ساختار سازمانی و ابعاد آن
هوي و سوئيتلند ، به اين نتيجه رسیدند که بين ساختار سازماني تواناساز، از طريق ايجاد احساس شايستگي و مالكيت بر فرصتها در ذينفعان آموزشي، و بهبود كيفيت خدمات آموزشي، توسعه و نوآوري رابطهی معناداری وجود دارد. علاوه بر اين از ديدگاه برخي از صاحبنظران نيز بين ساختار سازماني تواناساز با هدايت رفتارها، كاهش فشار و توانمندسازي اشخاص رابطه وجود دارد . همچنين تحقيقات انجام شده پيرامون ساختار سازماني بازدارنده، نشان میدهد كه بين ساختار سازماني بازدارنده و احساس بيگانگي اعضا، غيراثربخش بودن ارتباطات و عدم تمايل اعضا به مشاركت در تصميمگيريها رابطهي معناداري وجود دارد .
محترم ، در پژوهشی با هدف بررسی رابطه نوع ساختار سازمانی دانشگاه و سرمایه اجتماعی بخشها با رضایت تحصیلی دانشجویان دانشگاه شیراز، به این نتایج دست یافت که از دیدگاه اساتید، نوع ساختار سازمانی غالب در دانشگاه، بازدارنده است و وضعیت سرمایه اجتماعی بخشهای آموزشی در حد متوسط میباشد. ميانگين رضايت تحصيلي دانشجويان در دانشگاه قلمرو پژوهش نیز از سطح کفایت مطلوب (Q3) کمتر و برابر با سطح حداقل كفايت مطلوب (Q2) میباشد. در این پژوهش همچنین این نتیجه حاصل گشت که نوع ساختار سازمانی و سرمایه اجتماعی ـ به طور مجزا ـ پیشبینیکنندهی معناداری برای رضایت تحصیلی دانشجویان میباشند.
به این ترتیب که بین ساختار سازمانی تواناساز با رضایت تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت و بین ساختار سازمانی بازدارنده و همچنین سرمایه اجتماعی با رضایت تحصیلی دانشجویان رابطه منفی معناداری وجود دارد. همینطور مشخص شد، زمانی که نوع ساختار سازمانی و سرمایه اجتماعی در تعامل با هم قرار میگیرند، هر چند همچنان دارای توان پیشبینیکنندگی معناداری برای رضایت تحصیلی دانشجویان میباشند، اما به دلیل تأثیرپذیری از متغیر دیگر، مقدار آن در مقایسه با زمانی که به تنهایی مورد بررسی قرار میگیرد، کاهش مییابد که این مقدار کاهش برای سرمایه اجتماعی بیشتر بود.
معینی ، در پژوهش خود با هدف بررسی رابطه بین نوع ساختار سازمانی و منابع قدرت مديران در واحدهای ستادی دانشگاه شیراز، این نتایج را به دست آورد که:
- ساختار سازمانی غالب در واحدهای ستادی دانشگاه شیراز، ساختار تواناساز است.
- از دیدگاه کارمندان، بالاترین میانگین مربوط به منبع قدرت پاداش و کمترین میانگین مربوط به منبع قدرت اطلاعات می باشد. تفاوت بین میانگینها معنی دار است.
- منابع قدرت مورد استفاده مدیران واحدهای ستادی دانشگاه به ترتیب عبارت است از: پاداش، چیرگی محیطی، تخصص، مرجعیت، تنبیه، اخلاق، مشروعیت، فرهنگ و اطلاعات.
- ساختار تواناساز پیشبینی کننده مثبت و معنادار منابع قدرت چیرگی محیطی، تخصص، مرجعیت، اخلاق، مشروعیت و اطلاعات و پیشبینی کننده منفی و معنادار منابع قدرت تنبیه، پاداش و فرهنگ می باشد. ساختار بازدارنده نيز پیشبینی کننده مثبت و معنادار منابع قدرت تنبیه، پاداش و فرهنگ و پیشبینی کننده منفی و معنادار سایر منابع قدرت می باشد.
آناند ، در پژوهش خود در خصوص تجزيه و تحليل ساختار تواناساز و اجباري به اين نتيجه رسيد كه ساختار تواناساز در مقايسه با ساختار اجباري، سطح بالايي از اجابت كارمندان و هزينه كمتري را به دنبال دارد. پژوهش هوي و سوئيتلند ، درمورد مفهوم و سنجش ساختار تواناساز مدرسه نشان داد كه ساختار تواناساز، ماهيتي ياري دهنده دارد. يافته هاي مك گويگان ، در پژوهشي تحت عنوان نقش بوروكراسي تواناساز و خوش بيني علمي در رشد پيشرفت تحصيلي، حاكي از آن بود كه ساختار تواناساز، ماهيتي حمايت گر دارد. همچنين بين ساختار تواناساز و خوش بيني علمي رابطه وجود دارد.
واتس ، در رابطه با ساختار تواناساز، آگاهي و تواناسازي معلمين بيانگر وجود رابطه معني دار بين ساختار تواناساز مدرسه و آگاهي معلمين بود. اما بين ساختار تواناساز و توانمندسازي رابطه معني دار مشاهده نشد. تايلوس ، در پژوهش خود تحت عنوان تأثير ساختار تواناساز بر تغيير دروني مدارس راهنمايي و دبيرستان، به اين نتيجه رسيد كه بين ساختار تواناساز و سطح بالايي از رشد حرفه اي معلمين، رابطه معني داري وجود دارد. نتايج پژوهش رودآذر ، در خصوص ساختار تواناساز و كارآمدي جمعي معلمين مدارس ابتدايي نشان داد كه بين ساختار تواناساز و كارآمدي جمعي معلمين، رابطه مثبت و معني داري وجود دارد.
منبع
فرخنده زاده،علیرضا(1391)، رابطه بین نوع ساختار سازمانی و عدالت سازمانی با خودکارآمدی حرفه ای ،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت آموزشی، دانشکده علومتربیتی و روانشناسی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید