مزایای بانکداری الکترونیک
مزایای بانکداری الکترونیک را میتوان ازدو جنبه مشتریان وموسسات مالی مورد توجه قرارداد. ازدید مشتریان، میتوان به صرفهجویی در هزینهها، صرفهجویی درزمان و دسترسی به کانالهای متعددبرای انجام عملیات مختلف بانکی رانام برد.ازدید مؤسسات مالی، میتوان به ویژگیهایی چون این دومورد، افزایش شهرت بانکها در ارایه نوآوری، حفظ مشتریان، علیرغم تغییرات مکانی، ایجاد فرصت برای جستجوی مشتریان جدید در بازار هدف، گسترش محدوده جغرافیایی،فعالیت وبرقراری شرایط رقابت کامل،اشاره کرد.
بر اساس تحقیقات موسسه دیتا مانیتور مهمترین مزایای بانکداری عبارتند از:
- تمرکز بر کانالهای توزیع جدید،
- ارائه خدمات اصلاح شده به مشتریان،
- استفاده از راهبرد های تجارت الکترونیک
علاوه بر آن بانکداری الکترونیک از دیدگاههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، دارای مزیتهای بالقوهای است. این مزیتها از دیدگاه موسسه دیتا مانیتور (DM) به شرح زیر است:
- مزایای کوتاه مدت:
عبارت کوتاه مدت به دوره زمانی یک ساله پس از آغاز بانکداری الکترونیکی اطلاق میشود که اهم ویژگیهای این دوره عبارتند از:
- رقابت یکسان
- نگهداری مشتری
- جذب مشتری
- مزایای میان مدت:
میان مدت به دوره زمانی بین 12 تا 18 ماه پس از آغاز بانکداری الکترونیکی، اطلاق میشود.
اهم ویژگیهای این دوره عبارت است از:
- یکپارچه سازی کانال های متعدد
- نگهداری مشتری
- گستردگی طیف مشتریان
- هدایت مشتریان به سوی کانالهای مناسب با ویژگیهای مطلوب
- کاهش هزینه
- مزایای بلند مدت:
عبارت بلند مدت به دوره زمانی 18 ماه پس از شروع بانکداری الکترونیکی اطلاق میشود که این دوره بانکها از طریق کاهش هزینه و صرفهجویی نسبت به مقیاس، درآمدهایشان افزایش مییابد. اهم این ویژگیها به شرح زیر است:
- کاهش هزینههای عملیاتی
- کاهش هزینه پردازش معاملات و اطلاعات
- ارائه خدمات به مشتریان بازار هدف (خارج از مرزهای جغرافیایی)
- ایجاد درآمد مناسبتر و گستردهتر
زیر ساختهای بانکداری
ایجاد وگسترش بانکداری الکترونیک مستلزم برخورداری از برخی زیر ساختهای مناسب اقتصادی و اجتماعی است که اعم این زیر ساختها عبارتند از: 1.شبکههای ارتباطی و مخابراتی مناسب2.امنیت تبادل اطلاعات3.زیر ساختهای حقوقی و قانونی مناسب(مقررات) 4.امادگی فرهنگی جامعه و بنگاههای اقتصادی برای پذیرش و استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی.
زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی مناسب
مهمترین و اثرگذارترین عامل در فرایند توسعه بانکداری، ایجاد تجهیزات ارتباطی و مخابراتی مناسب است . چون تمامی خدمات بانکداری الکترونیک براساس وجود زیرساختهای مخابراتی طراحی و ایجاد شده است هر چه این سامانه گستردهتر و قویتر باشد به همان نسبت سامانه بانکداری میتواند حتی در روستاهای دور افتاده به ارایه خدمات بهتر بپردازد .در مدیریت بانکداری باید برحسب نوع خدمات و انتظاراتی که از خدمات جدید میرود از مناسبترین ابزار ارتباطی بهره برد. مهمترین ویژگی که در گزینش این ابزار الزامی است توجه به اصل اول بانکداری الکترونیکی یعنی جایگاه مشتریمداری در استفاده از سامانههای بانکداری است. این ابزار شامل استفاده از شبکه جهانی اینترنت با پهنای باند متناسب، شبکه داخلی مثل اینترنت، سامانههای ماهوارهای (VSAT) خطوط فیبر نوری، شبکه گسترده تلفن همراه و تلفن ثابت و غیره است .
امنیت تبادل اطلاعات:
امنیت اولین و مهمترین موضوع در بحث بانکداری است و این مهم به خصوص در مورد بانکداری بیشتر جلوه میکند،زیرا محیط مجازی در ذات خود ناامن است.امنیت اطلاعات به حفاظت از اطلاعات و به حداقل رساندن دسترسی غیر مجاز به انها اشاره میکند. در فرایند بانکداری، امنیت به معنای شناخت هویت مشتری و بانک وهمچنین حفظ اطلاعات در طول انتقال آن است. به طور معمول مشتری با نام کاربروکلمه عبور خود را به بانک معرفی میکند وازسوی دیگر بانکها یا بالعکس،لازم است اطلاعات تنها برای گیرنده وفرستنده قابل دسترسی بوده ودرطول زمان ارسال تغییر نکرده باشد. همچنین گیرنده باید مطمئن شود که اطلاعات ازفرستنده مورد نظررسیده است وفرستنده نیز اطمینان یابد که گیرنده حقیقی و مؤثق است وتحت هیچ شرایطی فرستنده نتواند فکر اطلاعاتی که میفرستد شود.یکی ازعوامل مهم درمقبولیت وگسترده شدن فرایند بانکداری توسعه نرم افزاری وافزایش امنیت در سامانههای آن است. چنانچه زمینه لازم جهت تامین این دو نیازفراهم شود کاربرد عمومی از سامانههای الکترونیکی گسترش مییابد و ریسک استفاده از چنین سامانههایی با حفظ درجه امنیتی بالا کاهش مییابد واعتماد و رضایتمندی مشتری افزایش مییابد. به هر حال مساله امنیت،حتی درکشورهای بسیارپیشرفته نیز همچنان یک چالش به شمار میآید.
بیش از یک سوم نقصهای امنیتی نظامهای رایانهای درانگلیس ناشی از کارمندان و یک سوم از بدترین حوادث ناشی از ویروسهای رایانهای است.صرف نظر از دلایل فوق، نا به سامانی موجود در وضعیت امنیت فضای تبادل اطلاعات سازمانها و دستگاههای دولتی، از یک سو موجب اخلال در عملکرد صحیح دستگاهها میشود و کاهش اعتبار این دستگاهها را درپی خواهد داشت و از سوی دیگر، موجب اتلاف سرمایههای ملی خواهد شد. بنابراین همزمان با تدوین سند راهبردی امنیت فضای تبادل اطلاعات کشور،توجه به مقوله ایمنسازی فضای تبادل اطلاعات دستگاههای دولتی ضروری میرسد. به منظور پیادهسازی یک ظرفیت امنیتی مؤثر، سازمانها نیاز به تعیین ضعیفترین نقاط اتصال خود دارند و طراحی یک معماری وسیع امنیتی، جهت تحقق اهداف مدیریت امنیت ضروری است هدف از ایمن سازی اطلاعات، تضمین جامعیت، محرمانه بودن و دسترسپذیر بودن اطلاعات است.
زیرساختها حقوقی و قانونی مناسب(مقررات):
هر فناوری جدید برای گسترش وتوسعه پیش از مقبولیت عمومی نیازمند مقبولیت قانونی است تا کلیه ظرفیتهای آن مورد استفاده قرار گیرد.یعنی اگر به دنبال این هستیم که فرایند بانکداری با اقبال عمومی مواجه شود ضروری است بسترهای قانونی مورد نیاز را فراهم کنیم و با شناخت تمامی احتمالات در فرایند بانکداری در صد ریسک را کاهش داده و اعتماد عمومی نسبت به سامانههای بانکداری را افزایش دهیم. همچنین لازم است در تدوین نظام نامهها مباحث اقتصادی ریسک بالا را نمیپذیرند به خصوص اگر دریچه جدیدی برای حرکت و فعالیتهای اقتصادی باز شده باشد که در این صورت تا از پشتوانههای قانونی آن مطمئن نشوند نقشی در توسعه این فرایند به عهده نخواهد گرفت .
آمادگی فرهنگی جامعه و بنگاه های اقتصادی:
مجله هاروارد بیزنیس درسال2000 به مناسبت هفتادمین سال انتشار خود،ازپنج اندیشمندونظریه پرداز چالشهای احتمالی ورود به قرن21را پرسید.درهیچ یک از پاسخهای این متفکران، چالشهای ورود به قرن 21 از نوع چالشهای فنی نبوده،بلکه بیشترآنها این چالشها رااز نوع چالشهای فرهنگی پیشبینی کردند.مدیریت بانکداری الکترونیکی نیزدراین بخش بادوچالش اساسی ومحوری مواجه خواهد بود.اول این که باگرایش به سمت بانکداری بسیاری از روشهای کهنه باید در قالب این سامانه الکترونیکی گنجانده شود ولازم است در این زمینه به کارمندان بانکها آموزشهای مناسب داده شود تا از این پدیده جدید استقبال کرده وخود را با آن هماهنگ کنند.باید کارمندان راتوجیه کردکه دربانکداری به شیوه الکترونیکی بسیاری از کارهای سخت افزاری آنها حذف خواهد شدودر عوض سرعت آنها بالاخواهدرفت وبه جای سخت کار کردن، سریعترکارخواهند کرد.به عبارت دیگربانکداری الکترونیکی نیروهای موسسات مالی رااز نیروهای کمی به نیروهای کیفی تبدیل خواهد کرد.چالش دوم مربوط به تطبیق ابزارهاو روشهای بانکداری الکترونیکی با فرهنگ،روحیه ودانش مردم است. مردمی که سالهاست با روشهای سنتی خو گرفتهاندوبه راحتی حاضربه کنار گذاشتن آنها نیستند.بسیاری ازآنهاهنوز به کارتهااعتمادندارندویا تلفنهای گویا را ابزاری تجملی میدانندو به آن بیاعتمادندوخدمات این سامانه راغیرکاربردی و سطحی میدانند.درواقع بانکداری الکترونیکی برای توسعه،نیازجدی به فرهنگ سازی برای جذب مشتریان دارد .
منبع
مهتاب، عادل(1392)، ارزیابی عوامل موثر بر گرایش رفتاری به استفاده از خدمات تلفن بانک، پایان نامه کارشناسی ارشد، مديريت اجرايي، دانشگاه آزاد اسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید