ویژگیها وملاکهای شایستگی معلم
طبق عقاید صاحبنظران تعلیم و تربیت روانشناسان و جامعهشناسان، معلم عامل بسیار مهمی در آموزش و پرورش به شمار میرود. سازمان مدرسه، برنامه و وسایل آموزشی هرچند که نقش مهمی را دارا میباشند اما در مقایسه با اهمیت معلم، ارزش بسیار کمرنگتری دارند. زیرا این معلم است که به همهی آنها حیات می بخشد. به اعتقاد ارسطو کسانی که کودکان را تربیت میکنند باید بیش از افرای که آنان را بار میآورند مورد احترام قرار گیرند. زیرا اینان تنها زندگی را به کودک میبخشند در حالی که معلمان هنر بهتر زیستن را به او یاد میرهند. مشهورترین پژوهش موجود در زمینه شخصیت معلم و رابطه آن با کارآیی به وسیلهی رایانز ، در ایالات متحده انجام شد.وی با تدوین مقیاس درجهبندی مخصوصی برای ارزیابی ویژگیهای معلم دریافت که معلم فوق فردی گرم، درک کننده، صمیمی، مسئول، منظم، خلاق و پرشور و شوق است. انجمن تربیت معلم امریکا با توجه به ماهیت تعلیم و تربیت در دنیای امروز، ویژگیهای مورد نیاز معلم را به صورت زیر خلاصه می کند:
- دارابودن معرفت و مهارت در فعالیتهای شغلی.
- عرضه کردن معرفت و مهارتهای خود در کلمات و اشکالی برای دانشآموزان قابل فهم
- علاقهمندی به رشد و تکامل کودکان.
- محترم شمردن آزادی، رشد و پیشرفت همهی دانشآموزان و اعتقاد به اینکه آنان میتوانند پیشرفت کنند. البته این امر در صورتی ممکن خواهد بود که خود معلم پیوسته در حال پیشرفت باشد.
- افزایش معلومات و مهارتهای خود به صورت مستمر.
- برقراری روابط دوستانه با افراد اجتماع و سازگار ساختن خود با آداب و رسوم محلی.
- اعتقاد به استدلال در امور و توانایی بررسی و تجزیه و تحلیل مشکلات و مسائل شخصی، اجتماعی و تربیتی.
- صادقانه دوست داشتن کودکان از هر طبقه و در هر شرایط.
- ارزشیابی فعالیتهای خود و دانشآموزان بر حسب مقتضیات زندگی و اصلاح فعالیتهای نامطلوب.
- مهارت در همکاری با دیگران.
بررسی آثار و آرای صاحبنظران نشان میدهدهر کس بنا به برداشت خود از شغل معلمی، ملاکهای شایستگی خاصی را برای آن در نظر میگیرد.
سیف ،مهمترین ملاک شایستگی برای معلمان را بقرار زیر عنوان میکند:
- توانایی جذب دانش آموزان
- توانایی اداره کلاس و هدایت دانشآموزان
- توانایی ایجاد یادگیری در دانشآموزان
- داشتن مهارت در روشهای آموزش
- فراهم کردن زندگی شاد و سعادتمندانه برای دانشآموزان.
در ادامه هریک از ملاکهای شایستگی به اختصار توضیح داده می شود:
توانایی جذب دانش آموزان: این ملاک دارای سابقهای تاریخی و طولانی میباشد. سقراط و افلاطون در زمره معلمانی بودنی که در جذب دانشآموزان به دور خویش و جلب علاقهی آنان به بحثها و مذاکره، شهره آفاق بودند. در این راستا، بسیاری از معلمان بزرگ اسلامی ایرانی در توانایی جذب دانشآموزان و طلاب از گوشه و کنار جهان به جلسات درس و بحث خود شهره بودند.بررسیها نشان میدهد که امروزه صاحبنظران این ملاک را به دلیل آن که دانشآموزان را بعنوان وظیفه به کلاسها میروند و نه بطور دلخواه ملاک مناسبی برای شایستگی معلم به حساب نمیآورند.
توانایی اداره کلاس و هدایت دانشآموزان: برخی از پرورشکاران توانایی معلم را در اداره کلاس، حفظ نظم و انظباط در میان دانشآموزان و هدایت یادگیری آنان، یکی دیگر از ملاک هاي شایستگی معلم به حساب میآورند. مطالعات نشان میدهد چه در آموزشهای سنتی که حفظ نظم و انضباط کلاس درس و به خصوص هدایت تک تک دانشآموزان در جریان یادگیری از خصوصیات معلمان موفق محسوب میشد و چه در نظامهای آموزشی نوین که آموزش عمدتاً به یاری و کمک مواد آموزشی صورت میپذیرد. هدایت دانش آموزان و نه انتقال دانش به آنان، وظیفه اصلی معلمان به شمار میرود.به نظر دستاندرکاران مسائل تربیتی گرچه وظیفه اصلی معلمان فراهم آوردن شرایط مطلوب برای یادگیری، دادن تکالیف، تمرین کافی و مناسب و رفع اشکالات دانشآموزان میباشد، اما مسئولیت اصلی یادگیری به عهده خود دانشآموزان بوده و معلمان را نباید از بابت شکست آنان در یادگیری مقصر شناخت.
توانایی ایجاد یادگیری در دانشآموزان:برخی از اندیشمندان این ملاک را از هر ملاک دیگر مهمتر دانسته و معتقدند از آنجا که هدف اصلی آموزش معلم، یاری و مساعدت به ایجاد یادگیری در دانشآموزان میباشد لذا معلم موفق و شایسته کسی است که دانشآموزانش قادر گردند هدفهای تعیین شده برای درس او را به خوبی یاد بگیرند. بر اساس این ملاک، معلم و همچنین شرایط یادگیری فراهم شده توسط او مسئول یادگیری دانش آموزان هستند و نه خود آنان.
از طرف دیگر برخی از متخصصان این ملاک شایستگی معلم را چندان مورد توجه قرار نداده و به کسانی که به آن تأکید زیاد دارند، ایراد میگیرند. به باور آنان معلم تنها بخش ناچیزی از عوامل مختلف و متعددی است که بر میزان یادگیری دانشآموزان تأثیر میگذارد، و در مقابل، عواملی چون:
- کمک و حمایت از اعضای خانواده،
- انگیزههای خود دانشآموزان
- شرایط مناسب کلاسی،
- امکانات و مواد گوناگون آموزشی
- کلاسهای خصوصی و معلمان سرخانه، در این امردخیل میباشند.
از این رو نمی توان گفت که توفیق دانشآموزان یک کلاس صرفاً مرهون معلم آن کلاس است.
داشتن مهارت در روشهای آموزشی: یکی دیگر از ملاکهای شایستگی معلم، تسلط وی بر روشها و فنون آموزشی میباشد. به اعتقاد طرفداران این ملاک، معلم مانند هر صاحبفن دیگر، هرچه بیشتر بر فوت و فن کارش مسلط باشد در تدریس خود موفقتر خواهد بود.ملاک تسلط معلم بر روشها و فنون تدریس، بیش از همه مورد استفاده و تأکید مربیان مراکز تربیت معلم قرار دارد. زیرا هدف اصلی از تأسیس و دایر کردن دورههای تربیت معلم در واقع ایجاد مهارتهای آموزشی در قالب روشها و فنون تدریس در معلمان آینده میباشد. از این رو، بسیاری از صاحبنظران، این ملاک را بر دیگر ملاکها شایستگی معلم ترجیح دادهاند.
بهرهگیری از این ملاک، موجب میگردد که تشخیص معلمان اثربخش از معلمان غیر اثربخش برای مسئولان نسبتاً آسان گردد. زیرا کافی است که صرفاً از آموزش معلمان مشاهده به عمل آید تا مشخص شود که هر گروه از معلمان کدام یک از فنون و روشهای آموزشی را در کلاس خود به کار میگیرند و آن هم به چه نسبتی. گرچه اظهار نظر قطعی در خصوص این که کدام یک از روشهای تدریس بهتر از روشهای دیگر است، در حال حاضر امکانپذیر نمیباشد، معهذا تنها اظهار نظر صریحی که صاحبنظران در این رابطه مطرح کردهاند این است که هر یک از روشهای مختلف تدریس برای گروهی از هدفهای آموزشی مفید بوده و احتمالاً برای دیگر هدفهای آموزشی خالی از فایده میباشند. اما آنچه که مسلم شده و به اثبات رسیده این است که دانش و آگاهی معلم از روشهای مختلف آموزشی امری ضروری است.
فراهم کردن زندگی شاد و سعاتمندانه برای دانشآموزان: درباره این ملاک گروهی از پرورشکاران را عقیده بر این است که محیط آموزشگاه و همچنین فعالیتهای آموزشگاهی باید برای دانشآموزان به صورتی لذتبخش و شادی آفرین جلوه کرده و به دور از هر گونه حالت کسالتآور و یکنواخت باشد.
منبع
حاجی زاد،محمد(1390)،مقايسه مهارتهاي حرفه اي معلمان دروس علوم پایه و علوم انسانی دوره راهنمایی،پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید