کتابخانه دیجتال؛ چرا و چگونه؟
بسیاری از سازمانها و موسسات کتابخانه دیجیتالی ایجادکردهاند یا در حال برنامهریزی هستند. حضور در دنیای جدید نیازمند آگاهی از شرایط و ویژگیهای جدید دارد و این آگاهی جز با مطالعه در این حوزه امکان پذیر نیست. کتابخانهها در حرکت بهسوی دنیای دیجیتال، علاوه بر رقابت با رقبای جدید، باید در اندیشه رسالت وجودی خود که همان حفظ میراث بشری- که در دنیای دیجیتال علاوه بر میراث مکتوب، میراث دیجیتال را نیز در برمیگیرد – و ارایه خدمات فرهنگی به جامعه کاربران باشند.کتابخانهها در حرکت بهسوی دنیای دیجیتال با چالشهای حقوقی، فنی، نیروی انسانی متخصص، شبکههای ارتباطی، مدیریتی و غیره مواجه اند که باید پیش از آغاز فعالیتشان، در مسیر رفع این چالشها حرکت کنند.
مفهوم کتابخانه دیجیتال
مفهوم کتابخانه های دیجیتال اولین بار در سال 1940، توسط بوش وانه وار در مورد سیستم میماکس بصورت شفاف تعریف شد. سیستم میماکس یک کتابخانه دیجیتال مربوط به آینده بود، در این سیستم چنین تصور میشد که یک فرد میتواند همه کتابها، دفاتر و ارتباطاتش را دریک دستگاه ذخیره کند .
ایجاد کتابخانه دیجیتالی مستلزم دسترسی به متن کامل منابع اطلاعاتی در قالب کامپیوتری است و این اطلاعات میتواند تنها نوشتاری نباشد یک کتابخانه دیجیتالی از تعداد زیادی رایانه تشکیل شده که به وسیله یک شبکه متصل شدهاند. مهم ترین شبکه اینترنت است که بهوجود آمدن آن به عنوان یک شبکه قابل انعطاف، ارزان و جهانی عامل موثر در توسعه کتابخانههای دیجیتالی شده است.رایانههای موجود در شبکه، سه عملکرد اصلی دارند: کمک به کاربران برای ارتباط با کتابخانه، ذخیره منظم اطلاعات جهت نگهداری بلند مدت، خدمات جستجو و مکان یابی اطلاعات با ارایه فهرستها و نمایه ها.
مدیران در تصمیمگیری کتابخانه نقش اساسی دارند و برای تصمیمگیری آگاهانه در باب هر موضوع باید علاوه بر فراهم ساختن امکانات و تجهیزات سختافزاری و نرم افزاری از اطلاعات تخصصیمربوط به آن موضوع نیز آگاه باشند. مدیرانی که فاقد آگاهی، تخصص و نگرش مثبت باشند به راحتی نمیتوانند ابداعات و نوآوریها را ایجاد کنند .
تاریخچه روند فنآوری اطلاعات در کتابخانهها
هر چند تا دیروز شکل مرسوم دسترسی محققان به اطلاعات پژوهشی به اشکال کاغذی و لوح فشرده بودهاست، لیکن امروزه عرضه کنندگان اطلاعات، شبکههای وب را به عنوان رسانهای مناسبتر برای پایگاههای اطلاعات مرجع و مجلات پژوهشی تمام متن یافتهاند. کاربران میتوانند از طریق وب، اطلاعات مورد نیاز تحقیق خود را در طول شبانه روز و در تمام روزهای هفته از هر مکانی بازیابی کنند. به علاوه، بسیاری از پایگاههای مبتنی بر وب، به شکل قوی تری تجهیز شدهاند ویا اینکه اطلاعات بیشتری نسبت به شیوههای سنتی کاغذی یا لوح فشرده ارایه میکنند. تغییرات سریع و همه جانبه، کتابخانههای تخصصی و کتابداران متخصص در این کتابخانهها را در آستانه عصر جدیدی قرار دادهاست که با گذشته نه چندان دور، بسیار متفاوت است. سیستمهای رایانهای که در کتابخانهها تا دهه ۸۰ مورد استفاده قرار میگرفت، ارتباطی پیوسته و مستقیم با عملکردهای سنتی کتابخانهها برقرار مینمود، علی رغم توانایی و قابلیتهای عملی و گسترده فهرستهای قابل دسترسی برای عموم و سیستمهای محلی متصل بدانها، کتابخانهها هنوز مدلی سنتی از مجموعههای فیزیکی و محلی هستند که عمدتا از طریق ابزارهای کتابشناختی ناهماهنگ، میتوان بدانها دسترسی یافت. هم اکنون پیشرفتهای قابل توجهی دیده میشود که در حال تغییر بنیادی این مدل است. فنآوریهای نو، فهرستهای کتابخانه را از راهنماهای ساده منابع به سیستمهای جامع اطلاعاتی تغییر دادهاند و در مرحله ایفای تعهد خود در انتقال مستقیم منابع اطلاعاتی کتابخانههای دنیا و مراکز اطلاعرسانی به میز استفاده کنندگان هستند. دادههای رقمی و تصاویر الکترونیکی، کمکم جایگزین منابع اطلاعاتی فیزیکی شدهاند. روشهای سریع دستیابی به منابع اطلاعاتی به تدریج اهمیت بیشتری از گردآوری مجموعههای جدید پیدا کردهاست.به گفته کینگ در سال۲۰۱۰بیش از۸۰ درصد روزنامهها و نشریات به صورت پیوسته و از طریق شبکههای دوربینالمللی در دسترس خواهند بود. این پیشرفتها پیامدهای عمیقی درکتابخانههای تخصصی دارد. فنآوری تقریبا تمام جنبههای کار کتابخانه را تحت تاثیر خود قرار دادهاست: کتابداران شاغل در بخش فراهمآوری اکنون باید به دنبال راهی جهت دسترسی مراجعان به منابع دیجیتال باشند، فهرستنویسان باید این منابع را دسترس پذیر سازند و کتابداران مرجع نیز ضمن کمک به مراجعان در داخل کتابخانه باید پاسخگوی ارباب رجوع از راه دور باشند.
تاریخ استفاده ازرایانه در کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی را میتوان به چند دوره نسبتا مشخص تقسیم کرد: در دهه ۱۹۴۰ نخستین روشهای نیمه ماشینی ذخیره و بازیابی اطلاعات با استفاده از نظام برگهای لبه منگنه مورد توجه قرار گرفت. این نظام در واقع پیش آمد نظامهای رایانهای دهه ۱۹۶۰ بود. در دهه ۱۹۸۰ شاهد گسترش نظامهای پیوسته چه از نظر تنوع و ایجاد نرمافزارهای آماده و تجهیزات چاپ و نمایش اطلاعات و چه از نظر نفوذ و کاربرد این نظامها در کشورهای در حال رشد بود. دهه ۱۹۹۰ دهه رشد اینترنت به حساب میآید و کتابخانهها نیز از این پدیده حاصل از فناوریهای جدید در کارهای خود به خوبی استفاده کردند. این مسیر روز به روز در حال تحول و پیشرفت است و جهت آن به سوی افزایش تواناییهای انسان در به دست آوردن دقیق اطلاعات میباشد. استفاده از فناوری اطلاعات نیازمند آموزشهای ویژه نه تنها برای کتابداران که مستقیما دست اندرکار اطلاع رسانی اند، بلکه برای استفاده کنندگان عادی نیز میباشد. امروزه باسواد کسی است که سواد رایانهای داشته باشد و خود بتواند مستقیما از امکانات رایانهای استفاده کند.
تعاریف کتابخانه دیجیتالی
اجزای زیر را در تعاریف مختلف موجود از کتابخانه دیجیتال می توان یافت:
- کتابخانه دیجیتال یک نهاد واحد نیست.
- کتابخانه دیجیتال برای لینک منابع به تکنولوژی نیاز دارد.
- رابطه بسیاری از کتابخانه های دیجیتال با سرویسهای اطلاعاتی برای استفاده کنندگان نهایی شفاف است.
- دستیابی جهانی به کتابخانههای دیجیتال و سرویسهای اطلاعاتی یک هدف است .
کتابخانه دیجیتال (الکترونیکی) کتابخانهای است که در آن اسناد به جای کاغذ یا سایر رسانههای محلی به شکل الکترونیکی ذخیره شدهاند. اساس این کتابخانهها ذخیره مدارک به شکل الکترونیکی و نیز استفاده الکترونیکی است. به این صورت که هر فردی در هر نقطه با استفاده از یک کامپیوتر معمولی و یک خط تلفن بتوانند به تمامی اطلاعات یک کتابخانه عظیم دسترسی پیدا کند. از این رو کافی است که منابع را در حافظه این نوع کتابخانهها قرار داد. مجموعه روشها، خدمات و ساختارهای اطلاعاتی که باعث میشوند تا اطلاعات در قالب یک فنآوری نوین با دسترسی آسان، سریع و گسترده ارایه شوند، کتابخانه دیجیتال نام دارد .
تعریفی دیگر از کتابخانه های دیجیتال به مفهوم تبادل رقومی اطلاعات چند رسانهای در یک محیط ارتباطی گسترده و وسیع تعبیر می شود .کتابخانه الکترونیکی، سازمانی است حاوی منابع خاص که نگهداری آنها، دارای ارزش زیادی بوده و لذا در آن راهکارهایی جهت گزینش، سازماندهی، ارایه دسترسیهای کنترل شده، امکان توزیع، حفظ یکپارچگی و اطمینان از ماندگاری مجموعه اطلاعات در طول زمان، پیشبینی گردیده است. سهولت دسترسی به منابع و مقرون به صرفه بودن آن، امکان تبادل اطلاعات و منابع موجود با دیگر سازمانها، بهکارگیری مکانیزمهایی جهت حفظ، گسترش و توسعه، توجه به مسئله مالکیت معنوی، از مهمترین ملاحظات در کتابخانه دیجیتال میباشد.
سر درگمیهای موجود در مورد این عبارت ناشی از آن است که در طول سالها، عبارات متنوعی برای این مفهوم به کار برده شدهاست (مانند کتابخانههای الکترونیکی، مجازی، کتابخانههای بدون دیوار) و دقیقا” مشخص نبود که معنای واقعی هر کدام از این مفاهیم چیست؟ از سوی دیگر، کتابخانههای دیجیتال مورد توجه حوزههای مختلف پژوهشی و تحقیقاتی است. با این توصیف کتابخانه دیجیتال محیطی است که دقیقاً از روی سیستم عملکرد کتابخانههای سنتی توسط نرم افزارهای مختلف شبیهسازی و در بیشتر جهات، هم از لحاظ سرعت و هم از لحاظ قابلیت و کیفیت ارایه کار و ایجاد ارتباط و راهنمایی کاربران به مفهوم و موضوع مورد نظر بهینه شده است که در نهایت شخص را با موضوع و مواد مربوطه از یک طرف و سایر محیطها و سیستمهای اطلاعرسانی از طرف دیگر مرتبط می سازد.
یک کتابخانه دیجیتالی یک محیط کنترل شده است که از طریق چارچوبهای قانونی و تجاری مناسب و فارغ از محل نگهداری، شکل اطلاعات و حوزه تصدیقگری، دسترسی یکپارچه به حجم وسیعی از خدمات اطلاعاتی را فراهم میآورد و در تعریف دیگر کتابخانههای دیجیتالی را سازمانهایی به حساب آوردهاند که منابع از جمله کارکنان متخصص را برای انتخاب، سازماندهی، دسترسی، تفسیر ، توزیع، نگهداری و تضمین دوام مجموعه آثار دیجیتالی فراهم میسازد بهطوری که این منابع آماده و از نظر اقتصادی برای استفاده به وسیله یک فرد مشخص یا مجموعهای از گروهها قابل دسترسی باشد. در واقع میتوان گفت کتابخانه دیجیتالی(الکترونیکی)، کتابخانهای است که در آن اسناد به جای کاغذ یا سایر رسانههای محلی به شکل الکترونیکی ذخیره شدهاند. اساس این کتابخانه ها ذخیره مدارک به شکل الکترونیکی و نیز استفاده الکترونیکی است. به اینصورت که هر فردی در هر نقطه از ایران و حتی جهان با استفاده ازیک کامپیوتر معمولی و یک خط تلفن بتواند به تمامی اطلاعات یک کتابخانه عظیم دسترسی پیدا کند. از این رو کافی است این کتابها را جمعآوری کرده و در واحدهای حافظه در این نوع کتابخانهها قرار دهند.
کتابخانه های دیجیتالی سازمانهایی هستند که در آن تامین منابع، حضور کارکنان متخصص، فرایند انتخاب، سازماندهی و کمک و راهنمایی برای دستیابی منطقی و عقلانی به اطلاعات (دیجیتالی )، تفسیر توزیع، حفظ یکپارچگی آن و تضمین برای وجود و نگهداری مجموعهای از آثار دیجیتال در مدت زمان طولانی مورد توجه قرار میگیرد تا بهتوان منابع اطلاعاتی دیجیتال را با سرعت و صرفهجویی به لحاظ اقتصادی برای استفاده یک جامعه یا مجموعهای از جوامع خاص، دسترسپذیر ساخت .این کتابخانه جزئی از جامعهای هستند که در آن اشخاص و گروهها در تعامل با یکدیگر بوده و از دادهها، اطلاعات، منابع و نظام های دانش استفاده میکنند.
چرا کتابخانه های دیجیتالی ؟
دلیل اساسی برای ایجاد کتابخانه های دیجیتالی این باور است که این کتابخانهها اطلاعات را نسبت به آنچه در گذشته مقدور بوده است به شیوه بهتری تحول خواهند داد. کتابخانه های سنتی بخش اساسی جامعه هستند ولی کامل نیستند. آیا ما میتوانیم به نحو بهتری عمل کنیم؟ مشتاقان کتابخانههای دیجیتالی خاطر نشان می سازند که رایانهها و شبکه ها هم اکنون شیوههای ارتباط بین افراد را تغییر دادهاند. آنها چنین استدلال می کنند که در بعضی از رشتهها، متخصص یا دانشمندی که پشت رایانه شخصی متصل به شبکه ارتباطی نشسته است نسبت به زمانی که به یک کتابخانه مراجعه میکند،خدمات بهتری را دریافت میدارد. اطلاعاتی که در ابتدا تنها برای متخصصان فراهم بود حال به صورت مستقیم در اختیار همه قرار دارد. کاربر قادر است که از طریق رایانه شخصی به استفاده از موادی بپردازد که در رایانه های سراسر دنیا ذخیره شدهاند. بر عکس،اغلب علاقه مندان سرسخت – البته نه همه آنان – تشخیص دادهاند که مدارک چاپی بخشی از تمدن است که تنها به تدریج میتوان نقش برجسته آنها را در ذخیره و انتقال اطلاعات تغییر داد.گرچه بعضی از موارد مهم استفاده از چاپ را میتوان با اطلاعات الکترونیکی جایگزین کرد، اما همه بر این باورنیستند که حرکت گسترده به سوی اطلاعات الکترونیکی مطلوب باشد، حتی اگر از نظر فنی، اقتصادی و حقوقی چنین امکانی وجود داشته باشد. در زیر بعضی از سودمندیهای کتابخانههای دیجیتالی آمده است:
الف) کتابخانه دیجیتالی کتابخانه را بهسوی کاربر میآورد:
برای استفاده از کتابخانه سنتی خواننده باید بهآنجا برود. در دانشگاه این کار ممکن است چند دقیقه طول بکشد، اما اغلب مردم در دانشگاهها نیستند و کتابخانهای هم در نزدیکی خود ندارند. بسیاری از مهندسان و پزشکان جهت دسترسی به جدیدترین اطلاعات به شدت در مضیقهاند.کتابخانه دیجیتالی اطلاعات را به میز کاربر، چه در اداره ،چه در خانه میآورد. با یک کتابخانه دیجیتالی رومیزی،خواننده هرگز نیازی به رفتن به ساختمان کتابخانه ندارد. هرجا که یک رایانه شخصی با اتصال شبکه ای وجود داشته باشد کتابخانهای دیجیتالی وجود خواهد داشت.
ب ) استفاده از قدرت رایانه در جستجو و تورق
خواندن مدارک کاغذی ساده است، اما پیدا کردن اطلاعاتی که روی کاغذ ذخیره شده است میتواند دشوار باشد. علی رغم وجود دهها ابزار ثانوی و مهارتکتابداران مرجع، استفاده از کتابخانه میتواند چالشی سخت باشد .ادعایی که اغلب در مورد کتابخانههای سنتی به عمل میآید این است که این کتابخانهها موفقیتهای اتفاقی را باعث میشوند، زیرا خوانندگان به طور اتفاقی به موارد ارزشمندی دست مییابند. حقیقت این است که کتابخانهها آکنده از مواد مفیدی هستند که خوانندگان بهطور تصادفی آنها را کشف میکنند.در اغلب موارد،نظامهای رایانهای در پیدا کردن اطلاعات، بهتر از شیوههای دستی عمل میکنند. این نظامها به خوبی آن چه که مردم دوست دارند نیستند، اما به هر حال خوبند و به طور دائم در حال بهبود اند،به خصوص در کارهای مرجع که شامل جهشهای تکراری از یک منبع اطلاعاتی به منبع دیگر هستند، مفید واقع می شوند.
ج) اطلاعات را می توان به اشتراک گذاشت
کتابخانه ها و آرشیوها اطلاعات منحصر به فرد بسیاری را در بردارند. اطلاعات دیجیتالی را میتوان با قراردادن آنها بر شبکه در دسترس همگان قرار داد. بسیاری از کتابخانه های دیجیتالی یا انتشارات الکترونیکی در یک جایگاه مرکزی واحد نگهداری میشوند، شاید همراه با تعدادی نسخه تکراری که بهصورت استراتژیک در سراسر دنیا قرار داده شده است. این امر نسبت به تکرار فیزیکی پر هزینه مواد کم استفاده، یا دشواری دستیابی به مواد منحصر به فرد ، که جز با مسافرت به مکانی که در آن نگهداری میشود میسر نیست، بهبودی گسترده به حساب میآید.
د) روزآمد نگه داشتن اطلاعات آسانتر است
نیاز به روزآمد کردن بسیاری از اطلاعات مهم وجود دارد. روزآمد سازی مواد چاپی ناخوشاینداست، چون کل مدرک باید دو باره چاپ شود و همه نسخههای تحریر قدیمی باید کنار گذاشته و جایگزین شوند. زمانی که نسخه نهایی به شکل دیجیتالی و در یک رایانه مرکزی ذخیره شده باشد، روزآمد سازی اطلاعات دشوار نیست .بسیاری از کتابخانه ها نسخههای پیوسته راهنماها، دایرهالمعارفها و دیگر آثار مرجع را نگهداری میکنند. هر زمان که بازنگریهایی از جانب ناشران دریافت شود آنها را روی رایانههای کتابخانه نصب میکنند. کتابخانه کنگره دارای مجموعهای پیوسته است که توماس نامیده میشود و پیشنویس همه قوانینی را که پیش روی کنگره قرار دارند شامل میشود.
اهداف کتابخانه دیجیتالی
بعضی از اهداف کتابخانه دیجیتالی به شرح زیر می باشد:
- گردآوری، ذخیره و سازماندهی اطلاعات و دانش به شکل دیجیتالی ؛
- کمک به انتقال مقرون به صرفه و کارآمد اطلاعات ؛
- تاثیر قابل توجه در سرمایهگذاری روی ساختار رایانهای و ارتباطی ؛
- ارتباط قدرتمند و همکاری مابین جوامع پژوهشی، بازرگانی، حکومتی و آموزشی؛
- ایفای نقش رهبری بینالمللی به طور عام و ترویج دانش در بخشهای مهم و راهبردی .- استفاده از فرصتهای آموزشی مادام العمر .
