شخصیت وسرشت ومنش
لغت شخصیت که در زبان انگلوساکسون (پرسونالیتی) خوانده میشود، ریشه در کلمه لاتین (پرسونا) دارد. این کلمه به نقاب یا ماسکی گفته میشد که بازیگران تئاتر در یونان قدیم به صورت خود میزدند. به مرور معنای آن گستردهتر شد و نقشی را که بازیگر ادا میکرد نیز در بر گرفت؛ بنابراین مفهوم اصلی و اولیه شخصیت، تصویری صوری و اجتماعی است و بر اساس نقشی که فرد در جامعه بازی میکند ترسیم میشود. یعنی در واقع فرد به اجتماع خود شخصیتی ارائه میدهد که جامعه بر اساس آن او را ارزیابی مینماید.
شاید بتوان شخصیت را اساسیترین موضوع علم روانشناسی دانست زیرا محور اساسی بحث در زمینههایی مانند یادگیری، انگیزه، ادراک، تفکر، عواطف و احساسات، هوش و مواردی از این قبیل است. تعریف لغت شخصیت به مرور زمان گستردهتر شده است و براساس نقشی که فرد در جامعه بازی میکند، ترسیم میشود. نظر به اهميت مطالعۀ شخصيت و نقش آن در شناخت رفتار، طبيعي است تصور كنيم در سراسر تاريخ روانشناسي جايگاه ويژهاي به شخصيت داده شده است.
از شخصيت تعاريف گوناگوني به عمل آمده است كه هر كدام بر يك نظريه ويژه مبتني است و هر یک به جنبههای خاصی تاکید میکند. دقت در محتوای تعریفهای ذیل میتواند به ما نشان دهد که ماهیت آنها چه اهدافی را دنبال میکند:
- کارل راجرز ، شخصیت را یک خویشتن سازمان یافته میداند که محور تمام تجربههای وجودی ما است .
- جی بی واتسون، شخصیت را مجموعه سازمان یافتهای از عادت میپندارد .
- اریک اریکسون ، معتقد است که رشد انسان از یک سلسله مراحل و وقایع روانی- اجتماعی ساخته شده و شخصیت انسان، تابع نتایج آنها است.
- جورج کلی، روش خاص هر فرد را در جستجو برای تفسیر معنای زندگی، شخصیت میداند .
- فروید، در تعریف شخصیت اعتقاد دارد که شخصیت همان نهاد، خود و فراخود میباشد .
- شخصیت عبارتست از الگوی رفتار و شیوه ی تفکر که سازگاری فرد با محیط را تعیین میکنند.
در حال حاضر شخصیت به روند اساسی و مداوم دربارۀ فرد اطلاق میشود و تعریف آن از دیدگاه هر دانشمند یا مکتب و یا گروهی به نظریه یا تئوری خاص آنها بستگی دارد. لیکن تعریف نسبتاً جامع چنین است: شخصیت عبارت است از مجموعهای سازمان یافته و واحدی متشکل از خصوصیات نسبتاً پایدار و مداوم که بر روی هم، فرد را از سایر افراد متمایز میکند.
منبع
باقری،آزاده(1392)، موفقیت شغلی بر مبنای عوامل ویژگی شخصیتی سرشت و منش در کارکنان پروازی و زمینی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی ارسنجان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید