منابع ارزشهای حاکم بر زندگی
ارزشهاى حاکم بر زندگى انسانها، در پرتو چارچوب فکرى کلى که پیش از این ارایه شد، منابع متعددى دارند که نه تنها با یکدیگر ناهمساز نیستند، بلکه مکمل و متمم یکدیگرند:
- نخستین این منابع دینست؛ وحى الهى موارد حلال وحرام را بشیوهاى قاطعانه مشخص مىکند و از این راه، رفتارهاى انسانى را که درمسیر اطاعت فرمانهاى الهى وسازندگى جهان هستى است، معین مىسازد.
- دومین منبع، عقل است. عمده آیات قرآن کریم که در آنها مشتقات واژه «عقل» به کار رفته است، این ماده را به صورت جمع و مثبت از جمله: «یعقلون» و «تعقلون»، یا به صورت استفهام انکارى، «افلا تعقلون» به کار برده است،این دلیل آنست که دراستدلال عقلانى، عقل همگانى ملاک سنجش است، نه عقل فردى.
- سومین منبع، تجارت تاریخى ملتهاست. قرآن کریم ازسرگذشت ملل پیشین سخن گفته است. براى مشخص ساختن ارزشها مىتوان از پژوهشهاى تاریخى و اجتماعى ملتها نیز استفاده کرد.
- چهارمین منبع، میراث اسلامى کشورها است، براى استفاده از این منبع، به نگاهى نقادانه نیازمندیم تا امکان گزینش ارزشهاى والاى تجلى یافته در دورههاى شکوفایى تمدن اسلامى و ارزشهاى تجلى یافته در گفتار و رفتار شخصیتهاى تاریخىاى که در تحکیم پایههاى تمدن اسلامى به عنوان یک تمدن انسانى سهیم بودهاند را در اختیار قرار میدهد.
- پنجمین منبع، جامعهاى است که در صدد آموزش ارزشها، به نسلهاى نوخاسته آن هست. پرداختن به این جامعه، مستلزم آن است که واقعیتهاى کنونى مشخص و کاستىها و خلأهاى موجود در رفتار عوام و خواص آن جامعه معین شود. سپس نتیجه این واقعیتها با وضعیت آرمانى، یعنى وضعیتى که باید به آن رسید، سنجیده شود. وضعیت آرمانى را با جستوجو در منابع چهارگانه نخست مىتوان به دست آورد.
منبع
ماندگاری،محبوبه(1392)، نظام ارزشها در خانوادههای دارای عضو معتاد به مواد مخدر،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی هرمزگان
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید