NGO  چيست و زمينه‏هاي ايجاد آن در كشور ما از كجا آغاز شد؟ 

NGO  يك سازمان غيردولتي و غيرانتفاعي است. نه وابسته به دولت است و نه اثري از حاكميت درون آن پيدا مي‏شود. نه بودجه‏اي از دولت به صورت رسمي مي‏گيرد ولي داراي اساسنامه مدون است و تشكيلاتش از قبل ثبت شده. يكي از مهمترين خصوصيات NGO داوطلبانه بودن آن است كه با توجه به نياز جامعه ايجاد مي‏شود. چند نفر دور هم جمع مي‏شوند و به اين نتيجه مي‏رسند كه به طور مثال با مصرف يا پخش مواد مخدر به صورت داوطلبانه و خودجوش مبارزه كنند. البته يك NGOمجاز است فعاليتهاي خودش را سامان دهد و اگر كارش به نتيجه برسد درآمد هم كسب كند و اين فقط در راه توسعه و اهداف تشكيلات خودش است و سود در NGO معنا ندارد NGO، سازمان‏هاي غيردولتي، گروهاي شهروندي داوطلب، گروه هاي نفع عامه يا خيريه هيچ كاري به مسئوليت دولت ندارند و در بعضي جاها از مطالبات مردم در مقابل دولت دفاع مي‏كنند يعني مجاز به انتقاد از دولت مي‏باشند.سوال اساسی این است که نقش احزاب چه مي‏شود؟ در برخی كشورهاي غربی اگر دولت كاري انجام دهد كه از نظر ديگران اشتباه باشد NGOها دور هم جمع مي‏شوند و كار احزاب را انجام مي‏دهند. به دولت معترض مي‏شوند و احزاب دخالتي نمي‏كنند. البته اين خود مشكلي شده و بسياري از NGOها بازوي احزاب شده‏اند. در كشور خودمان هم اين اتفاق گاهي افتاده است يعني NGO شده است ابزار دست گروه‏هاي قدرت، يا مي‏شود اين طور هم گفت كه بعضي اوقات NGO تشكيل مي‏شود كه دقيقاً همين كار را انجام دهد. گاهي مسئولين دولتي پول مي‏گذارند، هزينه مي‏كنند تا اين سازمان‏ها را تشكيل دهند تا مورد حمايت قرار بگيرند.

 ويژگي‏هاي يك NGO          
داوطلبانه بودن، خودجوش بودن، هدف و تفاق مشترك، حركت طبق اساسنامه مدون، قانونمندي، برنامه مشخص، استقلال و وابسته نبودن، مسئوليت پذيري از خصوصيات بارز NGO است.
طبق قطعنامه های 1950 و 1968 اکوسوک : سازمان های غیردولتی سازمان هایی هستند که به وسیله معاهدات بین الدولی ایجاد نمی شوند و شامل سازمانهایی هم می شوند که افراد منتخب از سوی مقامات دولتی را به عضویت می پذیرند مشروط بر این که این افراد مانع آزادی عمل این سازمانها نشوند.

امروزه سازمانهاي غير دولتي با فعاليت غير انتفاعي وداوطلبانه براي ارائه خدمات عمومي به فعاليتهاي مي پردازند.سازمانهاي فوق،درواقع شامل جمعيتها،گروهها ونهادهاي انساني خودجوش وبرآمده ازمردمي هستند كه مهمترين مشخصه خودرااستقلال از نهاد دولت بيان مي كنند.

سازمانهاي غير دولتي،بنا به تعريف بانك جهاني،دركاهش دردها،افزايش منفعت فقيران،حفظ محيط زيست، تامين خدمات اجتماعي وتوسعه اجتماع ملي فعال هستند .سازمانهاي غير دولتي، ويژگي ها، كاركردهاوعملكردهاي مهمي رادارامي باشندكه به تبع ما در موردآنها، دراواخر دهه 1980به اين سو، تعدادسازمانهاي غير دولتي فعال در بخش هاي مختلف آفريقا وآسيا تقريباً دوبرابر شده است. درشرق و مركز اروپا و جمهوري هاي مستقل مشترك المنافع تعداد سازمانهاي غيردولتي در مقايسه با تعداد بسيار اندك آن درسال1989سه تاچهاربرابرشده است .

سازمانهاي غيردولتي ازنگاه( اعرابي) : سازمانهاي مردمي هستند متشكل ازداوطلباني كه هدف خاصي رادنبال مي كنندوخدمات غير انتفاعي ارائه مي دهند.

سازمانهاي غير دولتي:يعني هرحركت سازمان يافته داوطلبانه كه به صورت غيرانتفاعي وبه منظور هدف خاصي براي مردم انجام پذيرد.

موسساتی که مستقیماً ازبودجه دولتی استفاده نمی کنند واعضای آنها درمقابل فعالیتی که انجام میدهند،مسئولیت واگذار شده دولتی ندارند.

گاهی این اصطلاح هم مفهوم «سازمانهای مردمی»هم بکار برده می شود.برخی ویژگیهای سازمان های غیردولتی به قرار ذیل است:

  • داوطلبانه بودن .
  • غیر انتفاعی بودن.
  • برای مردم وبه خاطرمردم بودن.
  • به علت هدفهای خاصی تشکیل شدن.
  • ازدل اجتماعات محلی بیرون آمدن.
  • به صورت خودجوش ایجادشدن.
  • انجام یک فعالیت تمام وقت تخصصی وحرفه ای.
  • سازمانهای غیردولتی،دارای ضوابط .
  • ارائه خدمات خاص وباکیفیت مطلوب به گروهای خاص

منبع

کشتکار،رسول(1392)، نقش تعامل برون سازمانی روسای کلانتری در پیشگیری از جرائم ،پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم انتظامی، دانشکده فرماندهی وستاد مجتمع تحصیلات تکمیلی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

 

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0