عوامل فرهنگی تأثیرگذار بر رضایت از زندگی
بسته بودن: افراد در جوامع بسته، اضطراب زیادی را تجربه میکنند، آنها از این که رفتارشان نامناسب یا نادرست باشد، یا این که مورد انتقاد قرار گیرند، کنار زده شوند و حتی در نتیجهی آن طرد و منزوی شوند، میترسند. بر این اساس انتظار میرود، بسته بودن ، با سطوح پایین تر بهزیستی ارتباط داشته باشد.
فرد گرایی: تحقیقات نشان داده است که در فرهنگهای فردگرا، سطوح بالای احترام به خود و خوشبینی وجود دارد و احترام به خود بالا باعث بهزیستی درونی بالا و رضایتمندی از زندگی میشود. در صورتی که فردگرایی با رقابت جویی همراه باشد، به استرس میانجامد، و این میتواند به کاهش رضایت از زندگی منجر شود. اما در صورتی که فردگرایی با آزادی بیشتر برای پیگیری علایق شخصی همراه باشد، این دو ویژگی فردگرایی میتواند یکدیگر را در تأثیر بر بهزیستی خنثی نمایند.
پیچیدگی فرهنگی: در جوامع پیچیده فرد برای انتخاب کردن، امکان مقایسهی بیشتری دارد. ممکن است فردی هدفهای مقایسه ای که احترام به خود را افزایش میدهد و در نتیجه باعث بالا رفتن بهزیستی و رضایت از زندگی میشود را انتخاب کند. همچنین پیچیدگی فرهنگی ممکن است منجر به اضطراب شود. از آن جا که پیچیدگی فرهنگی با فردگرایی مرتبط است، یعنی آن چه که معمولاً با رقابت جویی مرتبط میشود؛ بنابراین میتواند سبب کاهش رضایت از زندگی شود.
رضایت از زندگی و نوجوانی
نوجوانی مرحلهی انتقال از دوران کودکی به بزرگسالی است. در این دوره نوجوان با دو مسئلهی اساسی درگیر است: بازنگری و بازسازی ارتباط با والدین، بزرگسالان و جامعه، و بازشناسی و بازسازی خود بهعنوان یک فرد مستقل . تغییرات آغاز نوجوانی، ادراکات و احساسات نوجوانان درباره خود و روابطشان با دیگران ازجمله والدین را تحت تأثیر قرار میدهد . نوجوان برای کسب استقلال و خودمختاری و در عین حال حفظ و ارتقاء جایگاه خود در روابط با خانواده تلاش میکند. این دوره که با تغییرات بسیار سریع زیستی، روانی و اجتماعی همراه است، فراز و نشیبهای زیادی را به دنبال دارد و مشکلاتی را به وجود میآورد که میتواند رضایت از زندگی نوجوان را تحت تأثر قرار دهد.
مطالعات نشان داده است که بین رضایت از زندگی و مشکلات روان شناختی، انواع رفتارهای پرخطر، شاخصهای بیماری جسمی و مشکلات تحصیلی در نوجوانان رابطه وجود دارد. سالدو و هوبنر، دریافتند که نوجوانان دارای رضایت از زندگی بالا به احتمال کمتری رفتارهای برونیسازی را پس از تجارب تنشزای مهم زندگی آشکار میسازند. نوجوانانی که بهزیستی روان شناختی بالاتر از متوسط دارند، در برآورده ساختن مطالبات موقعیتی و مواجهه با عوامل استرسزا به گونهی موفقیت آمیزی عمل میکنند؛ در حالی که پایین بودن بهزیستی روانشناختی منجر به عدم موفقیت و بروز مشکلات هیجانی میشود.
رضایت از زندگی به صورت منفی با مشکلات روانی و رفتاری دروننمود و بروننمود در میان نوجوانان مانند نزاع فیزیکی، حمل اسلحه، افسردگی، اضطراب روانرنجورخویی، احساس تنهایی و مشکلات انضباطی مدرسه از نظر معلم رابطه دارد . شوگرن ، به این نتیجه رسید که امید و خوشبینی ، پیشبینی کنندهی رضایت از زندگی نوجوانان با و بدون معلولیت شناختی است. رجبی، ابوالقاسمی و عباسی، دریافتند که کاهش سطح اضطراب امتحان میتواند، رضایت از زندگی دانش آموزان را پیش بینی نماید. همچنین بین کمالگرایی و رضایت از زندگی دانش آموزان دبیرستانی رابطه وجود دارد . عسکری، کهریزی ، دریافتند که بین خودکارآمدی، رضایت از زندگی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه وجود دارد. مطالعهی کیامرثی و ایل بیگی قلعه نو، نشان داد که بین احساس پیوستگی و نارسایی هیجانی با رضایت از زندگی دانش آموزان رابطه وجود دارد.
منبع
جوانی،لیلا(1393)، رابطهی تعارض والد- فرزند و خودپندارهی تحصیلی دانشآموزان با رضایت از زندگی،پایان نامه کارشناسی ارشد،مشاوره مدرسه، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی
ازفروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید