مفاهیم ومبانی تعارض زناشویی
هنگامی که دو فرد به عنوان همسر زندگی مشترک را آغاز میکنند، پس از ازدواج به علت سوابق رُشدی و شخصیتی و منشهای ویژهای که دارند دچار تعارضاتی میشوند. این تعارضات ممکن است در هر گونه از زندگی مشترک مانند زندگی دو دانشجو در خوابگاه، دو برادر و خواهر در یک اتاق، زندگی طولانی دو کارگر ساختمانی با هم و غیره مشاهده کرد. این تعارضها در اثر نارضایتیها، ناامیدیها یا کشمکشها و عدم توافقها ایجاد میشوند. تعارضات زندگی زناشویی در سه سطح به وجود میآیند. در اولین سطح، عوامل شخصی که شاملِ رابطه جنسی، عشق و علاقه، افکارواحساسات است.سطح دوم عوامل اجتماعی است که شامل باورها و رسوم وپیچیدگیهاوغیرشخصیسازی جامعه درحال توسعه میشودکه ازمعضلات میباشدوسطح سوم عوامل رابطهای که به بررسی تعاملات زن و شوهر در درون یک بافت اجتماعی , فرهنگی وسیعتر، میپردازد.
مفهوم تعارض زناشویی
تعارض يک جنبهی اجتنابناپذير ارتباطات انساني است. هنگامي که دو نفر با یکديگر صميمي ميشوند، احتمال بيشتري وجود دارد که تعارض را تجربه کنند؛ چراکه در خلال يک ارتباط خصوصي، عادتها يا تفاوتها بارزتر ميشوند و ميتوانند آزاردهنده باشند. هرچند تعارض، براي رابطه زناشويي خطرناک نيست، چگونگي مواجهه همسران با آن ميتواند خطرساز باشد.تعارض در روابط صمیمی امري طبیعی است و ازدواج از این قاعده مستثنی نیست زیرا تعاملات مکرر و مختلف زوجین زمینههاي بیشماري را براي تعارض فراهم میکند. فروید منبع تعارض بینفردي را به تعارض انرژیهاي درونروانی که ناشی از مسایل حل نشده در کودکی بود، نسبت میداد.
دیدگاه عقلانی-عاطفی- رفتاري مدعی است که دلیل تعاملات زناشویی آشفته توقعات غیر واقع بینانهاي است که زن و شوهر نه صرفا در مورد خود یا دیگران بلکه درباره خود رابطه زناشویی دارد.تعارض هنگامی رخ ميدهد كه چيزي رضايت را براي شخص فراهم كرده، در حالي كه همان چيز براي ديگري محروميت را به دنبال آورد . درمانگران سيستمي، تعارض را هر نوع تنازع بر سر تصاحب پايگاهها و منابع قدرت كه در جهت اخذ امتيازات ديگري و افزايش امتيازات خود بروز ميكند، ميدانند. بديهي است كه طرفين نزاع قصد دارند به طرف مقابل خود آسيب برسانند، تاكتيك هاي او را خنثي و بالاخره از صحنه بيرون كنند . وجود تعارض زناشويي ناشي از واكنش نسبت به تفاوتهاي فردي است وگاهی اوقات،آن قدر شدت مييابدكه احساس خشم خشونت، كينه نفرت، حسادت و سوءرفتار كلامي و فيزيكي در روابط زوجين حاكم ميشود و به شكل حالات تخريبگر و ويرانگر بروز ميكند.
تعارض زناشويي، ناشي از واكنش نسبت به تفاوتهاي فردي بوده و زماني كه آنقدر شدت يابد كه احساس خشم، خصومت، كينه، نفرت، حسادت و سوء رفتار كلامي و فيزيكي در روابط آنان حاكم شود و به حالت ويرانگر درآيد، حالتي غير عادي است .فریمو، مشکلات ارتباط فعلی افراد را بازتاب مسائل خانواده اصلی آنها میداند . به اعتقاد او ما نمیتوانیم همسرمان را واضح و شفاف ببینیم و تصاویري را بر او فرافکنی میکنیم. بنابراین، تعامل بین این فرافکنیهاي متقابل موجب مشکلات زوجها میشود. زیرا زن و شوهر در مورد مسائل واقعی خود بحث نمیکنند، بلکه در مورد فرافکنیها و تصاویر ذهنی مرتبط با روابط قبلی به بحث میپردازند .
از نظر ليد، همسراني كه دچار تعارض ميشوند، درواقع زوجيني هستند كه چيزي كه يكي ميخواهد، ديگري نميخواهد . هرگاه اين تعارض به صورت تعارض مخرب درآيد رنجش و خصومت موجود، نسبت به شخص مخاطب، باعث كاهش اعتماد، اطمينان دوستي، همكاري و صميميت آنها ميشود. چنين وضعيتي ميتواند، همسراني را به نمودار ساختن الگويي بكشاند كه نوعي بازي روان شناختي مخرب است كه بايد آن را شناخت و رفتارهاي مناسبي را جايگزين آن كرد و به اصطلاح آن را تحليل و بازسازي نمود. از نظر ویلی، واكنش دو فرد كه قادر نباشند منظور خود را تفهيم كنند، تعارض ناميده ميشود . تعارض بين فردي به عنوان، نوعي تعامل كه در آن اشخاص تمايلات، ديدگاهها و عقايد متضادي را بيان ميكنند، تعريف ميشود كه بعضي محققان آن را رخدادي عادي در زندگي زناشويي ميدانند .
هميشه منفي نيست، بلكه روشي كه زوجها براي مديريت تعارض خود به كار ميبرند، ممكن است بر رابطه تأثير منفي داشته باشد. زوجيني كه میتوانند تعارضات موجود در رابطه را با به كارگيري روشهاي مثبت و استفادة كمتر از تعاملات منفي مديريت كنند، فضايي ايجاد ميكنند كه در آن فرصت بيشتري براي خودافشايي و توافق در مورد مشكلات خانواده وجود خواهد داشت . بطور كلي تعارض در هر رابطه نزديكي اجتناب ناپذير است . بعضي از زوجين تعارض خود ر ا به شكل باز و مستقيم و بعضي ديگر تعارضشان را انكار و سركوب ميكنند و به شكل پنهاني بروز ميدهند. تقريباً هر زوجي كه براي درمان ميآيد در مرحلهاي از تعارض قراردارد . آنها ممكن است موضوعات مختلفي مثل انتظارات، نيازها، خواستهها، پول، ارتباط جنسي، بچهها و خويشاوندان را براي تعارضشان عنوان كنند.
منبع
رمضانی فتاتویی،صدیقه(1394)، معنادرمانی گروهی بر رضایت زناشویی و خودکارآمدی عمومی زوجین با تعارضات زناشویی مراکز مشاوره،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید