مولفه های خوش بینی از دیدگاه سلیگمن
تداوم: «گاهی» در برابر «همیشه»
افراد بدبین بر این باورند که علل رویدادهای ناگوار که برای آنها پیش میآید همیشگی هستند و بر همین اساس، استدلال میکنند که چون علتْ همیشگی است، پس رویدادهای ناگوار نیز به طور مداوم برای آنان رخ میدهند. اما افراد خوشبین علل رویدادهای ناگوار را موقتی و علل رویدادهای خوشایند را دایمی میدانند. برای مثال، فرد بدبین که با ناکامی مواجه میشود با خود میگوید: «هیچ وقت من موفق نمیشوم، همیشه من شکست میخورم.» اما فرد خوشبین اظهار میدارد: «این بار موفق نشدم، در این مورد موفق نشدم.»
فراگیر بودن: «خاص» در برابر «کلی»
وقتی افراد بدبین با ناکامی و رویداد ناخوشایند مواجه میشوند آن را به تمام جنبههای زندگی خود تعمیم میدهند؛ یعنی برای رویدادهای ناخوشایند علل کلی و همگانی درنظر میگیرند و آن را به تمام جنبههای زندگی تعمیم میدهند، ولی علل موفقیتها و رویدادهای خوشایند را منحصر به یک موقعیت خاص میدانند. افراد خوشبین درست بعکس عمل میکنند؛ علل رویدادهای ناخوشایند را اختصاصی و مربوط به یک موقعیت خاص میدانند، اما علل رویدادهای خوشایند را کلی، همگانی و مربوط به تمام یا بیشتر جنبههای زندگی میدانند.
شخصی سازی: «درونی» در برابر «بیرونی»
شخصیسازی به این بعد از علل رویدادها اشاره دارد که تقصیر چه کسی بوده است و چه کسی در شکست یا موفقیت فرد نقش داشته است. افراد بدبین در مورد شکستها و رویدادهای ناخوشایند خود را مقصر میدانند، ولی در موفقیتها و بروز رویدادهای خوشایند دیگران را ذینقش میدانند. در نتیجه، نسبت به خود دید منفی پیدا میکنند. اما افراد خوشبین درست بعکس عمل میکنند؛ موفقیتها و خوشایندها را ناشی از خودشان میدانند، اما شکست ها و رویدادهای ناخوشایند را به دیگران نسبت میدهند. در نتیجه، عزت نفسشان بالا و دیدشان نسبت به خودشان مثبت است. البته این بدان معنا نیست که افراد خوشبین مسئولیت رفتار خود را در مورد شکست ها و خطاها اصلاً به عهده نگیرند.
هر سه مؤلفه، این دیدگاه به تبیین رویدادها (نظریۀ انتساب) مربوط میشوند. در اینکه تبیین افراد بدبین متفاوت از افراد خوشبین است شکی نیست.
- سبک تبیین تنها نگرش فرد را در مورد رویدادهای خوشایند و ناخوشایند یا شکستها و موفقیتها شامل میشود، نه خوش بینی فرد را نسبت به خدا، جهان، امکانات و دیگران.
- این دیدگاه بیش از حد نسبت به گذشته متمرکز است و تفسیر را منحصر به رویدادهایی میداند که در گذشته رخ داده است. اما خوش بینی و بدبینی فرد نسبت به آینده یا انتظار مثبت و منفی فرد در مورد رویدادهایی که در آینده به وجود میآید، خارج از چارچوب این نظریۀ میماند و نمیتواند آنها را دربر بگیرد. در حالی که انتظار مثبت و منفی نسبت به آینده بخش مهمی از خوش بینی فرد را شامل میشود که تحت عنوان «خوش بینی سرشتی» در روانشناسی مطرح شده است.
- گاهی امکانات، فرصتها و توانمندیها وجود دارند، اما فرد بدبین آنها را نمیبیند (درک نمیکند). از اینرو، بدبینی فرد به عدم توجه او برمیگردد نه سبک تبیین او. نظریۀ سلیگمن این بخش از خوش بینی را شامل نمیشود.
منبع
تعجبی، محمود(1395)، الگوی علّی احساس عدالت سازمانی با درگیری شغلی؛ آزمون نقش میانجی هویت سازمانی و خوش بینی، پایان نامه دکتری مدیریت آموزشی، دانشگاه ارومیه.
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید