آموزش صلح ؛آموزشی مدون
با دقت نظر در برنامه ی درسی مدارس جهان مشاهده میشود که همراه با فرایند جهانی شدن، آموزشهایی باهدف آگاه ساختن از مسائل عمدهی جهانی، از قبیل توسعهی پایدار، حقوق بشر، صلح و امنیت محیط آغاز شده است و آموزش صلح در اکثر کشورهای دنیا به عنوان یک آموزش مدون مطرح شده و در تمامی برنامههای درسی رخنه نموده است. و از آن به عنوان ضرورتی مهم نام برده شده است.
با بررسی مبانی نظری تحقیق در حوزه آموزش صلح این نکته مشخص گردید که همه محققان و پژوهشگران به اهمیت صلح و ضرورت آموزش آن در حوزههای تربیتی تأکید کرده اند. در پژوهشهای داخلی انجام شده نیز ضرورت بررسی این مهم توسط پژوهشگران مورد تأیید قرار گرفته است. فتحی واجارگاه، با بررسی مفهوم جنگ و صلح در کتب درسی ضرورت بازنگری و اصلاحات در محتوای برنامهی درسی را توصیه میکنند. همچنین که عباسی و هاشمی ، در پژوهش خود عنوان میکنند مدارس بهعنوان نهادهای ارائه دهندهی خدمات آموزشی و پرورشی نقشی حساس و مهم را در آموزش و توسعهی این مهم، در سطح جامعه و بینالمللی ایفا میکنند. نظامهای آموزشی و برنامهریزان درسی، باید به دنبال ارائهی دانش، مهارتها و نگرش های مورد نیاز برای آماده سازی فراگیران در برخورد با مسایل و چالشهای زندگی آنها باشند. آموزش ابتدایی نیز دورهای از تحصیل است که بهعنوان اساس دورههای بالاتر آموزشی، سازندهی تجربههای قبلی دانش آموزان است. در صورتی که این تجربهها معنادار باشد میتواند شرایط یادگیری مادام العمر را فراهم نماید. برنامههای درسی مدارس باید طوری طراحی و تبیین شود که این مهم را در خود بگنجاند.در مطالعات محققان خارجی نیز به نوعی لزوم آموزش صلح مورد تاکید قرار گرفته است. بطوریکه در شورای جهانی برنامهی درسی و آموزش، که در سال 1971 توسط معلمانی از سرتاسر جهان تشکیل شد. در مقدمهی اساسنامه این شورا که یکی از سازمانهای معروف جهانی در امر آموزش است و مسئولیت و جایگاه معینی را در امر آموزش صلح به خود اختصاص داده، چنین بیان شده است:
اکنون زمانی است که جامعهی جهانی و آموزگاران وظیفهی اطمینان بخشیدن به مردم را دارند. آموزش نقش مؤثری در ارتقاء برابری، صلح و تصور حقوق بشر جهانی دارد. در نتیجه، تمامی برنامههای درسی و آموزشی مؤسسات آموزشی برای کودکان، جوانان و سالمندان باید در جهت ارتقاء عزت نفس افراد، آگاهی اجتماعی و ایجاد توانایی شرکت در تمامی سطوح جامعهی جهانی از ملی تا جهانی باشد . آموزش صلح یک ضرورت فوری نه تنها به این دلیل که آن که در حال حاضر فرآیندهای جهانی دچار تضاد عمیق است، بلکه باید پذیرفت؛ امروزه جنگ به عنوان یک واقعیت زندگی است در هر زمان اتفاق می افتد با توجه به برخورد منافع، ایده ها، جهت گیری های سیاسی، سیستم اقتصادی، و …، خشونت اغلب به عنوان راهی برای حل و فصل تعارض استفاده میشود. با این حال، پایان دادن جنگ از طریق خشونت به طور بالقوه باعث ایجاد ناامنی و اثراتی مخربی میشود. بنابراین، ضرورت آموزش صلح از دوران کودکی به عنوان زیربنای شکل گیری جهان آینده ضرورت مییابد .
بنابراین میتوان گفت: آموزش صلح بهعنوان یکی از مسائل اساسی در حوزهی تعلیم و تربیت میباشد که توجه و دقت نظر داشتن به آن میتواند زمینهساز امنیت پایدار در سطح ملی و بینالمللی شود. از اینرو ضرورت دارد جامعهی آموزشی از نقش و مسئولیتهای خود در قبال هدایت نسل جدید برای حل مشکلات جهان پر از خشونت آگاه گردد. برنامههای آموزش صلح درصدد خلق فرصتهای لازم برای ایجاد جامعهای مبتنی بر عدالت، امنیت و زیست مسالمتآمیز است. توجه به نقش ویژه ی «آموزش صلح» در جریان تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان در فرایند جهانی شدن، لازم است که معلمان، کارشناسان آموزشی، متخصصین برنامه ی درسی و همهی افراد و عوامل تأثیر گذار بر آموزش به این مهم توجه نمایند و با فراهم کردن بستر و زمینه های لازم این مهم را تحقق بخشند.
بر این اساس در پژوهش حاضر نیز به بررسی ویژگیها و مؤلفههای آموزش صلح در برنامهی درسی دورهی ابتدایی از دیدگاه معلمان و کارشناسان پرداخته میشود.
آموزش صلح در برنامهی درسی اهمیت و ضرورت اساسی دارد. بر این مبنا پژوهشگران به منظور تبیین و تشریح این مفهوم در برنامهی درسی مؤلفههای گوناگونی را مورد بررسی قرار داده اند.
ساندز ، در تحقیق خود آموزش صلح را شامل مؤلفههای، توانایی اندیشیدن، هشیاری و آگاهی اجتماعی و عاطفی، زندگی اخلاقی، مهارتهای صلح و هشیاری زیست محیطی معرفی کرد .
یونسکو، به منظور ترویج آموزش صلح مؤلفههای دموکراسی، تعاون و همبستگی، حفظ فرهنگها، خود و دیگران، انترناسیونالیسم، حفاظت از محیط زیست و معنویت پیشنهاد داده است. این مؤلفهها توسط فلاح نودهی ، در پژوهشی مورد استفاده قرار گرفتند.
فتحی واجارگاه ، در پژوهش خود مؤلفههای دانش صلح ؛آگاهی از حقوق و آزادی های فردی، آشنایی با مفهوم تغییر از طریق تغییرات فرد، طبیعت، جامعه، آگاهی از قوانین و مقررات اجتماعی به منظور ایجاد نظم و مسئولیت پذیری، آگاهی از تاریخ و سیر تحولات تاریخی، آگاهی از حقوق بشر و آزادی های اساسی و مبارزه با تبعیض، ارتقاء آگاهی از صلح و روش های حصول به آن، آگاهی از عدالت اجتماعی و فرصتهای برابر و آشنایی با روابط متقابل انسان و محیط ، توانش صلح ؛ ایجاد توانایی احترام به حقوق و درک متقابل، ایجاد توانایی احساس همدردی با دیگران در سطح گروه، جامعهی محلی و بین المللی، ایجاد توانایی گفتگو و تفاهم، مهارتهای ارتباطی و گروهی از طریق فعالیتهای گروهی، مسئولیت پذیری ( فردی، اجتماعی)، توانایی درک محیط زیست و ارتباط صحیح با آن، مهارت در حل، مسالمت آمیز تعارض ها بدون درگیری و خشونت، التزام عملی به قانون، توانایی رعایت اخلاق و اصول پذیرفته شدهی اجتماعی و نگرش صلح ؛ تقویت فرهنگ بردباری و خشونت و درگیری، پرورش روحیهی مشارکت، همکاری، همبستگی و انتقاد پذیری، احترام به تمامی اشکال زندگی و حیات، کسب روحیهی، جمعآوری اطلاعات لازم برای تجزیه و تحلیل مسایل اجتماعی، علاقهمندی به مطالعهی تاریخ و حفظ میراث فرهنگی و هویت ملی و مذهبی در مراحل طراحی، اجرا و ارزشیابی مورد بررسی قرار داد.
بر این اساس مؤلفههای این تحقیق از دو منبع عمده تنظیم شده است:
الف: در بخش اول مؤلفهها با استفاده از اهدف آموزش صلح بایر و استانلی ؛ شامل آگاهی از صلح و روشهای حصول به آن، همکاری و تشریک مساعی، احساس همدردی با دیگران در سطح گروه، جامعه محلی و بینالمللی، مسئولیتپذیری برای اعمال شخصی، احترام قائل شدن به تمامی اشکال زندگی و حیات انتخاب گردید.
ب: در بخش دوم مؤلفه حل مسالمتآمیز تعارضات طبق نظر دکتر ملکی انتخاب و به سایر مؤلفهها اضافه گردید.
منبع
فیروزکمیشانی،فاطمه(1393)، ویژگیهای آموزش صلح در برنامهی درسی دورهی ابتدایی،پایان نامه کارشناسی ارشد،برنامه ریزی درسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید