معیارهای DSM-5 برای اختلال شخصیت ضداجتماعی
فرد تقریباً در همه جنبههای زندگی به حقوق دیگران احترام نمیگذارد و آنها را نقض میکند. این رفتار ازپانزده سالگی شروع شده است و سه مورد یا بیشتر از موارد زیر آن را نشان میدهند:
- فرد با پیش نگرفتن رفتارهای قانون، هنجارهای اجتماعی را رعایت نمیکند و این موضوع را تکرار ارتکاب اعمال مجرمانهای که به دستگیری او منجر میشوند نشان میدهد.
- مکار و فریبکار است و این موضوع را دروغگوییهای مکرر، استفاده از نامهای مستعار یا کلاهبرداری از دیگران به منظور سودجویی شخصی یا لذت بردن نشان میدهند.
- فرد بدون فکر و بلافاصله بر اساس امیال ناگهانی خود عمل میکند یا نمیتواند از پیش برنامهریزی کند.
- زودرنج، زود خشم و تحریکپذیر یا پرخاشگر است و این موضوع را تکرار دعواها یا تهاجمهای فیزیکی نشان میدهند.
- با کارهای خطرناکی که انجام میدهد، ایمنی خود یا دیگران را رعایت نمیکند
- تقریباً در همه امور بیمسئولیت است و این موضوع را تکرار قانونشکنیها در محل کار یا رعایت نکردن مسئولیتهای مالی نشان میدهند.
- پشیمانی و عذاب وجدان ندارد و این موضوع را بیتفاوتی او نسبت به ناراحت کردن دیگران، بدرفتاری با آنها یا دزدیدن اموال آنها یا تلاش برای توجیه این اعمال نشان میدهند.
- فرد حداقل هیجده سال سن دارد.
- شواهد نشان میدهند که فرد اختلال سلوک دارد و شروع آن قبل از پانزده سالگی بوده است.
- رفتارهای ضداجتماعی صرفاً در طول اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی روی نمیدهند.
اختلال شخصیت مرزی
ویژگیهای اصلی اختلال شخصیت مرزی عبارتند از بیثباتی در روابط شخصی، عدم اعتماد به نفس، تغییر دایمی طرز تفکر و عقیده درباره خود، تغییرات خُلقی ؛ نوسانات مودی غیرقابل پیشبینی و رفتار بیفکر و بیپروا. این ویژگیها عمومیت دارند و از کودکی شروع شدهاند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از طرد شدن به شدت میترسند. این حالت باعث میشود که از همان اولین جلسه آشنایی با دیگران محکم به آنها بچسبند و رابطهای بسیار صمیمی و پر از کشمکش آغاز کنند. اما در صورتی که احساس کنند طرف مقابل به آنها زیاد محبت ندارد یا برایشان اهمیت قایل نمیشود، با همان سرعت به رابطه خود پایان میدهند. اغلب نیز همین حالت پیش میآید؛ زیرا ممکن است طرف مقابل همان احساسات فرد مبتلا به اختلال مرزی را نداشته باشد. وجه تسمیه اختلال شخصیت مرزی این است که قبلاً تصور میشد در مرز بین نوروز و پسیکوز قرار دارد.
مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی وقتی احساس میکنند که انتظاراتشان از طرف مقابل برآورده نمیشود، بسیار نامتعادل و هیجانی میشوند ولی در عین حال از طرد شدن و از دست دادن رابطه میترسند و در نتیجه سردرگم میشوند. همه این حالتها نوسانات هیجانی شدیدی را موجب میشوند و بعضی نتایج این ؛ترن هوایی هیجانی و ترسناک عبارتند از: تغییرات دایم و غیرقابل پیشبینی در اعتماد به نفس، دورههای طولانی افسردگی، خودآسیبرسانی عمدی، اندیشیدن به خودکشی و اقدام به خودکشی و رفتارهای بیفکر و بیپروا، مثل سوء مصرف مواد، خشونت فیزیکی و بیبندو باری جنسی. اختلال شخصیت مرزی با اختلالات خُلقی، افسردگی و خودکشی ارتباط نزدیکی دارد. در نتیجه، بعضی روانشناسان بالینی به این فکر افتادهاند که شاید اختلال شخصیت مرزی نوعی افسردگی باشد اما این اختلال صرفاً با اختلالات بالینی مثلاً اختلالات روانی عمده، اختلالات یادگیری و اختلالات مصرف مواد، کاموربید است.
تحقیق انجام شده در سال 1998 نشان داده است که 3/96 درصد افراد مبتلا به اختلالات شخصیت مرزی، اختلال خُلقی نیز نشان میدهند اما در 4/88 درصد آنها معیارهای اختلال اضطرابی نیز دیده میشود که اغلب اختلال وحشتزدگی و فوبیای اجتماعی است. جالب اینکه 1/64 درصد این افراد معیارهای اختلالات سوء مصرف مواد و 53 درصد، معیارهای اختلالات خورد و خوراک را داشتند. کشف مهم دیگر این بود که در 9/55 درصد این افراد اختلال شخصیت مرزی با اختلال استرس پسآسیبی کاموربیدیتی داشت. این کشف به موازات نگرش بعضی روانشناسان بالینی است که اعتقاد دارند اختلال شخصیت مرزی میتواند نوعی PTSD باشد. مخصوصاً به این علت که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال مرزی، در کودکی، از نظر سوء استفاده جنسی یا بدرفتاری فیزیکی تجربههای تروماتیک داشتهاند. حداقل دستاوردهای اطلاعات اخیر این است که اختلال شخصیت مرزی نوعی سبک رفتاری را نشان میدهد که ممکن است فرد را در خطر انواع زیادی از سایر اختلالات روانی قرار دهد .
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است سمپتومهای پسیکوتیک نشان دهند، مثلاً: هالوسینیشنهای شنیداری داشته باشند برای مثال صداهای تخیلی بشنوند که به آنها میگویند خودکشی کنند ، اما این سمپتومها معمولاً موقت هستند. همچنین، به هالوسینیشنهای خود معمولاً واکنش ایگو, دیستونیک نشان میدهند. یعنی متوجه میشوند و قبول دارند که صدهای تخیلی یا سایر هالوسینیشنها چیزهایی غیرقابل قبول، بیگانه و استرسزا هستند. در مقابل، فردی که به یک اختلال پسیکوتیک مبتلاست ممکن است متوجه نشود که هالوسینیشنهای او پاتولوژیک هستند. بعضی محققان متوجه شدهاند که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، در مقایسه با کسانی که این اختلال را ندارند، خلقها یا مودهای ناکارآمد بیشتری نشان میدهند، در روابط میانفردی خود مشکلات بیشتری دارند، مهارتهای مقابلهای ضعیفتر هستند و تعداد و شدت تحریفهای شناختی آنها بیشتر است.
معیارهای DSM-5 برای اختلال شخصیت مرزی
فرد تقریباً در همه جوانب زندگی، در روابط میانفردی، خودپنداره ؛ شناخت از خود ، احساسات و هیجانها عدم ثبات نشان میدهند و بسیار ایمپالسیو است بدون فکر و بر اساس امیال ناگهانی عمل میکند و خودکنترلی ندارد. این وضعیت قبل از اوایل بزرگسالی شروع شده است و در شرایط مختلف حضور دارد و این حالت را پنج مورد یا بیشتر از موارد زیر نشان میدهند:
- فرد برای اینکه دیگران او را واقعاً یا به خیال خودش ترک نکنند، مستأصلانه تلاش میکند.
- در زندگی خود به طور دایم و مکرر روابط میانفردی بیثبات و پر تنش دارد که خصوصیت اصلی آنها این است که طرف مقابل را فردی بسیار خوب میداند یا او را بیاندازه پست و بیارزش میپندارد.
- اختلال هویت دارد و خودپنداره یا خودانگاره وی به شدت و به طور دایم بیثبات است.
- حداقل در دو زمینه که در آنها احتمال آسیبرسانی به خود وجود دارد، رفتاریهای ایمپالسیو دارد.
- به طور مکرر رفتارهای انتحاری در پیش میگیرد، ژست و حالت خودکشی به خود میگیرد یا تهدید به خودکشی میکند و یا رفتارهای خودزنی نشان میدهد.
- از لحاظ احساسی و هیجانی ثبات ندارد؛ زیرا خلق او به شدت واکنشی است ، یعنی بدون فکر کردن درباره موضوع مودش تغییر میکند. مثلاً: دیسفوریای اپیزودیک شدید، زودرنجی و زودخشمی، اضطراب که معمولاً چند ساعت طول میکشد و به ندرت بیشتر از چند روز ادامه مییابد.
- تقریباً همیشه احساس خلاء میکند.
- به شدت و نامتناسب با محرک خشمگینکننده عصبانی میشود یا نمیتواند خشم خود را کنترل کند مثلاً : بسیار زود و به فراوانی عصبانی میشود، همیشه عصبانی است یا به طور مکرر با دیگران وارد دعواهای فیزیکی میشود .
- افکار پارانوئیدی موقت و مرتبط با استرس دارد یا سمپتومهای شدید، گستگی نشان میدهد.
منبع
زاهدی عراقی،فریبا(1394)، روایی تشخیصی فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید