مفهوم سلامت روان چیست؟
ارائه تعريف جامعي از سلامت روان امري بسيار پيچيده است. سلامت روان در درون مفهوم کلي تر سلامت قرار مي گيرد. سلامت سازه پيچيده اي است و منظور از آن تجربه کنش وري بهينه جسماني، رواني و اجتماعي مي باشد. سازمان بهداشت جهاني (WHO)، سلامت را اين گونه تعريف مي کند: سلامتي عبارت است از سلامت کامل جسماني، رواني و اجتماعي و نه فقط عدم وجود بيماري و ناتواني. سلامت رواني به دو صورت فقدان بيماري رواني و احساس رضايتمندي و لذت از زندگي، مورد توجه بسياري از متخصصان و کارشناسان حوزه سلامت قرار دارد.
سازمان بهداشت جهاني درتعريف سلامت روان گفته است:سلامت روان عبارت است از قابليت ارتباط موزون و هماهنگ با ديگران، تغيير و اصلاح محيط فردي و اجتماعي و حل تضادها و تمايلات شخصي به طور منطقي، عادلانه و مناسب. در اين تعريف اساس سلامت روان، سازگاري با ديگران و محيط زندگي است. معمولا سلامت روان، حالتي از سلامت عاطفي، شناختي و رفتاري پنداشته مي شود. وجود سلامت کامل و ايده آل، مورد پذيرش بسياري از روانشناسان قرار نگرفته است، از جمله قشر روانکاو معتقد به وجود درجاتي از بيماري رواني در وجود هر فرد بوده و سلامت مطلق را نمي پذيرند. متداول ترين تعريف از سلامت روان در اساسنامه سازمان بهداشت جهاني ارائه شده است: سلامت حالت خوب بودن کامل از جسمي، رواني و اجتماعي است و اين به معناي فقدان بيماري و ناتواني نيست .
بن يارد،اين تعريف را مورد انتقاد قرار داده و بيان کرده است که حالت خوب بودن کامل از نظر جسمي، رواني و اجتماعي در دنياي واقعي وجود ندارد و اين تعريف اينچنين القا مي کند که افرادي که کامل نيستند، سالم هم نيستند.
سلامت روان و ابعاد آن
آدامز، بزنر و اشتاينهارت و ادلين، گلانتي و براون، سلامتي را داراي ابعاد جسماني، اجتماعي، هيجاني و معنوي دانستند:
- سلامت جسماني:
عبارت است از سلامت بدني که از طريق خوردن و آشاميدن صحيح، ورزش منظم، اجتناب از عادات مضر، آگاهي يافتن و احساس مسئوليت در قبال تندرستي، به دنبال مراقبت هاي پزشکي بودن و … محقق مي شود.
- سلامت اجتماعي:
به معناي توانايي و کارآمدي مؤثر در نقش اجتماعي است. سلامت اجتماعي همان ارزيابي فرد، بسته به شرايط و کار او در جامعه است.
- سلامت هيجاني:
اين بعد از سلامت به فهم هيجان ها، شيوه مقابله صحيح با مشکلات روزمره و چگونگي تحمل تنيدگي اشاره دارد. به عبارت ديگر سلامت هيجاني عبارت است از فزوني احساسات مثبت بر منفي. سلامت هيجاني بر سلامت جسماني و رواني تأثير به سزايي دارد چون برخي از اختلالات مانند افسردگي، اضطراب و بيماري هاي روان ـ تني، مستقيما با هيجان ها در ارتباط اند.
- سلامت معنوي:
از سلامت معنوي تعاريف متعددي وجود دارد. ادلين، گلانتي و براون، سلامت معنوي را حالت تعادل و نظم فرد با خود و ديگران و توانايي موازنه ساختن نيازهاي دروني، خواسته ها و تقاضاهاي خود و ديگران دانسته اند.
منبع
ورعی،حمیده(1392)،بررسی مقایسه ای رابطه بهزیستی معنوی باشادکامی وسلامت عمومی دردانشجویان،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشکده ادبیات وعلوم انسانی شهید باهنرکرمان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید