مفهوم برنامهريزي چیست؟
برنامهريزي يا طرحريزي مستلزم تعيين هدف براي مطالعه است، مثلا در مطالعه اجمالي موضوعات، سوالاتي مشخص ميشود كه يادگيرنده ميتواند معلوم كند چگونه به انجام تكليف مبادرت ورزد. به علاوه، برنامهريزي متضمن انتخاب راهبردهاي مناسب و تنظيم منابعي است كه بر عملكرد يادگيرنده تأثير ميگذارد. مثلاً، فرد قبل از مطالعه متن، پيشبينيهايي ميكند، راهبردهايي را در نظر ميگيرد و زمان لازم براي مطالعه را تخمين ميزند و قبل از شروع تكليف، توجه انتخابي خود را به مطالعه اختصاص ميدهد . برنامهريزي براي يادگيري، شبيه روشي است كه مربي فوتبال براي جايگزيني بازيكن در مقابل تيم رقيب به كار ميگيرد و بعد از اين كه فيلمهاي تيم مقابل را تماشا كرد، براي راهبردهاي حمله، دفاع و مقابله تصميم ميگيرد (براي مثال، اگر تيم مقابل، دفاع ضعيفي داشته باشد، مربي احتمالا تصميم ميگيرد كه بر حمله يا هجوم تأكيد كند)؛ سپس مربي براي اين كه بازيكنان مسئوليت خود را در بازي بدانند با آنها صحبت ميكند. همينطور دانشآموز بايد طرحي كلي براي يادگيري داشته باشد: آنها هنگام مطالعه و در كلاس درس يادداشت برميدارند، مدت نياز به مطالعه را پيشبيني ميكنند، يادداشتهايشان را مرور و در صورت ضرورت، گروههاي مطالعه را سازماندهي ميكنند. همچنين آنها انواع ديگري از رفتارهاي خودتنظيميرا به كار ميبرند و در صورت لزوم به منابعي غير از كتابهاي درسي مراجعه ميكنند. يادگيرندگان در اين فرآيند كاملاً فعالاند نه منفعل.
گسترش راهبرد برنامه ریزی
راهبردهایی که با استفاده از آنها می توان به توسعه راهبرد فراشناختی برنامه ریزی اقدام نمود به این صورت است ابتدا:
تعیین اینکه چه می دانیم و چه نمی دانیم. فراشناخت یعنی تفکر درباره تفکر و به عبارتی متمایز کردن دانستههای خویش از مجهولات است. همانطور که وظیفهی یک مدیر، ادارهی یک سازمان است. وظیفهی یک اندیشمند نیز ادارهی افکار خویش است. بدین منظور او باید بتواند اطلاعات جدید را به مطالب پیشین ربط دهد. آگاهانه راهبردهایی را برای فکر کردن انتخاب کند و به برنامه ریزی، بازبینی و ارزیابی فرایندهای فکری خویش بپردازد.
- بیان فکر وصحبت کردن درباره ی تفکرات شخصی: وقتی فرد در هنگام حل مسأله یا تصمیم گیری به بیان شفاهی افکار خویش بپردازد کنترل و آگاهی بیشتری بر افکار خویش پیدا می کند و در نتیجه آگاهی فراشناختی او تحریک می شود.
- برنامه ریزی وخود گردانی: هرگاه از دانش آموزان بخواهیم که طرح یا نقشه ای برای یادگیری خویش تهیه و سپس بر اجرای آن نظارت کنند . آن ها مشغول انجام یک تکلیف فراشناختی می شوند . برای مثال لازم است ابتدا پیش بینی کنند . که برای انجام یک تکلیف به چه مقدار وقت وتلاش نیاز دارد و اطلاعات را از کجا و چگونه به دست آورند. سپس برای جمع آوری، بازِیابی و ترکیب اطلاعات برنامه ریزی کنند.
جدول: راهبرد برنامه ریزی
راهبرد برنامهريزي |
1. تعيين هدف مطالعه 2. پيشبيني زمان لازم براي مطالعه و يادگيري 3. تعيين سرعت مطالعه 4. تحليل چگونگي برخورد با موضوع يادگيري 5. انتخاب راهبردهاي يادگيري (راهبردهاي شناختي) |
کمک به رشد فراشناخت
آلن براون ار دانشگاه کالیفرنیا پیش گام تحقیق درباره ی فراشناخت است و مطالب زیادی را درباره ی کاربرد این پژوهش ها در تدریس داشته است. موارد ذیل که از تحقیقات براون اقتباس شده است به تکامل فراشناخت دانشآموزان کمک می کند. به دانش آموزان کمک می کند تا درک کنند فعالیت های مختلف یادگیری انتظارات متفاوتی را به وجود میآورد. مثلاً دانش آموزانی ابتدایی که لغات جدیدی را فرا می گیرند باد بدانند که خواندن فهرستی از لغات و یا حتی حفظ آنها بهترین روش یادگیری یا به کارگیری کلمات جدید نیست . روش مؤثرتر یادگیری تعریف هر لغت و به کارگیری آ« در موارد فراوان ومتفاوت است. به طور کلی براساس تحقیقات مربوط به فراشناخت معلمان نباید فقط محتوای درسی را به دانش آموزان خود بیاموزند بلکه باید روش ارزیابی و شیوه ی آماده شدن برای یادگیری را نیز آموزش دهند.
به دانش آموزان باید آموخت که اطلاع از شناخت خود اثر مهمی در یادگیری دارد .دانش آموزان باید بیاموزند که ارتباط یافته های جدید باید با دانسته های قبلی امکان یادآوری را افزایش می دهد همچنین باید بدانندکه انگیزههای آنها برای یادگیری در کیفیت فراگیری تاثیر مستقیم دارد .علاوه براین باید به دانش آموزان کمک کرد تا به نقاط قوت وضعف خود پی ببرند و به هنگام یادگیری موارد جدید ، این نقاط قوت وضعف را در نظر داشته باشند.باید به دانش آموزان روش های علمی فراشناخت را آموخت. مثلاً دو روش علمی بسیار خوب تلخیص و تهیه سؤالات است. تحقیقات نشان می دهد که وقتی شاگردان خلاصه و یا نمایی از موارد خواندنی درس را برای خود تهیه می کنند به محفوظات درسی آنها افزوده می شود.
با دانش آموزان بایدروش تهیه سؤال را آموخت . سؤال درآوردن نیز ازابزارهای مهم آموزش مهارت های فراشناختی است کسی قادر به تهیه سؤال است که قادر به فهم مطالب باشد . ما با این ابزار میزان دقت دانشآموزان را ارتقا می بخشیم ، توان تشخیص مطالب مهم را رشد می دهیم و مهمتر از همه ذهن دانش آموزان را به پاسخ دادن به این گونه سؤالات هدایت می کنیم . بنابراین بهتر است دانش آموزان به هنگام مطالعه سؤالاتی را از خودشان بپرسند زیرا این امر به یادآوری اطلاعات مهم کمک می کند.
به طور كلي بايد گفت كه يكي از برجستهترين خصوصيات مهارتهاي فراشناختي اين است كه باعث رشد و آگاهي فرد هم درباره جريانهاي تفكر و هم درباره چگونگي بكارگيري بهتر آنها ميشود. اگر به رفتار افراد در موقعيتهاي يادگيري به دقت بنگريم، خواهيم ديد كه در فعاليتهاي يادگيري خود متفاوت عمل ميكنند. گروهي به سختي حداقل توفيق مورد نياز براي ادامه تحصيلات را كسب ميكنند. دستهاي ديگر در حد وسط قرار دارند و موفقيت نسبي به دست ميآورند، بالاخره تعدادي هم هستند كه موفقيتهاي چشمگيري نصيب خود ميسازند. يادگيرندگان موفق همان كساني هستند كه با صفت راهبردي (استراتژيك) شناخت شدهاند. واينستاين و هيوم در توصيف آنان گفتهاند: “اين يادگيرندگان با فعاليتها يا تكاليف يادگيري با اعتماد به نفس بالا و احساس اطمينان از اين كه از عهده آن تكاليف بر خواهند آمد روبهرو ميشوند، يا دست كم با اين احساس كه ميدانند چگونه بايد از پس آنها برآيند برخورد ميكنند. اين يادگيرندگان سختكوش، با پشتكار، و مبتكر هستند و در برخورد با مشكلات به سادگي دست از كار نميكشند. آنان ميدانند كه يادگيري يك جريان فعال است و خود آنان بايد مقداري از مسئوليت آن را بپذيرند. يادگيرندگان راهبردي به طور فعال به يادگيري ميپردازند و ميدانند كه چه وقت ميفهمند، و شايد مهمتر از آن، ميدانند كه چه وقت نميفهمند. وقتي كه با مشكل روبهرو ميشوند، ميكوشند بفهمند كه براي حل آن به چه چيزي نياز دارند، و از معلم و يا همكلاسهاي خود ياري ميطلبند. براي آنان مطالعه كردن و يادگرفتن يك فرآيند نظامدار است كه به ميزان زياد زير كنترل خودشان است”.
پژوهشهاي انجام شده درباره يادگيرندگان موفق يا همان يادگيرندگان راهبردي، ويژگيهايي را به دست دادهاند كه با استفاده از آنها ميتوان اين گونه يادگيرندگان را شناسايي كرد. واينستاين و هيوم اين ويژگيها را به شرح زير معرفي كردهاند:
- درباره چگونه مطالعه كردن اطلاعات زيادي دارند.
- از راهبردهاي يادگيري و مطالعه استفاده ميكنند.
- از مهارتهاي فكر كردن استفاده ميكنند.
- براي مهارتهاي يادگيري و فكر كردن ارزش قائل هستند.
- علاقه كافي براي استفاده از اين مهارتها دارند.
- باور دارند كه ميتوانند اين مهارتها را به كار بندند.
- ميتوانند فعاليتهاي مورد نظر خود را در يك زمان معقول به انجام برسانند.
- براي رسيدن به هدفهاي خود برنامهريزي ميكنند.
- بر رفتار و چگونگي پيشرفت خود نظارت ميكنند.
- نتايج كار خود را در رابطه با هدفهاي خود و بازخورد حاصل از نظر معلم ارزيابي ميكنند.
- رويكردشان نسبت به يادگيري و مطالعه يك رويكرد نظامدار است.
پژوهشهای انجام شده درباره استراتژی ها یا راهبردهای یادگیری(راهبردهای شناختی وفراشناختی) نشان داده اند که استفاده از این تدابیر یادگیری و پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان را بهبود می بخشند.متولی تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی بر خواندن، درک مطلب، و سرعت یادگیری داش آموزان کلاسهای اول دبیرستان مورد تایید قرار گرفت. مهمترین روشی که در این پژوهش برای آموزش راهبردهای فراشناختی به کار رفت و بیشترین تاثیر را بر بهبود خواندن و درک مطلب دانش آموزان به بار آورد روش آموزش دو جانبه است.
در پژوهشی دیگرکه به صورت رساله ی دکتری در رشته ی روانشناسی انجام گرفت نشان داده شد که آموزش راهبردهای یادگیری و مطالعه، علاوه بر درک مطلب، سرعت یادگیری، دانش فراشناختی، خود پنداره یا مفهوم خود تحصیلی، برنامه ریزی و تنظیم وقت، و حل مسئله را در دانش آموزان افزایش می دهد. باز هم در پژوهش دیگری نشان داده شد که یادگیرندگان موفق از مهارت های شناختی و فرا شناختی حداکثر استفاده را می برند. نتایج این پژوهش از قرار زیر است: دانش آموزان قوی بیشتر از دانشآموزان ضغیف از راهبردهای شناختی سازمان دهی، بسط و گسترش، و تکرار و تمرین استفاده می کنند. همچنین دانش آموزان قوی بیشتر از دانش آموزان ضعیف از راهبردهای فراشناختی به ویژه راهبرد فراشناختی کنترل و نظارت بر درک سود میبرند.
با توجه به آنچه گذشت، به روشنی معلوم می شود که مهارتهای یادگیری و مطالعه(راهبردهای شناختی و فراشناختی) در یادگیری و پیشرفت تحصیلی بسیار حیاتی هستند. همچنین معلوم شده است که این مهارت ها قابل آموزش و یادگیری اند. بنابراین، می توان این گونه نتیجه گیری کرد که معلمان می توانند به دانش آموزان، به ویژه دانش آموزان ضعیف، مهارت های یادگیری و مطالعه را آموزش دهند و مطمئن باشند که ثمره ی این آموزش بسیار نوید بخش خواهد بود. البته این پژوهش ها بر روی نمونه های دانش آموزان صورت گرفته است و تقریبا پژوهشی در خصوص نمونه های دانشجویی یا بسیار اندک می باشد و یا تحقیقی در این زمینه صورت نگرفته است که نیازمند بررسی بیشتر بوده که در این پژوهش به این مساله پرداخته شده است.
منبع
کیوانی ،مریم(1393)، تاثیر راهبردهای سازماندهی- برنامه ریزی بر بهبود عملکرد تحصیلی، پایان نامه کارشناسی ارشد ، رشته مشاوره ، دانشگاه علامه طباطبایی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید