مفهوم سازی رهبری معنوی در محیط کاری
مفهوم اساسی رهبری معنوی در محیط کار معنابخشی به کار و در امتداد آن معنابخشی به زندگی فردی و اجتماعی کارکنان است. از این روست که کارکنان باید خود را جزئی از یک کل بدانند و وجود خود را برای رسیدن به اهداف سازمان لازم ببینند.
ففرچهار بعد اساسي را كه افراد در محيط كاري به دنبال آن هستند را به صورت زير بيان مي كند كه ميتوان با توجه به آن به مفهوم سازي رهبری معنوی در محيط كار اشاره كرد:
- كار جالب كه زمينه يادگيري، توسعه و حس داشتن صلاحيت و شايستگي را براي آنان فراهم ميآورد.
- كار بامعنا كه به فرد حس هدفمندي ميبخشد.
- احساس ارتباط و روابط اجتماعي مثبت با همكارانش
- توانايي زندگي به صورت يكپارچه و مكمل به گونهاي كه نقش كاري فرد، با ديگر نقشهاي او و با ماهيت و طبيعت وجودياش در تضاد نباشد.
با توجه به چهار بعد بالا ميتوان به كاري كه توسط براي مفهومسازي رهبری معنوی و تحقق معنویت صورت پذيرفته اشاره نمود. آنها براي تحقيق خود سه بعد از هفت بعد تحقق معنويت در سازمانها را كه براي سنجش مطرح كرده بودند، انتخاب كردند. اين سه بعد متناظر با سه سطح فردي، گروهي و سازماني ميباشد. و عبارتند از: كار با معنا در سطح فردي، احساس همبستگي در سطح گروهي، و همسويي با ارزش هاي سازمان در سطح سازماني. شكل زير اين مفهوم سازي را نمايش ميدهد.
کار با معنا: یک جنبه اساسی رهبری معنوی شامل یک حس عمیق معنا و مقصود در کار است. این بعد از معنویت در محیط کار، مشخص میکند که چگونه کارکنان در کار روزمرهشان در سطح فردی تعامل دارند. بیان رهبری معنوی در کار شامل این فرض است که هر فردی انگیزش درونی، تمایل و علایقی برای مبادرت به انجام فعالیتهایی دارد که معنای بیشتری به زندگی خودش و دیگران ميبخشد.
احساس همبستگی: یک بعد اساسی دیگر از معنویت که رهبری معنوی به دنبال تحقق آن در سازمان هاست، شامل احساس نوعی پیوند و احساس همبستگی عمیق با دیگران است .این بعد از معنویت در محیط کار در سطح گروهی از رفتار انسانی رخ میدهد و بر تعاملات بین کارکنان و همکاران دلالت دارد. همبستگی در محیط کار مبتنی بر این باور است که افراد یکدیگر را در پیوند با هم میدانند و این که بین خود درونی هر فرد با خود درونی دیگران رابطه وجود دارد. این سطح از معنویت در محیط کار شامل ارتباطات ذهنی، احساسی، و معنوی بین کارکنان در گروههای کاری میباشد.
همسویی ارزشها: سومین بعد معنویت محیط کاری، تجربه یک حس قوی از همسویی بین ارزشهای فردی کارکنان با رسالت، مأموریت، و ارزشهای سازمان است. رهبران معنوی در سازمانها بایستی این بعد از معنویت را به صورت تعامل کارکنان با مقصود سازمانی بزرگ تر برآورده سازند.همسویی با ارزشهای سازمان به این معناست که افراد باور دارند که مدیران و کارکنان در سازمان دارای ارزشهای مرتبط و یک نوع وجدان قوی هستند و سازمان نسبت به رفاه کارکنان و همبستگی آنان توجه دارد.
منبع
پدری ، نیلوفر (1393) ،ارزیابی ارتباط میان ابعاد رهبری معنوی و رضایت شغلی کارکنان شعب بانک پارسیان تهران ،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت دولتی ،دانشگاه آزاد اسلامی بندر انزلی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید