ابعاد خودکارآمدي

بطور کلی باورهاي خودکارآمدي از لحاظ سطح، نیرومندي  و عمومیت  با یکدیگر تفاوت دارند:

  • سطح: باورهاي خودکارآمدي از لحاظ سطح متفاوت می­باشند به طوري که باورهاي خودکارآمدي در یک حوزه ممکن است در حد فعالیت­هاي ساده، متوسط و دشوار باشند.لذا انتخاب فعالیت­ها باید مبتنی بر میزان و نیرومندي احساس خودکارآمدي افراد باشد. انتخاب نادرست یا فعالیت منجر به تضعیف احساس خودکارآمدي می­گردد. افراد در رویارویی با فعالیت­ها و تکالیف خیلی ساده، احساس کاذب خودکارآمدي و در مواجهه با فعالیت­ها و تکالیف خیلی دشوار احساس عدم خودکارآمدي خواهند کرد.
  • نیرومندي: یکی دیگر از ابعاد خودکارآمدي، بعد نیرومندي است. باورهاي خودکارآمدي ضعیف در اثر تجارب ناموفق به سهولت بی اعتبار می­گردند. اما افرادي که اعتماد بالایی نسبت به توانایی­هاي خود دارند در برابر مشکلات و سختی­ها نیز کارآمدي خویش را حفظ می کنند. بنابراین، احساس خودکارآمدي هر چقدر نیرومندتر باشد ثبات و دوام آن بیشتر خواهد بود، همچنین رابطه بیشتري نیز با رفتار پیدا می­کند.
  • عمومیت: افراد ممکن است در حد یک حوزه یا تنها بخشی از آن حوزه خود را کارآمد بدانند. باورهاي خودکارآمدي در این بعد، متأثر از عواملی همچون شباهت فعالیت­ها و حیطه­ بروز آن­ها در رفتارهاي شناختی و عاطفی، کیفیت شرایط و ویژگی­هاي افرادي که آن رفتار یا فعالیت به آنان مربوط می­گردد، می­باشد.

منبع

زارعی،سمیه(1394)، ارائه مدل پیش بینی اشتیاق شغلی باتوجه به رهبری اصیل و سرمایه های روانشناختی دبیران تربیت بدنی شیراز،پایان نامه کارشناسی ارشد تحقیقات آموزشی ، دانشگاه پیام نور شیراز

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0