عوارض روانی بیماری پارکینسون
اضطراب و افسردگی ناشی از علایم بیماری و ناتوانیهای حاصل از آن، مهمترین عارضهی روانی پارکینسون است.لرزش و کندی حرکات، راه رفتن غیر طبیعی، به زمین افتادن و اشکال تکلمی، ممکن است موجب خجالت زدگی بیمار شوند. احساس ناامیدی و ترس از آینده نیز ایجاد میشوند. افسردگی در 3/1 مبتلایان به بیماری پارکینسون دیده میشود. اختلال خواب روی میدهد. بیمار زود به بستر میرود و در ساعات اولیه صبح بیدار میشود و بیشترین احتمال بروز علایم افسردگی در همین ساعات است. در ساعات روز تا هنگام عصر، ممکن است افسردگی کاهش یابد و این تغییر روزانه خلق و خو از ویژگیهای آن است. دردهای مبهم، سردرد، طپش قلب و ترس از احتمال ابتلا به سرطان ممکن است وجود داشته باشند. احساس گناه همراه با احساس عدم کفایت و سرزنش ایجاد میشود. خودکشی ناشی از افسردگی در بیماری پارکینسون نادر است. درمان دارویی افسردگی معمولاً 6 تا 12 ماه طول میکشد.
ناشنوایی و کاهش بینایی میتوانند موجب ایجاد توهمات در بیماران مبتلا به پارکینسون شوند که ممکن است ناشی از افزایش سن یا مصرف داروها باشند. آرتان، بروموکریپتین، لوو دوپا، ساینمت و مادوپار همگی باعث گیجی و توهم میشوند. گیجی و عدم وقوف به مکان، زمان و اشخاص و کاهش حافظهی نزدیک از عوارض بیماری پارکینسون به شمار میآیند.
احتمال ایجاد زوال عقلی در بیماری پارکینسون کم است. البته در سنین بالا ممکن است این دو بیماری همراه با یکدیگر شوند که پیش آگهی این موارد خوب نیست. در مجموع، میزان بروز زوال عقلی در پارکینسون ممکن است تا 6 برابر بیشتر از میزان آن در جوامع عمومی غیر مبتلا به پارکینسون باشد. تقریباً 4/1 بیماران دچار زوال عقلی نوع آلزایمر خواهند شد که علت آن، همپوشانی این دو اختلال شایع مرتبط با سن است.
پیشآگهی بیماری پارکینسون:
بیماری پارکینسون، اختلالی مزمن و پیشرونده است. اگر چه بعضی از بیماران دچار ناتوانی شدید میشوند، در بقیه بیماران فقط اختلالات حرکتی خفیف بروز میکند. لرزش، در بعضی از بیماران نشانهی اصلی است و در سایرین، تنها یک شکایت جزیی به شمار میآید و در این عده، نشانههای دیگر مشکل سازتر هستند. متوسط امید به زندگی در بیمار مبتلا به پارکینسون معمولاً کمتر از افراد غیر مبتلا به این بیماری است. مدت پیشرفت نشانههای پارکینسون 20 سال یا بیشتر است. التبه در بعضی افراد بیماری سریعتر پیشرفت میکند. راهی وجود ندارد که بتوان سیر بیماری در هر فرد را تعیین کرد.
منبع
برقی ایرانی،زیبا(1392)، اثر بخشی شناخت_رفتار درمانگری سالمندی(CBTO)بربهبود نشانههای مرضی، همبستههای شناختی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه پیام نور
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید