مداخلات روان شناختی گروهی مربوط به دیابت
ذهنآگاهی مبتنی بر شناخت درمانی
امروزه، شيوع دیابت رو به رشد است و راههاي گوناگوني براي كاهش عوارض ناشی از دیابت وجود دارد هرچند يافتن راهي كه متناسب با نيازهاي افراد باشد، دشوار است. در سالهای اخیر تحولات صورت گرفته در زمينهي درمان اختلالات روان شناختي و كاهش چاقي موجب گردیده تا روشهای نوینی توسط روان شناسان باليني مطرح و ارايه گردد . از جمله اين موارد ميتوان به شيوهي درماني كاهش استرس مبتني بر ذهن گاهي که توسط کابات-زین،مطرح شده، اشاره كرد. اين شيوه، بعدها توسط افراد مختلفي تغيير كرد و براي اختلالات گوناگوني مورد استفاده قرار گرفت و از طريق پژوهشهاي كنترل شده، اثربخشي آن تاييد شد. از جملهي اين رويكردها، شناخت درماني مبتني بر ذهنآگاهي است .
تعریف ذهن آگاهی
ذهنآگاهي شكلي از مراقبه است كه ريشه در تعاليم و آئينهاي مذهبي شرقي خصوصاً بودا دارد .
به زبان ساده به معنای آگاه بودن از افکار، رفتار، هیجانات و احساسات است و شکل خاصی از توجه محسوب می شود که در آن دو عنصر اساسی:
- حضور در زمان اکنون
- قضاوت نکردن در مورد رخدادها و کنشها و واکنشها نقش اصلی را بعهده دارند.
بعبارتی توانایی شناسایی دقیق هیجانهای خود و آگاهی از آنها به هنگام تولید و همچنین کنترل تمایلات خود در نحوهی واکنش به اوضاع و افراد مختلف را ذهنآگاهی گویند. ذهنآگاهی، حواس جمع بودن و بیداری صد درصد و آگاه بودن نسبت به همهی رخ دادهایی است که همین الان در اطراف ما و همینطور درون بدن ما درحال اتفاقافتادن هستند. هیچ گونه قضاوت و پیشداوری نسبت به درست و نادرست بودن اتفاقات نداریم. ذهن آگاهی کیفیتی از بیداری است که در آن ما از آگاه بودن خود آگاه می شویم. یعنی میفهمیم که داریم میفهمیم. وقتی داریم فکر میکنیم متوجه میشویم که در حال فکر کردن هستیم. به زبان ساده، هم موضوعی را که راجع به آن فکر می کنیم، میبینیم، هم متوجه پدیدهی تفکر هستیم و هم متوجه فکر کننده هستیم. هر چه انسان بیدارتر و هوشیارتر باشد و حواسش نسبت به اتفاقات جاری و اکنون زندگیاش جمع تر باشد ذهنآگاه تر است و پاسخهایش به تحریکات زندگی خردمندانهتر و مؤثرتر و آرامش و اطمینان قلبی او بیشتر است . كابات- زين نیز ذهنآگاهي را توجه كردن به شيوهاي خاص، هدفمند، در زمان كنوني و بدون قضاوت و پيشداوري تعريف كرده است.
این سازهی شناختی را باید از خودآگاهی یا توجه معطوف به خود متمایز کرد. تشابه این سازهها در توجه فزون یافته به تجربههای ذهنی است، اما تفاوت اصلی در جنبههای شناختی آنهاست؛ بدین معنا که جلب توجه در خودآگاهی تحت تاثیر سوگیریهای تفکر خود محور بوده و با قضاوت راجع به خود همراه است اما ذهنآگاهی یک توجه بدون سوگیری و قضاوت پیرامون جنبههای خود است. ذهنآگاهی با بهزیستیذهنی و روانشناختی و سلامتروانی رابطهی مثبت دارد، در حالی که خودآگاهی با میزان پایین بهزیستی روان شناختی مرتبط است.
ذهنآگاهي به رشد سه كيفيت خودداري از قضاوت، آگاهي قصدمندانه و تمركز بر لحظهی كنوني در توجه فرد نياز دارد، كه توجه متمركز بر لحظهی حال، پردازش تمام جنبه هاي تجربهی بلاواسطه شامل فعاليت هاي شناختي، فيزيولوژيكي يا رفتاري را موجب ميشود. بواسطهی تمرينها و تكنيكهاي مبتني بر ذهنآگاهي فرد نسبت به فعاليتهاي روزانهی خود آگاهي پيدا ميكند، به كاركرد اتوماتيك ذهن در دنياي گذشته و آينده آگاهي مييابد و از طريق آگاهي لحظه به لحظه از افكار، احساسات و حالتهاي جسماني بر آنها كنترل پيدا ميكند و از ذهن روزمره و اتوماتيك متمركز بر گذشته و آينده رها ميشود. درذهنآگاهي، فرد در هر لحظه از شيوهی ذهنی خود آگاه ميشود و پس از آگاهي روي دو شيوهی ذهن، يكي انجامدادن و ديگري بودن ، ياد ميگيرد ذهن را از يك شيوه به شيوهی ديگر حركت دهد كه مستلزم آموزش راهبردهاي رفتاري، شناختي و فراشناختي ويژه براي متمركز كردن فرايند توجه است .
منبع
اعراب شیبانی،خدیجه(1392)،اثربخشی مداخلات روانشناختی برشاخصهای سلامت جسمی وروانی، پایان نامه دکترای تخصصی،روانشناسی سلامتی،دانشگاه پیام نور تهران
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید