ماهيت خدمات

ارزيابي كيفيت خدمات باتوجه به ويژگي‎هاي خدماتي براي دريافت كنندگان آن مشكل مي‎باشد. بدين دليل مشتريان باتوجه به شواهد فيزيكي احاطه كننده خدمات و نيز رفتار و برخورد كاركنان ؛ كه دو عامل اساسي در ارزيابي خدمات به شمار مي‎روند  به ارزيابي كيفيت خدمات مي‎پردازند.

  • عوامل درون سازماني
  • رضايت مشتريان و ارباب رجوع (برون سازماني)

سازمان‎ها با فعاليت‎هاي ترفيعي خود انتظارات و خواسته‎هاي مشتريان را بالا مي‎برند. درنتيجه مشتري زماني كه به سازمان مراجعه مي‎كند، انتظار خدمات وعده داده شده را دارد. بنابراين عملكرد سازمان بايد پاسخگوي انتظارات ايجاد شده در مشتريان باشد.

مزاياي ناشي از كيفيت خدمات

مزاياي ناشي از كيفيت خدمات خود عامل ديگري است كه سازمان‎ها را به ارائه خدمات با كيفيت ترغيب مي‎كند. يكي از اثرات مستقيم ارائه خدمات با كيفيت، افزايش توانايي سازمان جهت ارائه خدمات به صورت كارا به مشتريان مي‎باشد، چرا كه سازمان در يافته است كه مشتريانش چه خواسته ها و نيازهايي دارند. لذا از خدمات غير ضروري كاسته و يا آن‎ها را حذف مي‎نمايد. با افزايش كارايي و اثربخشي در ارائه خدمات، سودآوري سازمان افزايش خواهد يافت. همچين ارائه خدمات بهتر به مشتريان باعث تكرار خريد و گسترش تبليغات دهان به دهان مثبت مي‎گردد.

 بازارگرايي و كيفيت خدمات

گرايش بازاريابي بيان مي‎كند كه سازمان براساس اطلاعات گردآوري شده درباره نيازها و خواسته‎هاي مشتريان و نيز با در نظر گرفتن فعاليت‎هاي رقبا و ديگر شرايط محيطي تصميمات لازم را اتخاذ مي‎نمايد.در محيط پوياي امروز بازاريابان به طور پيوسته برنامه‎هاي خود را در واكنش و يا براساس پيش‎بيني نيازهاي مشتريان و اقدامات آتي رقبا، اصلاح مي‎كنند.اين اقدامات سازمان‎هاي بازارگرا، شكاف ادراكي بين مديريت و مشتريان را محدود مي‎كند. از اين‎رو واحدهاي تجاري كه بيشتر بازارگرا هستند از نظر عملكرد تجاري در سطح بالاتري قرار خواهند گرفت.از طرف ديگر در مطالعات مختلفي به اثرات كيفيت خدمات بر وفاداري مشتريان و رابطه معكوس آن با تمايل به ترك اشاره شده است.همچنين تحقيقات مختلفي حاكي از اثرات مثبت كيفيت خدمات بر سودآوري كسب و كار مي‎باشد.

 رويكردهاي مديريت كيفيت خدمات

موفقيت تجاري در اقتصاد جديد جهاني به توانايي خلق ارزش‎هاي متمايز درمحصول از طريق كيفيت در طراحي و توليد و بيان اين ارزش‎ها به صورتي اثربخش به مشتريان، بستگي دارد. در اين دنيا تقريباً هميشه كساني وجود دارند كه مي‎توانند محصول را با قيمت كمتر عرضه كنند.رقابت قيمت به معناي سودهاي كمتر خواهد بود. بنابراين استراتژي اثربخش، حفظ مشتريان از طريق خلق ارزش‎هاي مبتني بر كيفيت مي‎باشد. اين حقيقت كه محصول ادراك شده در حال تبديل شدن به مهمترين عامل رقابت در دنياي كسب و كار است باعث شده است كه عصر كنوني كسب و كار را ؛ عصر كيفيت بنامند.سازمان‎هاي خدماتي در برخورد با مقوله كيفيت خدمات ممكن است يكي از دو شيوه اصلي مديريت كيفت خدمات را اتخاذ نمايند.

  • واكنشی يا انفعالي

در حالت انفعالي به كيفيت به عنوان يك منبع عمده و تمايز يا مزيت رقابتي نگريسته نمي‎شود، در كنترل و برنامه‎ريزي واكنشي كيفيت، تأكيد اصلي بر حداقل سازي ناراحتي مشتريان تا جلب رضايت مشتريان است.در اين رويكرد فعاليت‎هاي برنامه‎ريزي و كنترل كيفيت بر عوامل بهداشتي تأكيد دارند. عوامل بهداشتي، عوامل هستند كه توسط مشتريان بديهي و مسلم فرض مي‎شوند.براي جلب رضايت مشتريان اين عوامل كافي نيستند، چراكه برآورده ساختن اين نيازها مشتريان را خشنود نخواهد ساخت، درحالي‎كه فقدان آن‎ها به صورت طبيعي نارضايتي مشتريان را در پي خواهد داشت.

  • استراتژيك يا فعالانه

در نگرش استراتژيك يا فعالانه از كيفيت بعنوان عامل تمايز استفاده مي‎شود. كيفيت در قلب استراتژي سازمان جهت رسيدن به مزيت رقابتي جاي دارد. معمولاً كيفيت يكي از محرك‎هاي جلو برنده اوليه كسب و كار به شمار مي‎رود و تصوير ذهني شركت در طول و اطراف كيفيت ايجاد مي‎شود. در اين نگرش تأكيد بر رضايت مداوم مشتري است و به پديده كيفيت به عنوان منبعي براي برتري و تمايز خدمات سازمان از خدمات رقبا نگريسته مي‎شود.

موضوع بسيار مهمي كه امروز مطرح است،‌شناخت اثر كيفيت خدمات بر سود و ديگر ستاده‎هاي مالي سازمان مي‎باشد.اين جمله انحراف برجسته‎اي از منظر سازماني به كيفيت را نشان مي‎دهد. در ابتدا به كيفيت به عنوان مساله‎اي نگاه مي‎شد كه در سطح عملياتي قرار دارد و مي‎بايد حل شود. ليكن امروزه كيفيت به عنوان موضوعي استراتژيك درمباحث مديريتي مطرح مي‎شود.همچنان‎كه سازمان‎هاي خدماتي به دنبال منابع منحصر به فرد مزيت رقابتي پايدار مي‎گردند، كيفيت به عنوان يك گزينه بالقوه به شمار مي‎رود.همان‎گونه كه سازمان‎ها از طريق صرفه‎جويي به مقياس، مزيت هزينه‎اي بدست مي‎آورند. سازمان‎ها با ارائه خدمات با كيفيت مي‎توانند مزاياي رقابتي از نظر جايگاه كسب كنند.سازمان‎هايي كه عميقاً كيفيت‎گرا مي‎شوند در هر دو جنبه فرهنگ دروني و شهرت بيروني، توسعه مي‎يابند. به گونه‎اي كه تقليد از آن‎ها توسط رقبا مشكل مي‎باشد .

منبع

گلدسته،مجتبی(1392)، تاثیر اجزای آمیخته بازاریابی برجذب مشتریان بانک،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت بازرگانی،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0