تعاریف مختلف استعداد کدامند ؟
استعداد را میزان نسبی پیشرفت فرد در یک فعالیت برآورد میکنند. اگر برای کسب مهارت در یک فعالیت، افراد مختلف در شرایط و موقعیت یکسانی قرار بگیرند متوجه خواهیم شد که افراد مختلف تفاوتهایی ازلحاظ میزان کسب آن مهارت از خود نشان میدهند. برخی افراد در یک زمینه، یادگیری بهتر و کارایی زیادتری از خود نشان میدهند و پیشرفت آنها در آن زمینه سریعتر است، درحالیکه افراد دیگر در زمینههای دیگری ممکن است از خود کارایی، مهارت و سرعت پیشرفت بیشتری نشان دهند. درواقع چنین تفاوتی به تفاوت آنها دراستعدادهایشان مربوط میشود. همهی افراد دارای استعداد هستند؛ اما تنها افرادی که برای استعدادشان تصمیم بگیرند و برای توسعهی آن سرمایهگذاری کنند، افراد مستعد هستند و این امر در شغل است که افراد میتوانند شایستگی خود را با ایجاد ارزش نشان دهند. مؤسسهی CIPD، استعداد را ترکیب پیچیدهای از مهارتها، دانش، تواناییهای ادراکی و پتانسیل بالا میداند. همچنین استعداد از گردش افراد در سازمان حاصل میشود، چگونه آنها وارد سازمان میشوند، مهارتهای خود را توسعه میدهند و به سمت بالا یا بیرون سازمان حرکت میکنند.استعداد در سازمان، به رهبران و کارکنانی اشاره دارد که کسبوکار را به جلو هدایت میکنند. درواقع دستاوردهای بالا و افرادی که برای عملکرد بالا الهامبخشاند، افراد باصلاحیت و مستعد سازمان هستند که درصد کمی از کارکنان را تشکیل میدهند.فرد مستعد را به صورتهای مختلفی چون: مهمترین و ارزشافزاترین افراد که بیش از سایرین در خلق مزیت رقابتی نقش دارند، افراد دارای مهارت بالا و پرورشیافته، افراد دارای پتانسیل بالا برای موفقیت در سازمان و نیروی کار ماهر عجین شده با کار و متعهد تعریف کردهاند. درمجموع میتوان گفت منظور از مستعد، فردی است که بهواسطهی دارا بودن ظرفیتها و قابلیتهای ویژه (دانش، تجربه، مهارت) و تعهد بالا نسبت به کار، سهم چشمگیری در ایجاد ارزش و موفقیت سازمان دارد.اگرچه استعداد در تمام بخشهای نیروی کار وجود دارد اما برنامههای استعدادیابی سازمانی، معمولاً در مدیریت و توانمندیهای رهبری متمرکز میشوند.9عملکرد بالا و پتانسیل بالا زیربنای تعاریف استعداد است.
مطالعات کلان استعداد بهطورمعمول، جریان مهارت کارکنان دانشی در بازارهای بینالمللی و مدیریت استعداد در کشورهای خاص را بررسی میکنند. مطالعات در سطح خرد معمولاً به اینکه استعدادها چگونه شناساییشدهاند و راههایی که استراتژیهای استعداد طراحی و اجرا میشوند تمرکز دارند.ماهیت جنسیتی رهبری ، شیوهی سخنرانی جنسیتی و جذابیت شخصیتی نمونههایی از عوامل مؤثر بر راههای تفسیر استعداد است؛ بنابراین تعریف استعداد یک موضوع بافرهنگ حرفهای و مدیریتی مختلف است و همچنین میتواند در رابطه با موقعیت استراتژیک و چالشهای پیش روی یک سازمان دیده شود.
منبع
شریعتی بین کلانی ، سامره(1394) ،بررسی تاثیر استعداد راهبردی بر عملکرد و تعهد سازمانی ،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ، پردیس فارابی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید