مفهوم رقابت
رقابت به معنای شرایطی است که افراد برای کسب برتری نسبت به سایرین تلاش می کنند. اما این مفهوم در متون اقتصادی بسته به نوع پیش فرضهای حاکم در هر یک از مکاتب فکری اقتصاد کلان، تعریف متفاوتی به خود میگیرد. اهمیت این مساله از آنجاست که هرگونه اختلاف در تعریف رقابت بر سازوکار مداخله در فعالیتهای اقتصادی تاثیرگذار است. از نظر کلاسیکهای قرن هجدهم میلادی همچون آدام اسمیت، «رقابت فرآیندی از نزاع قیمتی میان فعالان بازاری است که برحسب شرایط حاکم در بازار صورت میگیرد و در نهایت، منجر به حذف سود اقتصادی بنگاهها میشود». این دیدگاه در اواخر قرن نوزدهم و با ظهور دیدگاههای نئوکلاسیک از محدوده «رفتار و عملکرد» بنگاهها به «ساختار» بازار معطوف شد.
همچنین در انجام تحلیلها، تاکید زیادی بر تعیین «تعادل» و «بهینهسازی» صورت گرفت. در این رویکرد – رویکرد نئوکلاسیک – بازار تنها هنگامی رقابتی در نظر گرفته میشد که «تعداد زیادی از فروشندگان کالاهای همگن را به فروش میرساندند و لذا هیچ یک از فروشندگان قادر نبودند با تغییر مقدار فروش خود بر قیمت بازاری تاثیر بگذارند». به عبارتی، برخلاف دیدگاه کلاسیکها که رقابت را مفهومی مرتبط با عملکرد بنگاهها میدانستند، نئوکلاسیکها آن را در ارتباط با ساختار بازار در نظر میگرفتند. لذا، طبق این دیدگاه، عملکرد بنگاهها در یک بازار به طور مستقیم متاثر از ساختار بازار مربوطه است.
تاکید نئوکلاسیکها برساختار بازار منجر شد تا مباحث مرتبط با تاثیر ساختار بر رفتار و سپس عملکرد در اقتصاد گسترش یابد. گسترش این مفاهیم به نوبه خود تاثیرات قابل توجهی بر نگرش موجود پیرامون نحوه برخورد با بنگاهها در صنایع داشت. طبق این دیدگاه که بعدها تحت عنوان رویکرد ساختار، رفتار و عملکرد (S.C.P) نام گرفت، دستیایی به شرایط رقابتی تنها از طریق کاهش موانع ورود و کاهش زمینههای انحصار امکان پذیر است.
در مقابل رویکرد فوق، دیدگاه شیکاگو با الهامگیری از مکتب اتریش، ساختار بازار (قدرت انحصاری) را متاثر از عملکرد مناسبت (کارایی بالاتر) در نظر میگیرد. طبق این دیدگاه، رقابت فرآیندی است که میتواند به دامنه گستردهای از ساختارهای انحصاری با کارآترین پیامدها منتهی شود. در حقیقت، دیدگاه شیکاگو معتقد است سود کسب شده توسط کارآفرینان لزوما نشانگر ناکارآمدی بازاری نیست، بلکه نشان دهنده عکسالعمل درست کارآفرینان در بازار نسبت به تغییر شرایط بازاری است. لذا، طبق این دیدگاه مداخلات دولتی باید در جهت رفع هرگونه موانع تنظیمی مقابل فعالیت ها، اعمال شود.
منبع
صبائی، امیرمهدی(1392)، ساختار و هزینه اجتماعی انحصار، پایان نامه جهت دريافت درجه کارشناسی ارشد، مديريت مالي، دانشگاه تهران
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید