجام داد. این دیدگاه برای بازیابی عملکرد ازدسترفته حافظه کار کمی میتوان انجام داد و درواقع در حال حاضر هیچ دارویی، عمل جراحی، یا ورزشی نمیتواند حافظه را باز گرداند با اینحال، پذیرش این واقعیت که در حال حاضر ما کار کمی میتوانیم برای بازگرداندن عملکرد حافظه انجام دهیم به این معنا نیست که هیچ کاری نمیتوانیم برای کاهش و یا تعدیل مشکلات واقعی پیش روی افراد دچار آسیب حافظه انجام داد.
آسیب مغزی تروماتیک
آسیب مغزی عبارت است از بروز اختلال در کارکرد مغز در اثر وارد شدن نیرویی مستقیم یا غیرمستقیم به سر. اصطلاحاتی نظیر ضربه مغزی و آسیب تروماتیک خفیف مغزی اغلب به جای یکدیگر به کار میروند. اگرچه هیچ تعریف یکدست و واحدی برای ضربه مغزی وجود ندارد ضربه مغزی آسیب شایعی است که به عنوان یک نگرانی عمده در حیطه مراقبت سلامت جلوه میکند. سالانه ده میلیون نفر در جهان دچار آسیب مغزی تروماتیک (TBI) میشوند کوهلر و همکاران، و در آمریکا، هر ساله 7/1 میلیون نفر دچار آسیب مغزی میشوند تگلیافری، کومپگنون، کورسیک، سروادی و کوراسبر اساس مطالعات مختلف در کشورهای اروپایی، نرخ بروز سالانه TBI را دویست وسی وپنج مورد در 100000 نفر محاسبه کردند. در ایران نیز آسیب مغزی از نظر مرگومیر دارای رتبه دوم است و یکی از علل ناتوانیهای طولانیمدت و از کارافتادگی در افراد زیر بیست وچهار سال شناخته میشود .
هزینههای مستقیم درمان و غیرمستقیم :مثل از کار افتادگی این موارد تنها در آمریکا شصت میلیارد دلار تخمین زده شده است .آسیب مغزی تروماتیک ممکن است در اثر برخورد سر با یک مانع، ضربه یا تکان شدید سر اتفاق افتد و عملکرد طبیعی مغز را مختل میسازد. آسیب مغزی تروماتیک عمدتاً به دلیل تصادفهای رانندگی، حوادث ورزشی، سقوط و درگیری و نزاع روی میدهد . آسیب مغزی میتواند موضعی یا منتشر باشدوانواع مختلفی دارد ازجمله كوفتگي مغز، هماتوم روي سختشامه ، هماتوم زير سختشامه، خونريزي تحت عنكبوتيه ، خونريزي داخل بطني، هماتوم داخل مغزي؛ همچنین بسته به مکان آسیب :پيشاني، گيجگاهي، آهيانه اي و پسسری و جهت آسیب :چپ، راست یا دو طرفه علائم متفاوت داشته باشد.
منبع
شریفی،علی اکبر(1394)، ساخت یک برنامه رایانهای توانبخشی شناختی و بررسی تأثیر آن بر بهبود عملکرد حافظه،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی،دانشگاه پیام نور
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید