همنشینی رنگ‌ها

رنگ‌های داغ و قدرتمند

رنگ قرمز بی هیچ مکثی حرارت را به ذهن شما منتقل می‏کند. داغ ترین و مهاجم ترین رنگ است. در بیشتر طرح‌های هنری و علائم گرافیکی کاربرد وسیع دارد. فشار خون را افزایش می‌دهد.

رنگ‌های سرد

رنگ آبی سرد، شما را بلافاصله به بی تحرکی و آرامش دعوت می‌کند. آبی عالیترین رنگ در برقراری تعادل در ترکیب رنگ هاست و در قبول سایه‌های متنوع، که هر یک از آن‌ها حرف تازه داشته باشد بسیار مستعد است.

رنگ‌های روشن

وقتی رنگ سفید رابه یک رنگ اصلی بیفزایید که هنوز ته مایه‌ای از رنگ اصلی باقی بماند شما به روشن ترین یا نا مفهوم ترین بیان از رنگ اصلی رسیده اید و اگر تمامی رنگ‌های اصلی را به این حد رقیق کنید و در کنار هم به کار برید، میل بسیاری به همنشینی پیدا می‌کند و به ترکیبی می‌رسید که برای القای حالتی از سبکی و نشاط بی خیالانه بسیار مناسب است. این رنگ‌های مه گونه را که هیچ هویت ویژه‌ای را منتقل نمی‏کند. گویی آن را باد با خود می‌برد.

رنگ‌های تیره

اگر یک رنگ اصلی را به میزانی با سیاه در آمیزید که هنوز‌اندکی از هویت رنگ اصلی باقی مانده باشد آنگاه آن رنگ را به حداکثر تیرگی رسانیده اید، ترکیبی از رنگ‌های تیره  با درجاتی مختلف فضایی بسته، محدود و قاب گرفته به وجود می‌آورد. اگر در چنین فضایی شی را قرار دهیم که رنگ روشن تری نسبت به فضای اطراف داشته باشد، گویی به آن نور تابانده ایم.

رنگ‌های درخشان

رنگ‌های درخشان در حقیقت همان ترکیب دو یا چند رنگ اصلی است. نارنجی، قرمز، زرد، آبی و سبز از این دسته از رنگ هاست. اگر ما بتوانیم این گونه رنگ‌ها را طوری کنار هم قرار دهیم که نور کافی بین آن‌ها بچرخد، حداکثر درخشندگی را در کار خود خلق کرده ایم.

رنگ‌های حرکت و جنبش

زرد را در کنار یا در میان هر رنگی قرار دهیم، وسیله‌ای می‌شود تا زبان آن رنگ‌ها گویا تر و حتی رساتر شود، هر چیزی را که می‌خواهید به درخشش و جنبش وادارید با رنگ زرد نمایش دهید.

رنگ‌های ملایم

بین رنگ تیره و روشن که هر دو غیر واقعی و کاملا مصنوعی به نظر می‌رسند حدی از رنگ وجود دارد که کاربرد وسیع و متنوعی دارد. این گونه رنگ  مثل یک گفتگوی آرام و دوستانه  و در عین حال عمیق به نفهیم و توافق کمک می‌کند و همچنین حالتی از چنان را تولید می‌کند. صورت این گونه، عرصه آزادی برای خود نمایی اشیاء پدید می‌آوردکه در زمینه‌های دیگر گم می‌شود.

رابطه رنگ و فرم

شکل‌های هندسی رابطه مستقیمی با رنگ‌های متفاوت دارند بدین ترتیب سه شکل اصلی مربع، دایره و مثلث با سه رنگ اصلی قرمز، آبی و زرد ارتباط دارند. بر اساس رابطه رنگی و فرم این سه شکل با سه رنگ اصلی، مفهوم وبیان یکدیگرراتقویت می‏کنند وارزش یکدیگر را چه از نظر حسی وچه از نظر ذهنی، گویاتر می‏کند.

مربع:

شکل مربع بین ماده، وزن و حد مشخص است. مربع سمبل مادیت و دارای سنگینی و سختی است. خصوصیات مربع؛ سمبل مادیت بودن، سنگینی، سختی، داشتن وزن و حدود مشخص و… با رنگ قرمز موافق است و وزن و تاریکی مربع  با زیبایی مشخص قرمز برابری می‏کند. کلیه شکل‌هایی که دارای خطوط افقی و عمودی هستند مثل صلیب، مستطیل و یا ناظر بر آن قابلیت تشبیه به مربع را دارند.

مثلث:

مثلث حالت جنگجویی، حمله را معنی می‏دهد و با رنگ زرد برابر است. به همین دلیل به علت وجود انواع زرد‌ها آن‌ها نیز با انواع مثلث برابری می‏کند. زردهای سبز گونه با مثلث‌های تند و ایستا برابرند. ایستایی خط عمود و شکل‌های عمودی با رنگ زرد تشدید می‏شوند. همچنان که رنگ زرد مثلث، تندتر، مشتعل تر، آزادتر و هیجان آورتر است.

دایره :

در شکل دایره حرکت پایدار و دورانی را در روی سطح مشاهده می‏کنیم. با دیدن دایره به انسان احساس آرامش دست می‏دهد. دایره با توجه به حرکت نرم و صافی که دارد به عنوان سمبل روح و روان به کار می‏رود. رنگ آبی شفاف با دایره و خصوصیات آن برابری می‏کند. رنگ آبی ایجاد آرامش می‏کند و مانند دایره عمق و فضای معنوی دارد. آبی رنگ افق‌های دور بیننده است و در عین حال گیراست. شکل دایره با حالت دورانی که دارد با چرخش خود بیننده را به درون و مرکز می‏کشاند و در رنگ آبی چنین خصوصیت جذابی دیده می‏شود.

منبع

محمدی،لیلا(1393)، بررسی عناصر زیبایی شناختی در طراحی فضای آموزشی مراکز پیش از دبستان،پایان نامه کارشناسی ارشد،رشته آموزش وپرورش پیش دبستانی، دانشکده روانشناسی وعلوم تربیتی علامه طباطبایی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0