گزینش دانشجودرموسسات اموزش عالی

شیوه­ی گزینش دانشجو در مؤسسات آموزش عالی، معلول ترکیب فشارهای اجتماعی، سیاسی و علمی است. مراکزی که گزینشی رقابتی دارند، معمولا ضوابط شدیدتری برای جذب دانشجو وضع می­کنند تا بتوانند بر­حسب موقعیت خود آن را کنترل کنند. مراکزی که بر­اساس حد­نصاب دانشجو می­پذیرند، بر­این­فرض­اند که ورود هر داوطلب با یک حداقل نمره بعنوان حد­نصاب- که با برنامه­های درسی و تجارب او در مراحل پایین­تر تحصیل ارتباط دارد- همخوانی دارد. در نظام­های آزاد، مشکل اساسی، در راه پذیرش افراد شایسته، گروه­های مختلف مردم­اند. در این نظام­ها به­جای پذیرش- ثبت­نام صورت می­گیرد. در ایران گزینش دانشجو مبتنی بر روش پذیرش رقابتی است.

بر اثر اجرای این شیوه سالانه بیش از یک میلیون نفر از داوطلبان، از دسترسی به آموزش عالی باز می­مانند .امروزه تولید علم و بهره-گیری از علم، عامل اصلی ارتقاء و پیشرفت تکنولوژی بوده و توسعه اقتصادی را به-دنبال دارد. آموزش عالی و خصوصا آموزش دوره­های تخصصی جزء­لاینفک توسعه اقتصادی – اجتماعی جوامع هستند. توسعه دانایی­محور نیازمند تربیت نیروی انسانی توامندی است که بخش مهمی از آن در قالب دوره­های عالی همانند دکترای تخصصی(Ph.D) بوده و به شکل کنونی آن از بیش از یک قرن قبل در دنیا نضج گرفته است. دانشگاه به­عنوان اولین پایگاه تولید و انتقال دانش نقش اساسی ایفاء می­کند، به­طوری­که اهداف کلی نظام آموزشی را می­توان در دو بستر تولید علم وپژوهش و تعلیم افراد؛ آموزش خلاصه کرد.

ضرورت انتخاب عده-ای معدود از میان داوطلبان آموزش عالی پدیده ای است که شروع آن به چند دهه قبل باز­می­گردد. در­این­باره، دلایل و توجیهات گوناگونی وجود دارد از جمله:

  • تقویت نظریه نخبه­گرایی پس ازبروز جنگ جهانی دوم بدلیل تعادل تعدادداوطلبان،ظرفیت طبیعی دانشگاه­هاومؤسسات آموزش عالی درنتیجه افزایش تقاضای اجتماعی وبروز پدیده ؛انفجار دانش.
  • کمبود نیروی انسانی؛ استاد ، فضا و آزمایشگاه.
  • تحت فشاربودن مؤسسات آموزش عالی؛ افزایش داوطلبان ورودی آموزش عالی دراثررشدجمعیت.

آموزش عالی معرف نوعی از سرمایه­گذاری در منابع انسانی است که می­تواند موجبات ارتقای دانش، مهارت­ها و نگرش-های مورد­نیاز کارکنان سازمان­ها اعم از فنی، حرفه­ای و مدیریتی را فراهم سازد.پیشرفت جوامع وابستگی انکار­ناپذیری به سطح آموزش و تحصیلات و گسترش کمّی و کیفی نظام آموزشی و به­ویژه نظام آموزش عالی داردو هر اندازه که آموزش عالی در اشکال دولتی و خصوصی آن بتواند در سطوح گسترده­تر و ژرفای عمیق­تری از جامعه نفوذ کند، دامنه تأثیرات آن در اجتماع چشم­گیرتر خواهد بود.

در بین دوره­های مختلف آموزش عالی، تحصیلات تکمیلی دارای نقش و منزلتی والاتر است، زیرا وظیفه تربیت نیروی انسانی متخصص در عرصه آموزش، پژوهش و خدمات را بر­عهده دارد. در سال­های اخیر، رشد کمّی تحصیلات تکمیلی در ایران روندی روز افزون داشته و اکنون بعد کیفی آن مورد توجه سیاست­گذاران و تصمیم­گیران نظام آموزش عالی است. کیفیت در آموزش عالی با دستیابی به اهداف و کسب یا تأیید استاندارهای عمومی و قابل­قبول مرتبط است و تضمین کیفیت به معنای وجود برنامه­ریزی و بررسی منظم آن برنامه به­منظور تعیین استانداردهای قابل قبول در آموزش، پژوهش و ساختار سازمانی است که در حال حاضر وجود دارد و افزایش خواهد یافت.

راه­اندازی دوره­های دکترای تخصصی همواره یکی از اهداف نظام­های آموزش عالی بوده و به­عنوان شاخص علمی و تکمیل کننده­ی چرخه­ی تحصیلات محسوب شده است. این برنامه­ها، نشانگر بخش مهم و کلیدی از آموزش و پرورش دانشگاهی است و معمولا به­عنوان درگاه ورود به مشاغل دانشگاهی در آینده محسوب می­شوند. با افزایش تعداد دانشجویان دکترا طی سال­های اخیر در تمامی دانشگاه­های جهان، و تغییرات عمده و اساسی که در بازار کار جهانی رخ داده است، تقریبا تمامی دانشگاه­ها با چالش اصلاح و بازنگری برنامه­های دکترا در راستای تطابق با شرایط جدید رو­به­رو هستند.

با توجه به تفاوت اساسی دوره­ی دکترا از دو مقطع تحصیلی دیگر و بر­اساس اهداف مترقی و بلند­پروازانه­ای چون؛ توسعه­ی مبتنی بر دانایی یا ساخت و ایجاد؛ جامعه­ی دانش­بنیان  و افزایش قدرت رقابت، لزوم تغییر و بازنگری در دوره­های مذکور دو­چندان شده است و تلاش بسیاری از کشورها در این خصوص قابل توجه و عبرت­آموز است. از جمله­ی این تلاش­ها به پروژه­ی بین­المللی انجمن دانشگاه­های اروپا EUA که با عنوان؛ برنامه­های دکترا برای جامعه­ی دانش­محور اروپا در سال 2005- 2004 به اجرا در آمد،است .

منبع

احمدی سرشت،زکیه(1391)، شیوه های پذیرش دانشجوی دکتری،پایان نامه کارشناسی ارشد،رشته سنجش واندازه گیری،دانشگاه روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0