ویژگیهای اصلی افراد شادکام
- اعتماد به نفس و عزت نفس. اشخاص شاد به خودشان علاقهمند و متکی هسنتد.
- خوش بینی.مردم شاد به وقایع و اتفاقات آینده خوشبینندودر ضمن آنها مالامال ازامید میباشند.
- مردم شاد برونگرا، خوش مشرب، اجتماعی، اهل معاشرت و گفت و شنود هستند.
- کنترل شخصی. افراد شاد عقیده دارند که سرنوشتشان را خودشان انتخاب میکنند و بر وقایع و حوادث و همچنین زندگی خود کنترل و احاطه دارند.
- شوخ طبعی. افراد شادکام دارای طبعی شوخ و مزاحگونه هستند.
- پذیرش خود، دیگران و طبیعت. افراد شاد خویشتن، افراد دیگر و عالم خارج را آن چنانکه در واقع هستند، میبینند و قبول دارند.
اسلام و شادی
اسلام با توجه به نیازهای اساسی انسان، شادی و نشاط را تحسین و تأیید کرده است. قرآن که یکی از بهترین و مستحکمترین منابع اسلام به شمار میرود، زندگی با نشاط و شادی را نعمت و رحمت خدا تلقی فرموده، و زندگی همیشه توأم با گریه و زاری و ناله را خلاف رحمت و نعمت خداوند دانسته است. گواه این مطلب آیه قرآن است که میفرماید: (فَلیَضحَکوُا قَلیلاً و لیَبکو کثیراً) «باید کم بخندند و زیاد بگریند» (سوره توبه آیه 82). شأن نزول این آیه این بود که پیغمبر خدا (ص) دستور داد که باید تمام نیروهای قابل، برای شرکت در مبارزه علیه کفار و مشرکین که به سرزمین اسلام هجوم آورده بودند، بسیج شوند. عدهای با بهانههای مختلف از شرکت در این لشکرکشی خودداری کردند و از فرمان خدا و پیغمبر (ص) تخلف نمودند؛ خداوند در قرآن به آنها وعده عذاب میدهد و به دنبال آن میفرماید: (این گروه نافرمان) از این پس کم بخندند و زیاد بگریند.
پر واضح است که نفرین به صورت کیفر و مجازاتی است که همواره برخلاف طبیعت و فطرت آدمی او را دچار عذاب و رنج میسازد. این که خداوند آرزوی کم خندیدن و زیاد گریستن برای نافرمانان میکند، حکایت از این حقیقت دارد که خنده به عنوان یکی از عوامل نشاط، امر طبیعی و فطری است که خداوند میخواهد به عنوان کیفر، نافرمانان از این امر محروم باشند.
توصیفات قرآن در خصوص بهشت نیز حاکی از این واقعیت است که اسلام بر نشاط و شادی مهر تأیید کرده است، زیرا باغهای زیبا، آبهای زلال و روان، زیباترین بسترها، نرمترین و چشمگیرترین پارچهها، برترین دیدنیها و … که قرآن در وصف بهشت ترسیم میکند، همه جزء عوامل نشاط و شادی به شمار میروند و خداوند متعال برای شاد کردن انسانها بهشت را این چنین قرار داده است( قرآن کریم سوره الرحمن، آیه 45 تا 78؛ سوره واقعه، آیه 9 تا 39؛ سوره یس، آیه 55 تا 58).
قرآن در فراز دیگری، برخی عوامل شادی و نشاط را مخصوص مؤمنان دانسته است(قُل مَن حرمَ زینَه الله التی اخرَج لِعبادِهِ وَ الطیباتِ منَ ارزقِ قُل هی للذین آمنوُا فی الحیاهِ الدُنیا خالصَه یوم القیامه) (سوره اعراف، آیهی 32) « بگو در برابر کسانی که بسیاری از مواهب زندگی را تحریم میکردند» ای پیغمبر چه کسی زینت و آرایش و زیباییهایی را که خداوند از درون طبیعت برای بندگانش بیرون کشیده، حرام کرده است. بگو این مواهب پاک و این زیباییها برای مردم با ایمان در همین زندگی دنیا و در زندگانی جاوید آخرت قرار داده شده است. با این تفاوت که در این دنیا،زیباییها واین مواهب پاک، برای مردم با ایمان بصورت خالص وجود دارد.
این آیه به خوبی بیانگر این حقیقت است که اسلام به بهرهمند شدن از زیباییها و مواهب زندگی که در زمره عوامل نشاط آورند اهمیت میدهد و آن را زیبنده دینداران و مؤمنان میداند. از زبان معصومان علیهم اسلام نیز ( که مترجمان حقیقی وحیاند) میخوانیم:
- رسول اکرم (ص) مؤمن شوخ و شاداب است.
- حضرت علی(ع)، شادمانی، گشایش خاطر میآورد، اوقات شادی، غنیمت است ،هر کس شادیاش اندک باشد، آسایش او در مرگ خواهد بود.
یکی از ملاک های پیشرفت و توانایی رقابت سازمان ها با یکدیگر، در کنار امکانات و تکنولوژی، داشتن نیروی انسانی مولد و برخوردار از نگرش شغلی مثبت می باشد. یکی از این موارد بحث رفتار شهروندی سازمانی است که تحت تاثیر عوامل سازمانی و فردی بسیاری است. درباره اینکه چه عاملی باعث می شود که رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان قوت گیرد نظریه های مختلفی بیان شده است. در میان عوامل فردی، هوش معنوی و شادکامی از عوامل موثر بر بروز رفتار شهروندی به حساب می آید. طبق این نظریه ها می توان گفت بروز رفتار شهروندی سازمانی فقط در کارکنانی می توان دید، که محیط کاریشان، یک محیط سالم و شادی بخش باشد. چرا که افراد شاد با برخورداری از هیجانهای مثبت، افزایش سطح عزت نفس خود و کیفیت روابط با دیگران را سبب میشوند. همچنین شادی، باعث درک مثبت فرد از خویشتن میباشد. هنگامی که یک فرد به درون خویش پی میبرد و بر تواناییهای خود واقف میشود میتواند بر مشکلاتش چیره شود و شرایط زندگی خود را با اتکا بر تواناییهایش توسعه میدهد ونهایتا حس نوعدوستی و دستگیری دیگران در او دو چندان می شود. از طرفی، افرادي كه اعتقادات مذهبي قويتري دارند، ميزان پايينتري از هيجانات منفي و افسردگي را تجربه، از حمايت اجتماعي بالاتر و اضطراب كمتري برخوردار و در نهایت احساس شادمانی بیشتری در زندگی خود دارند. مذهب، بسياري از نيازهاي اساسي را برآورده و خلاءهاي اخلاقي، عاطفي و معنوي آنان را پر ميكند، اميد و قدرت را در فرد تحكيم نموده و خصوصيات اخلاقي، معنوي را در فرد و اجتماعات استحكام می داد. در نتیجه برخورداری از چنین اعتقاد و آرامش درونی می توان بروز رفتارهای با توجه به مباني نظري ارائه شده و پيشينه پژوهشي مرور شده كه كلا حاكي از ارتباط بين هوش معنوي و شادكامي با رفتار شهروندي سازماني است، فرضيه هاي پژوهش به شرح زير است:
فرضيه ها
فرضيه كلي:
بين ابعاد هوش معنوی و ابعاد شادکامی با رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن رابطه معني داري وجود دارد.
فرضيه هاي فرعي:
- ابعاد هوش معنوی می توانند رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی نمایند.
- ابعاد شادکامی می توانند رفتار شهروندی سازمانی را پیش بینی نمایند.
- انسان دوستانه و بهره ورانه را از سوی این دسته افراد انتظار داشت.
منبع
ولیجانی،فروغ(1392)، رابطه بین هوش معنوی و شادکامی با رفتار شهروندی سازمانی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی صنعتی وسازمانی،دانشگاه آزاداسلامی ارسنجان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید