خودکاری ونقش آن دریادگیری
بازشناسی کلمه را به شکلی سریع، دقیق و بدن تلاش، خودکاری میگویند. سرعت و دقت در بازشناسی تک کلمهها به مثابه بهترین پیشبینی کننده درک مطلب، تایید شدهاند. برای اینکه فرد به شکل سلیس و روان کلمهای را بیان کند، بایستی از توانایی خودکاری مناسبی برخوردار باشد و به ضربآهنگ مکان، وزن و زمان جمله قبل و بعد توجه کند؛ پس خودکاری در خواندن یعنی توانایی خواندن بدون تمرکز آگاهانه روی تک تک کلمات. مطابق نتایج پژوهشها، افراد نارساخوان قادر به بازخوانی چند خرده مهارت به شکلی ناهشیار برای انجام عمل خواندن نیستند. فاوست و نیکلسون ، که از پیشگامان پژوهش در این زمینه هستند، درباره خودکاری افراد نارساخوان توجه ما را به دو نکته اساسی جلب میکنند: اول اینکه این افراد دارای نارسایی در خودکاری هستند و دوم این که این افراد به شکلی آگاهانه در صدد جبران این مشکل برمیآیند و یا به نحوی آن را مخفی میکنند. در هر حال فرایند خواندن در برگیرنده موقعیتهای بیشماری است که با جبران، پرکاری و مخفی کردن نارسایی، نمیتوان به مقابله با آن پرداخت. نقص در خودکاری در این افراد سدی در راه یادگیری زنجیرههای حروف سازنده کلمات و جملات ایجاد میکند .
عوامل عصبشناختی
پزشکان نقش زیادی در شکلگیری نظریههای عصبشناختی داشتهاند. مطالعات عصبشناختی نشان دادهاند دانش آموزان با ناتوانی یادگیری، در انواع تکالیف یادگیری مانند حافظه، توجه و روابط میان اشیاء مشکل دارند. نخستین بار ارتون ، مساله رشد نیمکرههای مغز و ارتباط آن با مشکلات یادگیری را مطرح کرد. به نظر او بخش اختصاصی زبان در نیمکرههای مغز کودکان با ناتوانی یادگیری در مقایسه با کودکان بهنجار دیرتر رشد میکند و این تاخیر رشدی موجب تاخیر در رشد زبان و بروز مشکلات خواندن و جهتیابی میگردد.
پژوهشهای متفاوتی دلایل عصب-زیستی را برای نارساخوانی مطرح میکنند. اخیرا مدرکی به دست آمده است که علت اولیه بدعملکردی در نارساخوانی را مخچه معرفی میکند. پژوهشگران معتقدند که کودکان نارساخوان در شکلگیری خود به خودی مهارتها مشکل دارند که این نقص با مخچه بیارتباط نیست.
منبع
آقاجانی،نورا(1392)، اثربخشی آموزش نرمافزار انبک بر بهبود حافظه فعال دانش آموزان،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی ، دانشگاه آزاد اسلامی گیلان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید