هزینه ورشکستگی

یکی از عواملی که مقدار بدهی مورد استفاده شرکت را محدود می­کند، هزینه­های ورشکستگی است. هزینه­های ورشکستگی نوعی از هزینه­های نمایندگی مربوط به بدهی است. با افزایش نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام، این احتمال افزایش می­یابد که شرکت نتواند به تعهدات خود در قبال دارندگان اوراق قرضه عمل کند. در این صورت، در نهایت دارایی­های شرکت از سهامداران به دارندگان اوراق قرضه انتقال می­یابد. در عرصه عمل، شرکت در صورتی ورشکسته است که ارزش دارایی­های آن با ارزش بدهی­هایش برابر باشد. در این صورت ارزش حقوق صاحبان سهام برابر باشد. در این صورت ارزش حقوق صاحبان سهام برابر با صفر خواهد بود و کنترل شرکت از سهامداران به وام­دهندگان انتقال خواهد یافت. اگر چنین چیزی رخ دهد، وام­دهندگان دارایی­های خواهند داشت که ارزش آن­ها دقیقا برابر با ارزش بدهی­های شرکت است. در یک دنیای کامل، این انتقال مالکیت هیچ هزینه­ای ندارد و دارندگان قرضه چیزی را از دست نخواهد داد. البته، این نگرش ایده­آل به ورشکستگی، آن چیزی نیست که در دنیای واقعی رخ می­دهد. ورشکسته شدن هزینه دارد و ممکن است هزینه­های ورشکستگی در نهایت منافع مالیاتی اهرم را خنثی کند.

هزینه­ های مستقیم ورشکستگی

وقتی ارزش دارایی­های یک شرکت با ارزش بدهی­های آن برابر می­شود، شرکت از نظر اقتصادی ورشکسته است؛ چون ارزش حقوق صاحبان آن برابر با صفر است. ولی ابزار رسمی برای انتقال مالکیت دارایی­ها به دارندگان قرضه یک فرایند قانونی است نه اقتصادی، ورشکستگی هزینه­ای قانونی و اداری دارد و گفته می­شود که برای وکلا مانند خون برای کوسه است. دارندگان قرضه به دلیل هزینه­های ورشکستگی، مطالبات خود را به صورت کامل دریافت نمی­کنند. بخشی از دارایی­های شرکت در فرایند قانونی اعلام ورشکستگی از دست می­رود. این بخش از دست­رفته، معادل هزینه­ای قانونی و اداری اقامه دعوای ورشکستگی است. این نوع هزینه­ها، هزینه­های مستقیم ورشکستگی نامیده می­شوند. هزینه­های مستقیم ورشکستگی یکی از عواملی است که شرکت را از تامین مالی با استفاده از بدهی باز می­دارد. وقتی شرکتی ورشکسته می­شود، ناگهان قسمتی از دارایی­های آن از دست می­رود. پس شرکت با یک بده­بستان مواجه است. استقراض با تاثیری که بر مالیات دارد موجب صرفه­جویی می­شود، ولی هر چه شرکت وام بیشتری بگیرد، احتمال ورشکستگی آن افزایش می­یابد و در صورت اعلان ورشکستگی، قسمتی از دارایی­های آن از دست می­رود.

هزینه ­های غیرمستقیم ورشکستگی

باكستر معتقد است علاوه بر هزينه­هاى مستقيم ورشكستگى، هزينه­هاى غيرمستقيم ورشكستگى نيز چشم­گير است. هزينه­هاى مستقيم ورشكستگى هزينه­هاى قراردادى مشخصى است كه به دليل سياست سرمایه­گذارى شركت و ساير تصميمات تخصيص منابع نظير سياست بازاريابى و طرح­هاى پاداش پديد می­آید. هزينه­هاى غیرمستقیم شامل فروش از دست رفته، سود تحقق نيافته، هزينه­هاى اعمال محدوديت وام­گيرى شركت و حقوق و پاداش­هاى بالاترى است كه مديران شركت تقاضا می­كنند تا احتمال خطر بالاتر بیکارى را بپذيرند. برخى از اين هزينه­ها بدان دليل رخ می­دهد كه مدير تصفيه وكيل اجراي تصفيه است و بنابراين انگيزه زيادى براى انجام سرمايه­گذاری­ها يا اخذ تصميمات تامين مالى كه ارزش شركت را به بيشينه می­رساند، ندارد. هنوز تخمین­هايى در مورد اين هزينه­ها وجود ندارد، اما بطور كلى، اين هزينه­ها ناچيز نيست.

از آنجا که اعلام ورشکستگی هزینه دارد، شرکت­ها برای جلوگیری از این رویداد منابعی را صرف می­کنند. وقتی شرکت در انجام تعهدات مربوط به بدهی خود با مشکلات فراوان روبه­رو باشد، می­گوییم دچار بحران مالی است. برخی از شرکت­ها هنگام بحران مالی، اعلان ورشکستگی می­کنند، ولی برخی دیگر می­توانند وضعیت را اصلاح کنند و خود را نجات دهند. هزینه های اجتناب از ورشکستگی که شرکت هنگام بحران مالی متحمل می­شود، نمونه­ای از هزینه­های غیرمستقیم ورشکستگی است. از آنجا که در ورشکستگی قانونی، سهامداران نمی­توانند هیچ ادعایی در مورد دارایی­های شرکت داشته باشند، انگیزه آن­ها برای جلوگیری از اعلان ورشکستگی بسیار قوی است. برایند کشمکش­ها بین سهامداران و دارندگان قرضه آغاز یک دعوای طولانی قانونی است که هزینه بالقوه زیادی دارد. دارایی­های شرکت خیلی زوتر از شروع دادگاه رسیدگی به ورشکستگی ارزش خود را از دست می­دهند. چون مدیریت به جای اداره شرکت، وقت خود را صرف جلوگیری از ورشکستگی می­کند. همچنین ممکن است مدیران ناامید شوند و راهبرد بسیار جسورانه­ای را بکار بگیرند که خود موجب افزایش ریسک شرکت شود. وقتی شرکت­ها در آستانه ورشکستگی باشند، فعالیت­های عادی آن­ها مختل می­شود و فروش خود را از دست می­دهند. کارکنان ارزشمند، شرکت را ترک می­کنند؛ برنامه­هایی که به صورت بالقوه نتیجه بخش هستند، برای حفظ وجه نقد متوقف می­شوند یا حداقل سرمایه­گذاری­های سودآور انجام داده نمی­شود. صرف نظر از اینکه شرکت در نهایت ورشکست شود یا خیر، تاثیر اصلی چنین هزینه­هایی از دست­دادن ارزش است، چون شرکت در ساختار سرمایه خود بیش از حد از بدهی استفاده کرده است. این احتمال زیان، مقدار بدهی مورد استفاده شرکت را محدود می­کند.

بورس اوراق بهادار تهران

در این تحقیق به دنبال یافتن تاثیر اهرم و مهارت مدیریتی بر بازده سهامداران در بورس اوراق بهادار تهران هستیم تا سرمایه­گذاران بتوانند در تصمیم­های سرمایه­گذاری خود از آن نتایج استفاده نمایند. با توجه به اینکه تحقیق در بورس اوراق بهادار تهران انجام می­شود، ابتدا نگاهی بر کارکرد بورس بهادار تهران می­اندازیم.بورس اوراق بهادار یک بازار رسمی و دائمی است که در یک محل معین تشکیل می­شود و در آن اوراق بهادار مورد معامله قرار می­گیرند. بدیهی است که مشهورترین اوراق بهادار، همان پول کشورهای مختلف است که در بورس معاملات پول خرید و فروش می­شوند. بعد از آن باید از سه نوع اوراق بهادار اصلی نام برد که بورس­های اوراق بهادار محل فروش این­گونه اوراق هستند: سهام، اوراق قرضه و اسناد خزانه.

از دید اقتصاد کلان، نقش بورس اوراق بهادار از چهار بعد قابل تامل است:

تجهیز منابع مالی از طریق فروش اوراق قرضه و سهام یکی از مطمئن­ترین راه­های جمع­آوری وجوه لازم برای سرمایه­گذاری است. واحدهای تولیدی و تجاری به عوض استقراض از نظام بانکی می­توانند تحت ضوابطی با فروش سهام یا اوراق قرضه در بورس اوراق بهادار نیازهای مالی خود را تامین کنند.تقسیم مالکیت­های بزرگ از طریق فروش سهام آن­ها در بورس اوراق بهادار از دید اقتصاد کلان به هدف­های توزیع عادلانه­تر درآمد و نیز ایجاد احساس مشارکت در عموم افراد جامعه در فعالیت­های تولیدی و تجاری کمک زیادی می­کند. مالکیت یک بنگاه عظیم توسط یک فرد یا معدودی از افراد که قادر به تامین مالی آن هستند، قابل قیاس با مزایای مالکیت انبوه نیست.

بورس اوراق بهادار یک بازار کامل است. بازارهای رقابت کامل شامل خصوصیت­های متجانس بودن، تعداد زیاد معامله گران و ورود و خروج آزادانه به بازار می­باشند که نتیجه آن تعیین رقابتی قیمت­هاست.وجود فضای یک بازار کامل در بورس اوراق بهادار، تخصیص مطلوب منابع را میسر می­سازد. بورس اوراق بهادار با تعیین رقابت­آمیز بهای سهام به عنوان ابزار اقتصاد، مدیران غیرکارا و ضعیف را تنبیه و مدیران مبتکر و خلاق و قدرتمند را تشویق می­کند .

 منبع

 حسن زاده، مریم(1394)، بررسي تاثیر اهرم و مهارت های مدیریتی بر بازده سهام، پایان نامه کارشناسی ارشد، مديريت بازرگاني، دانشگاه آزاد اسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0