کتابداران در کتابخانه های دیجیتالی
با ظهور کتابخانههای دیجیتالی با کتابخانههایی مواجه هستیم که از لحاظ ساختاری، منابع و مجموعههای اطلاعاتی با آنچه قبلا در مفهوم کتابخانه با آن آشنا بودیم، متفاوت هستند. شرایط جدید به ابزارها، دانش و استعدادهای متناسب با آن نیاز دارد. سوال اینجاست که در این شرایط، آیا کتابداران توانایی انجام وظیفه و امکان رقابت با دیگر رشتهها را در این عرصه دارند؟ اگر کمی به عقب برگردیم، وضعیت را بهتر درک خواهیم کرد. شاید بتوان گفت تاثیرات اولیه فنآوری در عرصه کتابداری از دهه 1960 با ایجاد رکوردهای مارک آغاز شد و با راه اندازی فهرستهای رایانهای بیشتر نمایان شد.در تمام این مراحل و پیشرفتهاکتابداران هدایت امور ، راهنمایی و ارایه خدمات به مراجعهکنندگان را بر عهده داشتند. کتابداران در کتابخانه دیجیتالی نه تنها وظیفه راهنمایی و ارایه خدمات مناسب به کاربران را بر عهده دارند، بلکه با فرصت های جدیدی که پیش روی آنهاست باید تخصصهای حرفهای خود را با پیشرفتهای مبتنی بر فنآوری همراه کرده و برای انجام بهینه خدمات کتابخانهای به واسطه فنآوری گام بردارند.
تخصصها و مهارتهای مورد نیاز کتابداران دیجیتالی عبارتند از :
- مدیریت کتابخانههای دیجیتالی
- سازماندهی اطلاعات و مدیریت دانش
- اشاعه اطلاعات دیجیتالی
- پردازش اطلاعات دیجیتالی
- مدیریت تبدیل منابع
- ذخیرهسازی ، سازماندهی و حفاظت منابع دیجیتالی
- ارایه امکان دستیابی و بازیابی منابع دیجیتالی
- حمایت از مو لف الکترونیکی
- مشاوره در طراحی رابطهای کاربری
آموزشهای لازم برای کتابداران دیجیتالی
آموزشهای مناسب و بهجا همواره پشتوانه علمی لازم را برای دستیابی به کارآیی و اثر بخشی بهینه در فعالیتهای حرفهای و تخصصی فراهم میآورد. امروزه کتابدارن در کتابخانههای دیجیتالی باید هر چه بیشتر در ایجاد برنامههای آموزشی منظم پیش قدم باشند. علاوه برآن، کتابداران در عرصه کتابخانههای دیجیتالی ناگزیر از همکاری با دیگر رشتههای علمی همچون کارشناسان علوم رایانهای و ارتباطات هستند و از سوی دیگر برای ارتقاء مهارتهای حرفهای خود باید به سمت گرایشهای نوین تمایل پیدا کنند. مجموعههای دیجیتالی باید انتخاب، تهیه و سازماندهی شوند، برای اشاعه بهکاربران در اختیار آنها قرار گیرند و حفاظت و نگهداری شوند . خدمات دیجیتالی باید طراحی، اجرا و پشتیبانی شوند.از این رو ، کتابداران برای کسب مهارتهای مناسب برای اداره امور و وظایف محوله لازم است آموزشهای لازم و مناسب را فرا گیرند. آموزشهایی که نه تنها وضعیت فعلی را مد نظر دارند، بلکه آیندهنگری لازم را نیز به همراه دارند .
انواع ديدگاه هادر مورد كتابخانه ديجيتال
با بررسی متون و مقالات و تعاریف ارایه شده درباره کتابخانه دیجیتالی، چهار دیدگاه را میتوان مورد شناسایی و بحث قرار داد:
دیدگاه محققان علوم رایانه: در این دیدگاه کتابخانه دیجیتالی پایگاه و نظام بازیابی اطلاعات محسوب میشود. محققان حوزه علوم رایانه معتقدند کتابخانه دیجیتالی نظامی است که امکان دسترسی منسجم به مجموعه گسترده اطلاعات سازماندهی شده را به استفادهکنندگان میدهد.در بیشتر تعاریف ارایه شده توسط محققان علوم رایانه، کتابخانه دیجیتالی، پایگاه اطلاعاتی و نظام بازیابی اطلاعات به شمار میرود. به تعبیر دیگر، این محققان غالبا” کتابخانه های دیجیتالی را مجموعهای میدانند که شامل منابع اطلاعاتی الکترونیکی و امکانات فنی مرتبط با آنها برای تولید، جستوجو و استفاده از اطلاعات است .
از این لحاظ کتابخانه های دیجیتالی را میتوان نمونه گسترش یافته و تقویت شده نظامهای ذخیره و بازیابی اطلاعات به شمار آورد که امکان تغییر دادههای دیجیتالی رادر قالبهای مختلف (متن،صوت،تصویر، ویدئو، و مانند آن) میدهند و در محیط شبکههای اطلاعاتی قابل دسترس هستند. محتوای چنین کتابخانههایی را دادهها و ابردادهها تشکیل میدهند، مانند ابردادههای توصیفی که به توصیف جنبههای محتوایی دادهها میپردازند و ابردادههایی که پیوندها یا ارتباطات میان دادهها یا ابردادههای دیگر را در داخل یا خارج از کتابخانه دیجیتالی برقرار میکنند. محققان علوم رایانه، اصطلاح کتابخانه دیجیتالی را به عنوان واژهای که بر مجموعه های دیجیتالی دلالت دارد به کار میبرند و معتقدند در مقایسه با اصطلاحاتی نظیر پایگاههای اطلاعاتی یا نظامهای بازیابی اطلاعات قابلیتها و امکانات بیشتری دارد. برای مثال، گستردگی حجم اطلاعات برخی پایگاههای اطلاعاتی تمام متن، نظیر پایگاههای اطلاعاتی مجلات تمام متن، ممکن است انگیزه اصلی برای به کارگیری اصطلاحی دیگر باشد، تا به این ترتیب بتوان ارزش اینگونه پایگاههای اطلاعاتی را از لحاظ تمام متن بودن، نسبت به پایگاههای اطلاعاتی کتابشناختی بیشتر برجسته ساخت.
آرمز در کتاب”کتابخانههای دیجیتالی” برای کتابخانه دیجیتالی این تعریف را ارایه کرده است: مجموعه نظاممند اطلاعات و خدمات که در قالبهای دیجیتالی ذخیره شده و از طریق شبکه قابل دسترس است. کتابخانههای دیجیتالی اطلاعات گوناگونی رابرای استفاده کاربران در بردارند.
