<span itemprop="name">ادبیات و مبانی نظری تعهدسازمانی</span>
تاریخ انتشار:
3 ژانویه 2022
دسته بندی:

تعهد سازمانی : درباره تعريف تعهد سازمانی ، بين پژوهشگران اتفاق نظر وجود ندارد در ادبيات مديريت ، تعاريف تعهدسازمانی در دو مسير مفهومی متمايز ، مطرح شده است . در مسير اول ، تعهد به عنوان درك قصد كارمند برای ادامه كار و ماندن در سازمان تعريف شده است كه اين نوع ، تعهد رفتاری نام دارد و بيانگر پيوند فرد با سازمان است در مسير دوم ، تعهد سازمانی به عنوان يك نگرش درباره وفاداری كاركنان به سازمان و فرايند مستمری كه به واسطه مشاركت افراد در تصميم های سازمانی، توجه افراد به سازمان وموفقيت و رفاه سازمانی ، تعريف شده است. تعهد مذكور ، تعهد نگرشی كه بيانگرهمسويی فرد با سازمان است (قلاوندی  و سلطانزاده ؛  1390 :  98). تعهد سازمانی نوعی نگرش، احساس وابستگی و تعلق خاطر به سازمان است. بعضی از افراد کارشان را دوست دارند اما سازمانی که در آن کار می‌کنند علاقه‌ای ندارند و برخی بر عکس. بنابراین احساس مثبت و منفی درباره‌ی شغل تنها قسمتی از نگرش شاغل نسبت به کارش است؛ نگرش کلی فرد نسبت به کارش را معمولا تعهد سازمانی می‌نامند. این نگرش انعکاس‌دهنده‌ی این مطلب است که تا چه میزانی یک فرد را می‌توان از طریق سازمانش شناخت و تا چه حد او به آن سازمان تعلق دارد.

در واقع نشان‌دهنده‌ی میزان تمایل، نیاز و الزام به ادامه‌ی اشتغال در سازمان است. تمایل ، یعنی علاقه و خواست قلبی برای ادامه‌ی خدمت در سازمان، نیاز، یعنی فرد به خاطر سرمایه‌گذاری‌هایی که در سازمان کرده ناچار به ادامه در آن است و الزام عبارت از دین، مسئولیت و تکلیفی است که فرد در برابر سازمان دارد و خود را ملزم به ماندن در آن می‌بیند ( رجب بیگی و امینی ؛  1384 :  158 ). مفهوم تعهد سازمانی در سه دوره متوالی ، توسعه و تكامل يافته است.  در اولين دوره ، تعهد به عنوان كمربند جانبی توصيف شده است.  بكربه عنوان مشهورترين پژوهشگر اين دوره، تعهد را با استفاده از نظريه كمربند جانبی تعريف كرده است.  وى اصطلاح  “كمربند جانبی ” را برای توصيف سرمايه گذارى هاى ارزشمند تجميع شده اى به كار برده است كه يك كارمند با ورود به سازمان و ماندگاری اش در سازمان انجام می دهد ، به گونه ای كه با ترک سازمان ، همه آنها از بين خواهد رفت.  بنابراين ، ترس و تهديد نابودی اين سرمايه گذاری ها و نيز ادراک فقدان گزينه های جايگزين سبب می شود كه يك كارمند به سازمانش متعهد شود (خورشید ؛  1391 :  91 ) .  در دومين دوره ، تعهد به عنوان نوعی تعلق خاطر و دلبستگی روانی توصيف می شود. در اين دوره پورتر ( 1974) تعهد را به عنوان قدرت تعلق  و درگیری فرد با سازمان تعریف کرده است ، پورتر اظهار داشت که یک فرد بسیار متعهد به میل خود به اهداف و ارزش های سازمان معتقد است .

مشخصات

نوشتار حاضر حاصل مطالعه گروه تخصصی بوبوک می باشد که به منظور مطالعه و آشنایی بیشتر پژوهشگران عزیز با ادبیات نظری موضوع ارائه شده در اختیار آنها قرار گرفته شده است.

تعداد صفحات:162 صفحه فایل WORD

مقدمه: دارد

مبانی نظری: دارد
بحث و نتیجه گیری: دارد

منابع: دارد

در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز با تیم پشتیبانی بوبوک از طریق راه های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.

Site: www.bobook.ir

Phone number: 09194448186 – 09059793565

Telegram number: 09059793564

Email: bobook.team@gmail.com

  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.
اگر محصول را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0