مفهوم اعتیاد

اعتیاد را به‌عنوان اختلالی با عود مزمن که با رفتارهای تکانشی برای جستجوی مواد و ولع مصرف در نبود ماده تعریف کرده‌اند. فقدان کنترل برای ولع مصرف و رفتارهای که به دنبال مواد هستند از ویژگی‌های افراد دارای اعتیاد می‌باشد. اعتیاد با آسیب‌های جدی که در سطح فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی، رفتاری، شناختی، هیجانی و زیستی به فرد وارد می‌آورد نیازمند توجه جدی می‌باشد.

استفاده از مواد فعّال ساز روانی تاریخچه‌ای طولانی دارد. این مواد از پیش‌ازتاریخ در بیشتر فرهنگ‌ها مورداستفاده قرار می‌گرفتند و دست‌کم 3500 سال پیش و اغلب به‌صورت تریاک خام در محلول‌های الکلی تریاک به کار می‌رفته است. این مواد قرن‌ها به بسیاری از افراد و در انجام برخی مراسم اجتماعی خدمت کرده است. مواد فعّال ساز در سطح فردی با تسکین علائم جسمانیِ ناراحت‌کننده و حالات عاطفیِ نامطلوب و تغییرِ حالاتِ هشیاری و در سطح اجتماعی با کاربردهای طبّی و کاربردهای ویژه در مراسم مذهبی و آیینی به خدمت گرفته می‌شدند.

 علی‌رغم کاربردهای طبّی و مصارف ویژه آن در برخی جوامع، امروزه اختلال مصرف مواد و پیامدهای ناخوشایند ناشی از آن، تبدیل به یکی از مهم‌ترین مشکلات سلامت عمومی در سراسر جهان شده است و مصرف مواد در دهه‌های گذشته، در کشورهای مختلف رو به افزایش بوده است. هم‌اکنون معضل مصرف مواد و افزایش روزافزون آن، در بسیاری از کشورها شامل کشورهای درحال‌توسعه و به‌ویژه کشورهایی که در مسیر عبور قاچاق مواد هستند دیده می‌شود. برای مثال در سال 1998، ۴۱/۰ کشورها اعلام کردندکه نرخ گرایش مصرف مواد در آن‌ها رو به افزایش است .

مانند بسیاری از کشورهای دیگر، در کشور ما نیز مصرف مواد مسئله‌ای جدی است و معضلی است که هم ازلحاظ قانونی و هم ازلحاظ درمانی باید به آن توجّه خاص شود. هم‌مرز بودن با یک کشور تولیدکننده مواد، میزان در دسترس بودن آن، گسترش بروز وابستگی به مواد افیونی در میان همه اقشار برخلاف گذشته، مسائل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی کشور، به کار نگرفتن روش‌های کارآمد ترک و مشکلات اجرایی در مبارزه با مواد، شرایط ویژه‌ای در کشور ما پدید آورده که رشد روزافزون معضل مصرف مواد را در پی داشته است، بررسی‌های اخیر درزمینه شیوع مصرف مواد و به‌ویژه مصرف افیون‌ها، بیانگر این است که مصرف مواد در ایران مسئله‌ای جدی و رو به رشد است.

منبع

علی پور، فرشید(1394)، اثربخشی درمان اجتماع مدار بر کارکردهای اجرایی، پایان‌نامه جهت اخذ کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی،دانشگاه خوارزمی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0