دیدگاه محققان علوم کتابداری و اطلاع رسانی: از این دیدگاه کتابخانه دیجیتالی فراتر از یک پایگاه اطلاعاتی یا نظام بازیابی اطلاعات است و درآن عناصر دیگری مانند نیاز اطلاعاتی، جامعه استفاده کنندگان نهایی، مالکیت معنوی و دسترسپذیری اطلاعات نقش اساسی دارند. بورگمن، به عنوان یکی از شناختهترین نظریهپردازان حوزه کتابداری و اطلاع رسانی، مفهوم کتابخانههای دیجیتالی را این گونه تعریف میکند:” کتابخانه های دیجیتالی از طریق فرایند گردآوری و استفادهکنندگان ایجاد میشوند. آنها بخشی از جامعهای هستند که افراد و گروههای آن با یکدیگر تعامل دارند و از دادهها، اطلاعات، منابع دانش و نظامهای دانشمدار استفاده میکنند. از این لحاظ کتابخانههای دیجیتالی نمونه توسعه یافته، تقویت شده و یکپارچه نهادها و مراکز اطلاعرسانی در محیطهای فیزیکی هستند. منابع اطلاعاتی نیز بر اساس نیازهای اطلاعاتی استفادهکنندگان انتخاب، سازماندهی، حفاظت، نگهداری و دسترسپذیر میشوند. چنین نهادها و موسساتی میتوانند در دیگر کتابخانهها، موزهها، آرشیوها، دانشگاهها و مانند آن نیز وجود داشته باشند، که در این صورت به جامعه مشخصی خدمات ارایه میدهند. اما کتابخانههای دیجیتالی استفادهکنندگان زیادی را در مدارس، ادارات، خانهها و مکانهای عمومی و جز آن مخاطب قرار میدهند.
دیدگاه سازمانهای مجری و سیاستگذار: یکی از پر استنادترین تعاریف در حوزه کتابداری و اطلاعرسانی تعاریف ارایه شده از سوی سازمانهای سیاستگذار(سازمانهایی که به طراحی و ایجاد کتابخانههای دیجیتالی نمیپردازند اما در امر سیاستگذاری ملی و بینالمللی فعال هستند) متعلق به فدراسیون کتابخانههای دیجیتالی است .
این فدراسیون بینالمللی با هدف توسعه ساختاری و محتوایی کتابخانههای دیجیتالی در سراسر جهان و مطالعه و بررسی جنبههای مختلف آن تاسیس شدهاست و از این لحاظ یکیاز مهمترین و معتبرترین نهادهای بینالمللی است. فدراسیون کتابخانههای دیجیتالی چنین تعریفی را در باره کتابخانه دیجیتالی ارایه دادهاست:” کتابخانههای دیجیتالی سازمانهایی هستند که در آن کارکنان متخصص به انتخاب، سازماندهی و کمک برای دسترسی به منابع اطلاعاتی میپردازند و در آن فرایند تفسیر، توزیع و حفاظت از یکپارچگی اطلاعات دیجیتال و نیز اطمینان از وجود مجموعهای از آثار دیجیتال در مدت زمان طولانی مورد توجه قرار میگیرد تا از این طریق بتوان منابع اطلاعاتی دیجیتال را با سرعت و به صورت اقتصادی برای استفاده یک جامعه یا مجموعهای از جوامع در دسترس قرار داد”. سازمانهای مجری کتابخانههای دیجیتالی آنهایی هستند که یا در حال مطالعه مقدماتی برای ایجاد چنین بستری هستند و یا اینکه آن را به صورت عینی ایجاد کردهاند. در هر صورت، در اغلب این گونه طرحها تعریفی از کتابخانه دیجیتالی ارایه شده است. برای مثال، در طرح ابتکاری کتابخانههای دیجیتالی در آمریکا آمده است:
“هدف از ایجاد کتابخانه دیجیتالی ارایه ابزارها و بسترهای پیشرفته به منظور گردآوری، ذخیرهسازی، سازماندهی اطلاعات در قالب دیجیتالی و دسترسپذیر ساختن اطلاعات مبتنی بر امکانات جست و جو، بازیابی و پردازش اطلاعات از طریق شبکههای ارتباطی و به صورت کاربر پسند است”.
دیدگاههای پژوهشمدار: اغلب تعاریف پژوهشمدار در باره کتابخانههای دیجیتالی به منظور حل یک موضوع پژوهشی ارایه شدهاند و دامنه این گونه تعاریف محدود و به موضوع تحقیق بستگی دارد. برخی از این تعاریف ممکن است برای درک کلی ماهیت کتابخانههای دیجیتالی و ابعاد و ویژگیهای آنها کامل نباشند. از اینرو، ممکن است در یک تحقیق خدماتی نظیر مجموعه پایگاههای اطلاعاتی کتابشناختی و مجلات الکترونیکی تمام متن(نظیر آنچه هماینک از طریق شبکه رزنت در ایران قابل دسترس است) کتابخانه دیجیتالی تعریف شود و در تحقیق دیگری برخی سایتهای اینترنتی، کتابخانه دیجیتالی محسوب شوند. حتی گاه ممکن است مقالات و متون شبکه جهانی وب را به عنوان مصداق کتابخانه دیجیتالی مورد اشاره قرار داده باشند. البته هر تحقیقی میتواند بنابر تعریف عملیاتیای که اجزای یک مسئله ارایه میدهد، ویژگیهای و خصوصیات یک پدیده یا متغیر را تعریف کرده و نتایج به دست آمده از تحقیق خود را به آن محدود کند. اما این احتمال نیز وجود دارد که چنین تعاریفی در سایر متون مورد استناد قرار گیرند و از طریق استناد وارد بحثهای نظری شوند. بهاین ترتیب، با گذشت زمان ممکن است با تعاریف مختلفی از یک مفهوم واحد مواجه شویم که ظاهرا” اصطلاح کتابخانه دیجیتالی نیز از این امر مستثنی نبوده است.
ویژگیهای کتابخانه های دیجیتالی
تغییر مداوم کتابخانهها تاثیرات مشهودی داشته است و پیشبینیهای جامعه بدون کاغذ لنکستر را مورد تایید قرار میدهد. تاثیرات دگرگون کنندهای که فنآوری دیجیتالی در نظام اطلاعرسانی ایجاد کرده است به شرح زیر است :
الف) مجموعه ها
مجموعههای کتابخانه دیجیتالیدر برگیرنده مدارک ثابت و دایمی هستند . کتابخانههای موجود مجموعههای پویاتری دارند و محیط دیجیتالی نیز امکان مدیریت سریع اطلاعات را فراهم میسازد.
ب ) فنآوری
کتابخانه های دیجیتالی بر پایه فنآوریهای دیجیتالی هستند. این فرض اساسی که کتابخانههای دیجیتالی فقط در برگیرنده مواد دیجیتالی خواهند بود، اشتباه میباشد. احتمال دارد که کتابخانه دیجیتالی متشکل از مواد اطلاعاتی دیجیتالی و غیر دیجیتالی باشد.
ج) کار
کتابخانههای دیجیتالی بهوسیله اشخاصی که به تنهایی کار میکنند، مورد استفاده قرار میگیرد. دور نمای موجود بر کار مبتنی است و روی گروه تحلیلگران اطلاعاتی، کاری که انجام میشود، و مدارک و فنآوریهای حمایت کننده تمرکز دارد.
د) انتقال اطلاعات:
شکستن مرزهای فیزیکی دادهها با انتقال آن در داخل و یا خارج کشور شکسته میشود. حمایت از ارتباطات و همکاری هممانند فعالیتهای جستوجوی اطلاعات مهم است. فشردهسازی دادههای ذخیره شده ، ذخیره سازی آثار معمولی را به شکل دیجیتالی ممکن ساخته است. نشر الکترونیکی بهسرعت در حال تبدیل مواد چاپی به مواد الکترونیکی است. ارتباطات راه دور استفاده از روشهای الکترونیکی را برای فرستادن، کاوش و اتصال به کنفرانس از راه دور، ویدیوتکست، ارسال پیغام و غیره تسهیل میکند. با قابلیت نسخهبرداری از نسخه اصلی و وفور کتابخانههای دیجیتالی کتابها و مجلات بهتدریج محو میشود.
مزایای کتابخانه های دیجیتالی
کتابخانه دیجیتالی دارای امتیازات متعددی است. نیاز به فضای کم، امکان بازیابی و ذخیره اطلاعات، سهولت استفاده شاید بزرگترین مزیت کتابهای دیجیتالی نسبت به کتابهای چاپی، حجم و قابلیت حمل در همه جای دنیا از جمله آن است. حجم و وزن کتابها مانع از این هستند که ما همواره چندین کتاب را به همراه داشته باشیم تا در مواقع لزوم از آنها استفاده کنید. اما با ساخت حافظههای کوچک و پر ظرفیت، این امکان برای شما فراهم است که تعداد بسیارزیادی از کتابهای الکترونیکی را همیشه با خود حمل کنید. این که بتوانید متن تمام کتابهای کتابخانه ملی و حتی بیشتر از آن را در حافظهکوچکی که به حلقه جا سوییچی شما متصل است، همواره به همراه داشته باشید به هیچ عنوان اغراق آمیز نیست.
در منزل نیز لازم نیست حجم زیادی از فضای خانه را به کتابخانه شخصی اختصاص دهید و کل کتابها با چندین نسخه پشتیبان، میتوانند در فضای اندکی از میز کار شما قرار گیرد .
به نظر ویتن و بین بریج، کتابخانه دیجیتالی چند مزیت عمده نسبت به همتای سنتی خود دارد:
1-دسترسی از راه دور به منابع آن به سادگی امکان پذیر است.
2-از امکانات بسیار قوی و وسیع جستوجو و مرور بهره میگیرد.
3-اساس و پایهای برای خدمات دارای ارزش افزوده محسوب میشود.
4 –کتابخانه های دیجیتالی آن دسته از منابع دیجیتالی که خارج از حوزه مدیریتی و محیط فیزیکی آن کتابخانه ها هستند را نیز در بر میگیرند.
5- کتابخانه های دیجیتالی تمام فرایند و خدماتی را که اساس و پایه هر کتابخانهای است شامل میشود.این فرایندهای سنتی گرچه اساس کتابخانههای دیجیتالی را تشکیل میدهند، لیکن برای سازگاری با محملهای جدید دیجیتالی باید مورد تجدید نظر قرار گرفته و توسعه داده شوند.
6- کتابخانه های دیجیتالی به طور ایده آل نگرشی به کل منابع کتابخانه دارند و شکل و قالب آن اطلاعات را در نظر نمیگیرند.
7- کتابخانه های دیجیتالی به جوامع یا حوزههای خاصی از استفاده کنندگان خدمت میکنند (مانند آنچه که اکنون کتابخانههای سنتی انجام میدهند) با این تفاوت که این جوامع ممکن است در شبکه اینترنت پراکنده باشند.
8- کتابخانه های دیجیتالی برای ادامه حیات خود نیاز به همکاری کتابداران و مهندسان علوم رایانه دارند .
به طور کلی از مزایای یک کتابخانه دیجیتالی میتوان مطالب زیر را نام برد:
- هیچ وابستگی فیزیکی وجود ندارد:کاربر این کتابخانه برای دسترسی به مطالب خود نیاز به حضور در کتابخانه ندارد، واز هر جا میتوان به اطلاعات این کتابخانه دسترسی داشت.
- دسترسی چندگانه به یک سند: یک سند در یک زمان میتواند مورد استفادهی چندین نفر قرار گیرد.
- فضا: در کتابخانههای دیجیتالی نیازی به حجم بالای فضا برای نگهداری اطلاعات وجود ندارد.
- سازماندهی منابع اطلاعاتی: توصیف منابع اطلاعاتی اعم از متن، تصاویر، فایلهای صوتی و نظایر آنها.
- تحلیل محتوا و نمایهسازی .
- دسترسی آسان به محتوای مواد دیجیتال .
- امکان دسترسی به محتوای مواد سایر کتابخانهها یا مراکز دیجیتالی .
- مدیریت دقیق تر بر حجم گسترده ای از اطلاعات در کتابخانه های دیجیتالی .
- کاهش زمان نشر، در نتیجه کاهش زمان اشاعه اطلاعات .
خدمات کتابخانه های دیجیتالی
از جمله خدماتی که کتابخانههای دیجیتالی ارایه میدهند عبارت است از:
- گردآوری یا تولید منابع اطلاعاتی دیجیتال مبتنی بر اصول مجموعهسازی
- انتخاب و سازماندهی منابع اطلاعاتی توسط کارکنان متخصص
- دسترسی کاربران به اطلاعات تمام متن دیجیتال از طریق شبکه
- اعمال مدیریت منابع اطلاعاتی بر روی فایلهای دیجیتال
- اعمال مدیریت سطح دسترسی (رعایت حق مولف) و در دسترس بودن طولانی مدت اطلاعات دیجیتال به مثابه منابع اطلاعاتی.
دیجیتالی شدن یک کتابخانه از یک مرحله شروع و به تدریج به مرحله تبدیل به کتابخانه دیجیتال میرسد. در این فرآیند ابتدا با دگردیسی کتابخانه از شکل سنتی به شکل دیجیتال روبرو هستیم، و آن زمانی است که امکان دسترسی کاربران به محتوای برخی منابع کتابخانه از طریق وب سایت کتابخانه مهیا می شود. در متون علمی این شکل کتابخانهها را «کتابخانه های هیبرید» مینامند. یعنی کتابخانههایی که قسمتی از خدمات را به شکل سنتی و بخشی دیگر را در قالب دیجیتالی ارایه میکنند. در مراحل بعدی بهتدریج سهم خدمات دیجیتالی بیشتر میشود (مثلا ارایه خدمات جستجو، بازیابی، و خدمات مرجع دیجیتالی) ، تا آنکه کل خدمات در قالب دیجیتالی ارایه شود. در این حالت از شکل هیبرید به دیجیتالی تبدیل می شود.
کتابخانه های دیجیتالی جزایر دور افتاده بدون ارتباط با یکدیگر نیستند بلکه هدف اصلی، یکپارچهسازی خدمات و تسریع و تسهیل در ارایه بهکاربران است. یکپارچهسازی ریشه در خدمات سنتی کتابخانهها دارد و نمونه آن در ایران، راهاندازی طرح غدیر (اشتراک منابع ) است که پژوهشگاه علوم و فنآوری اطلاعات متولی انجام آن در سطح ملی است. ضرورت یکپارچهسازی در محیط دیجیتال چند برابر محیط سنتی است، زیرا پراکندگی خدمات در این محیط کاربر را سر در گم می کند. در یکپارچهسازی دو رویکرد عمده دنبال میشود: یکپارچهسازی منابع اطلاعاتی و یکپارچهسازی خدمات اطلاعاتی. برای یکپارچهسازی خدمات در کتابخانه دیجیتال مدلهای مختلفی پیشنهاد شده است. انتخاب هر مدل بسته به هدف و نوع کاربران، از یک کتابخانه به کتابخانه دیگر متفاوت است.
سه مدل اصلی یکپارچهسازی خدمات در کتابخانه دیجیتال عبارتند از:
- مدل جست وجو ی هم زمان
- مدل برداشت اطلاعات
- مدل پراکنده
- یک کتابخانه دیجیتال میتواند در برگیرنده خدمات دیگری هم باشد:
ارجاع آنلاین : روشی برای تماس با اعضای هیات علمی و یا ال.ار.اس برای درخواست کمک
نقد و سفارش کتاب از طریق فهرست کتابخانه ها.
- آموزش مهارتهای اطلاعاتی به اعضای هیات علمی و دانشجویان .
- قابلیت جستوجو: توانایی جستجو از طریق طیفی وسیع از منابع .
- مرور و جستوجو بر اساس سرفصل درس.
- تلفیق با نرم افزار مدلی (بسته نرم افزاری ).
- ذخیره و نگهداری منابع دیجیتالی در یک مخزن.
خدمات مرجع در کتابخانههای تخصصی
اصطلاح مرجع الکترونیک از تازهترین اصطلاحات رایج در حرفه کتابداری است. همگان متفقالقول و بر این باورند که مرجع الکترونیکی، خدمات مرجع را از طریق پست الکترونیکی با نرمافزار گپ زنی و با ویدیو کنفرانس، که به مرجع زنده نیز معروف است، فراهم میآورد. اصطلاح مرجعهای الکترونیک و مرجعهای مجازی هم تنها به مرجعی اشاره دارد که بهواسطه مسافت و فضای فیزیکی نامحدود میباشد. خدمات مرجع الکترونیکی، خدمات مرجعی هستند که با استفاده از امکانات و ابزارهای الکترونیکی و شبکههای رایانهای به مراجعه کنندگان ارایه میشود.
مجموعه سازی و توسعه منابع اطلاعاتی در کتابخانه های دیجیتالی
یکی از مهمترین مسایلی که در کتابخانههای دیجیتالی مطرح است توسعه منابع اطلاعاتی آنهاست که باید به صورت دیجیتالی به کاربران ارایه شود. بنابراین همآنطور که فرمت منابع اطلاعاتی در کتابخانههای دیجیتالی با کتابخانه های سنتی متفاوت است، روشهای توسعه این منابع اطلاعاتی نیز متفاوت خواهد بود و انواع مختلفی از اطلاعات در قالب متن، تصویر، عکس، صوت و فیلم وجود دارند که برای ارایه در کتابخانه های دیجیتالی باید به فرمت الکترونیکی تبدیل شوند. کتابداران برای توسعه منابع اطلاعاتی الکترونیکی در کتابخانه های دیجیتالی خود روشهای مختلفی اتخاذ میکنند .
مراکز اطلاعرسانی و کتابخانه های سازمانهای مورد مطالعه با توجه به امکانات خود دست به ایجاد این گونه کتابخانهها میزنند و آن را مکمل کتابخانههای سنتی خود میدانند. حتی بعضی از آنها که فاقد کتابخانههای سنتی هستند نیز به فکر ایجاد کتابخانه دیجیتالی افتادهاند. کتابخانههای دیجیتالی مورد مطالعه دارای مجموعه عظیمی از منابع اطلاعاتی الکترونیکی هستند. پیچیدگی دستیابی به منابع الکترونیکی با پیچیدگی تهیه این منابع همراه است. در این کتابخانهها تجهیزات مورد نیاز، خرید یا اجاره منابع، و نیز قیمت و زمان تهیه مد نظر قرار می گیرد.
کتابخانه های مورد مطالعه، منابعی را انتخاب و تهیه میکنند که فنآوری کاربرد آن را داشته باشند. در توسعه منابع اطلاعاتی، تعیین پوشش موضوعی مورد نیاز، نوع مخاطبان، ویژگیهای خاص منابع، و روز آمد بودن مطرح است. متنوع بودن این منابع، که بسیاری از آنها منابع اطلاعاتی آنالوگ (چاپی) تهیه میشوند، فرایند توسعه را مشکل میسازند.
به هر جهت اطلاعاتی که به شکلهای مختلف چاپی، صوتی و تصویری وجود دارند باید به مخازن کتابخانه های دیجیتالی راه پیدا کنند. پس لازم است از طریق مجموعهای از اصول و روشها این منابع اطلاعاتی وارد مخازن این کتابخانهها شوند. اساساٌ چهار روش برای توسعه منابع اطلاعاتی الکترونیکی در کتابخانه های مورد مطالعه وجود دارد که شامل موارد زیر است :
تبدیل منابع از آنالوگ به دیجیتال(پویش منابع ): یعنی تبدیل رسانههای کاغذی، مجموعههای موجود به شکل دیجیتالی که قابل فهم توسط رایانهها باشد.
تهیه منابع اطلاعاتی الکترونیکی: تهیه منابع اطلاعاتی از طریق خرید، اهدا و مبادله اطلاعات.
تولید منابع اطلاعاتی: گردآوری اطلاعات دیجیتالی شده که بهوسیله پژوهشگران، دانشجویان و یا سایر متخصصان مراکز ایجاد می شود .
اشتراک منابع: دسترسی به منابع اطلاعاتی الکترونیکی کتابخانهها و مراکز اطلاع رسانی دیگر.
مواد اطلاعاتی کتابخانه دیجیتالی
کارکردهای جدید گزینش و فراهمآوری منابع جدید گزینش و فراهم کردن منابع دانش بشری از نخستین کارکردهای حرفهای کتابداری تلقی میشود و کتابداران برای انجام آن اصولی را تدوین کردهاند که مبتنی برچند قرن تجربه و دانش است. بدون تردید، این وظیفه در حیطه مستقیم کارکردهای کتابداران متخصص بوده و متولی دیگری ندارد. اکنون که در عصر اینترنت حجم منابع اطلاعاتی و تنوع در اشکال فیزیکی آنها نیز بطور قابل ملاحظهای افزایش یافتهاست، حرفه کتابداری میتواند با تکیه بر اصول مترقی گزینش و مجموعهسازی، همچنان خدمات سودمند خود را به جامعه در دسترسی به مجموعههای کیفی تداوم بخشد که این امر با توجه به شرایط کنونی و با توجه به آشفتگی محیط اطلاعاتی و عدم آشنایی جامعه نسبت به چگونگی شناسایی منابع مناسب بسیار ارزشمند است. استفاده از فنآوری های جدید بهویژه پست الکترونیکی و وب سایت برای برقراری تعامل با کاربران و شناسایی نیازهای آنان الزامی است. مجموعه مواد اطلاعاتی کتابخانههای تخصصی امروزی حتی با کتابخانههای تخصصی دهه گذشته بسیار تفاوت کردهاست. جلوههای گوناگون این تفاوت را میتوان در فراهمآوری انواع مواد جدید مشاهده کرد. اکنون بخش مهمی از منابع اطلاعاتی به ویژه منابع مرجع، مانند دایرهالمعارفها، انواع واژهنامهها، اطلسهای جغرافیایی و جز آن و پایگاهها اطلاعاتی مانند چکیدهنامه کتابداری و اطلاع رسانیلیزا به شکل الکترونیکی منتشر میشوند. وجود مجلههای الکترونیکی و پایگاههایی که متن کامل مقالهها را به صورت الکترونیکی در بردارند و همچنین وجود شبکههای اطلاعرسانی پیوسته (آن لاین) تحولات زیادی را در امر فراهمآوری مواد موجب شدهاست. کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی اکنون با استفاده از انواع شبکههای محلی، ملی و جهانی قادرند اطلاعات مورد نیاز مراجعان خود را فراهمآورند و از سفارش و خرید بسیاری از منابع بینیاز گردند، امری که تا چند سال پیش میسر نبود.
کتابدارانی که وظیفه مجموعهسازی و فراهمآوری در کتابخانههای تخصصی آینده را بر عهده خواهند داشت، باید بتوانند از امکانات پست الکترونیکی ارتباط خود را با کسانی برقرار کنند که در کار انتخاب مواد با کتابخانه همکاری میکنند. باید امکان دسترسی پیوسته و همیشگی انتخاب کنندگان را با فهرستهای ناشران و منابع کتابشناختی تجاری مانندبی.آی.پی، فراهم کرد .تهیه مواداطلاعاتی دیجیتال به طرق زیرانجام می گیرد:
- اسکن و دیجیتال کردن منابع انتخاب شده
- خریداری و یا تهیه منابع موجود به صورت دیجیتال و چندرسانهای
- گردآوری برخی منابع مرتبط با اهداف سازمان از شبکه جهانی وب با رعایت مسائل مربوط به حق مؤلف
- گزینش و تبدیل منابع میکروفرمی موجود در سازمان به صورت دیجیتال
- تهیه برخی منابع مورد نیاز از طریق مبادله با سایر مراکز و کتابخانههای داخلی و خارجی
علل گرایش به کتابخانه های دیجیتال
فنآوری اطلاعات با IT به فنآوریهایی اطلاق می شود که امکانات لازم برای جمعآوری، انباشت، پردازش و توزیع اطلاعات فراهم میکند. محور این فنآوری، رایانه و ارتباط راه دور است . رایانهها اساسا” کار پردازش و انباشت اطلاعات را انجام میدهند و ارتباطات راه دور، امکان پخش و توزیع این اطلاعات را در سطحی بسیار وسیع فراهم میسازد. فنآوری یکی از دستآوردهای آدمی است که در ایجاد فرهنگ و تمدن بشری نقش مهمی داشته است. هیچ جنبهای از زندگی انسانها را نمی بینیم که از فنآوری تاثیر نپذیرفته باشد. کتابخانهها از جمله کتابخانههای تخصصی از این قاعده کلی مستثنی نیستند.خود فنآوری ساخت کاغذ و چاپ متحرک، مجموعه کتابخانهها را به سرعت بی سابقهای افزایش داد، این افزایش بر همه جنبههای کتابداری تاثیر نهاد و عامل مهمی در بهوجود آمدن کتابداری حرفهای بود. این مسیر روز به روز در حال تحول و پیشرفت است و جهت آن به سوی افزایش تواناییهای انسان در به دست آوردن دقیق اطلاعات می باشد. فنآوری رایانهای با توجه به این که از توانایی انباشت و آمادهسازی حجم بزرگی از اطلاعات برخوردار بود به کتابخانهها راه یافت و مورد استفاده قرار گرفت. جستوجوی پیوسته در بانکها و پایگاههای اطلاعاتی تحولاتی را بوجود آورد که به متخصصان رایانه یا متخصصان شبکه کتابخانه منجر شد. شبکه اینترنت با هدف تسهیل ارتباطات بشری، رایانهها را به خدمت گرفت. توسعه این شبکه به ایده دهکده جهانی و به دنبال آن مفاهیمی مانند کتابخانههای الکترونیک یا مجازی انجامید.
آنچه موجب شده است که کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی از فنآوری نوین استفاده کنند عبارتست از : سرعت، حافظه، دقت بسیار زیاد در فراهمآوری، انباشت و بازیابی اطلاعات به مدد رایانه و صرفهجویی در نیروی انسانی، ایجاد ارزش افزوده،انعطاف پذیری در برابر نیازهای گوناگون، دسترسی یکپارچه به اطلاعات، امکان استفاده ارزان از اطلاعات سایر کتابخانهها و پایگاهها دادهها، امکان روزآمد کردن و اصلاح اطلاعات به شکلی ساده و سریع و اشتراک منابع. فنآوری اطلاعات در کتابخانهها کارکردهای مختلفی دارد. این کارکردها را میتوان به دو گروه کلی دسته بندی کرد:
- فعالیتهای اساسی و داخلی کتابخانه نظیر: مجموعهسازی، فهرستنویسی، امانت و کنترل نشریات ادواری.
- خدمات اطلاعرسانی مانند: آگاهیرسانیجاری، اشاعهگزینشیاطلاعات، خدمات مرجع،خدمات پیوسته، تحویل مدرک و….
منبع
صیاد هنرور، زهره (1392)، دیدگاه مدیران و کتابداران در مورد ایجاد کتابخانه دیجیتال، پایان نامه کارشناسی ارشد، کتابداری و اطلاع رسانی ، دانشگاه آزاد اسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید