مراکزآموزش عالي

مراکز آموزشی فعال در نظام آموزش عالی ایران عبارتند از:

بخش دولتی (دانشگاه هاي دولتي)

دانشگاهی است که هزینه ایجاد و احداث آن به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای ازطریق دولت و یا سازمان‌های دولتی تأمین می‌شود. این در حالی است که بسته به قوانین، در برخی جاها، دانشگاه‌های دولتی به‌عنوان دانشگاه‌های عمومی محسوب نمی‌شوند.دانشگاه را در فرهنگ‌های لغت این گونه تعریف کرده‌اند: نهادی برای آموزش عالی که سه ویژگی اصلی دارد:

  1. دانشکده‌هاییدر رشته‌های گوناگون دانش
  2. تسهیلاتی برای پژوهش استادان ودانشجویان
  3. رتبه‌های آموزشی که به دانشجویان و استادان داده می‌شود.

گفته می‌شود که قدیمی‌ترین نهادی که به دانشگاه‌های امروزی شباهت بیشتری داشت، حدود شش و نیم سده پس از برپایی آکادمی افلاطون (که در باغ آکادامه و دره آکادموس آتن گشایش یافت) فعالیت می‌کرد.در مطالعه دانشگاه‌های آمریکا پس از جنگ جهانی دوم (کارخانه دانش)می‌گوید که دانشگاه‌های آمریکا تحت تاثیر مسائل مربوط به اشتغال، فشار بر دانشگاه‌هایی که زمین آنها موقوفه‌است، و بی توجهی سیاست‌مداران و عدم آگاهی دانشگاه‌ها از نیازهای جامعه بوده‌اند. به صورت نظری تر بیل ریدینگز در مطالعه ۱۹۵۵ خود با عنوان “ویرانی دانشگاه ها تصریح می‌کند که دانشگاه‌های جهان به طور ناامید کننده‌ای در اثر جهانی سازی و بی‌ارزشی تعالی بوروکراتیک تغییرکرده‌اند. وی معتقد است که دانشگاه‌ها به زندگی مصرف گرایانه و ویرانگر خود ادامه می‌دهند تا ما به فکر آموزش‌های پیشرفته فراملی بیفتیم که فراتر از مسائل ملی و سازمانی حرکت می‌کنند.به عبارتی تعریفی که از دانشگاه دولتی در اذهان موجود است به شرح زیر می باشد:

دانشگاه دولتی سازمان یا ارگانی است خدمت رسان جهت تقویت بنیه علمی وپژوهشی کشور که کاملا به صورت رایگان می باشد وبا استفاده از بودجه های دولت وتامین اعتبار توسط مراجع ذی صلاح کشور رسالت تربیت وآموزش دانشجویان، متقاضیان تحصیل در مقاطع علمی مختلف را برعهده دارد. دانشگاه های دولتی زير نظر مستقیم وزارت علوم،تحقیقات وفناوری و شورای عالی انقلاب فرهنگي اداره می گردند و بالاترین مدرک قابل ارائه تحصیلی را به متقاضیان در صورت کسب احراز رتبه ارائه می نمایند که این مدارک از ارزش بین المللی برخوردار می باشد وشخص می تواند در تمام دنیا وجهت ارائه تخصص خود از آن استفاده نماید.

در حال حاضر علاوه بر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارتخانه‌های علوم تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مراکز دیگری نیز با کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانشجو می‌پذیرند. از جمله این مراکز، دانشگاه فنی و حرفه ای و مراکز تربیت معلم وابسته به وزارت آموزش و پرورش و مؤسسات آموزش عالی وابسته به سایر وزارتخانه‌ها مانند: امور خارجه، پست و تلگراف، راه و ترابری و غیره ‌است.

دانشگاه اصفهان (مورد مطالعه تحقيق)

دانشگاه اصفهان یکی از دو دانشگاه بزرگ دولتی شهر اصفهان است. موقعیت فیزیکی این دانشگاه به گونه‌ای است که در مجاورت دروازه شیراز قرار گرفته و با وسعت نزدیک به ۳ میلیون متر مربع از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های ایران است. دانشگاه دیگر بزرگ دولتی اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان است که در سوی دیگر اصفهان و در حومه شهر، قرار گرفته‌است.

  • دانشکده‌ها
  • دانشکده ادبیات و علوم انسانی

نظر به سوابق علمی و فرهنگی و اهمیت تاریخی شهر اصفهان، هیئت دولت وقت در مهرماه ۱۳۳۷ با تأسیس دانشکده ادبیات در شهر اصفهان موافقت کرد، با اینکه امکانات کم و کادر آموزشی ناکافی بود از اوایل دی ماه ۱۳۳۷ این دانشکده با دو رشته‌ زبان و ادبیات فارسی و ادبیات انگلیسی گشایش یافت. در سال ۱۳۴۷ ساختمان موقت دانشکده ادبیات در خیابان (هزار جریب) آماده بهره‌برداری‌شد و با رشته‌های زبان و ادبیات فارسی، زبان و ادبیات انگلیسی، فلسفه، علوم تربیتی، زبان وادبیات ارمنی، زبان و ادبیات عرب، تاریخ و ایران شناسی، جغرافیا، زبان و ادبیات فرانسه، پاکستان‌شناسی و زبان اردو گشایش یافت. در سال ۱۳۴۹ پس از تأسیس دانشکده علوم تربیتی، رشته فلسفه ومديريت به آن دانشکده منتقل‌گردید و مجموع رشته‌های دانشکده ادبیات علوم انسانی در چهار گروه آموزشی به شرح زیر اداره‌می‌شد: ۱- گروه زبان و ادبیات فارسی ۲- گروه علوم اجتماعی و جغرافیا ۳- گروه زبانهای خارجی ۴-گروه تاریخ و ایران شناسی؛ (دانشنامه ويكي پديا) وچندين دانشكده ديگر از جمله: دانشكده حقوق، دانشگده علوم اقتصادي، دانشكده علوم تربيتي، دانشكده شيمي،دانشكده زبان خارجي، دانشكد فني مهندسي،دانشگده معارف وعلوم قرآني،دانشگده مجازي و…. از جمله دانشكده هاي اين دانشگاه دولتي در اصفهان مي باشند.

بخش آموزش از راه دور

در حال حاضر دانشگاه پیام نور ارائه دهنده این نوع سامانه آموزشی است.

بخش غیردولتی

به منظور افزایش مشارکت عمومی در ارائه خدمات آموزش عالی و افزایش روز افزون تقاضای اجتماعی جهت ورود به آموزش عالی در ایران دانشگاه‌ها و مؤسساتی در بخش غیردولتی ایجاد گردیده ‌است که شامل دانشگاه‌های آزاد اسلامی و دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی می‌شود. در ایران، بر خلاف کشورهای غربی، مقام ریاست دانشگاه‌ها انتخابی نبوده بلکه انتصابی از سطوح بالاتر است.(دانشنامه ويكي پديا)

دانشگاه آزاد اسلامی

دانشگاه آزاد اسلامی سامانه‌ای دانشگاهی در داخل و خارج از ایران است و از بزرگ‌ترین مراکز آموزشی در ایران مي باشد که کار خود را در ۱۰ مرداد ۱۳۶۱ آغاز کرد. در حال حاضردر سال 1394 اين دانشگاه داراي 397 واحد دانشگاهي در كشور مي باشد وداراي 34000 نفر هيئت علمي، 31000 نفر كارمند،1700000 نفر دانشجو و14000000 متر مكعب فضاي آموزشي مي باشد.

تاریخچه و بنیانگذاری

دانشگاه آزاد ایران فعالیت خود را در دهه۱۳۵۰ با مدیریت عبدالرحیم احمدی و معاونت شاهرخ مسکوب آغاز کرده بود و در سال ۱۳۵۵تعدادی از فارغ التحصیلان ممتاز کشور را با بورس تحصیلی به دانشگاه‌های ممتاز جهان اعزام کرد تا فعالیت خود را با کادری نخبه آغاز کند. پذیرش دانشجو در این دانشگاه در ۱۳۵۷ به طور محدود آغاز شد و فعالیت آن با درگرفتن انقلاب اسلامی و رویدادهای پس از آن و نهایتاً انقلاب فرهنگی به‌ کلی متوقف شد. دو سال پس از انقلاب فرهنگی ایران در اردیبهشت ۱۳۶۱ به پیشنهاد هاشمی رفسنجانی و با حمایت روح‌الله خمینی دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس شد. برخی از رجال سیاسی ارشد جمهوری اسلامی از جمله احمد خمینی و هاشمی رفسنجانی عضو هیئت امنای آن بوده‌اند.

هاشمی رفسنجانی به‌عنوان رئیس شورای موقت دانشگاه و طی حکمی با سربرگ مجلس، عبدالله جاسبی را به ریاست موقت دانشگاه منصوب نمود. هیئت مؤسس دانشگاه شامل علی خامنه‌ای (رئیس جمهور وقت)، اکبر هاشمی رفسنجانی(رئیس مجلس وقت)، میرحسین موسوی (نخست وزیر وقت)، احمد خمینی (فرزند و رئیس دفتر خمینی) و عبدالله جاسبی تشکیل جلسه داده و جاسبی را به ریاست دانشگاه منصوب کرد.

اولین واحد دانشگاهی، واحد تبریز بود که دکترکریم زارع آن را تاسیس کرد و در سال‌های ۶۱ تا ۶۳ به عنوان نخستین رئیس واحد دانشگاه آزاد اسلامی، ریاست آن را به عهده داشت. اولین آزمون ورودی دانشگاه در اسفند 61 با شركت شصت ودو هزار داوطلب در شاهرود، اهواز، تبريز، تهران، رشت، زاهدان، كرمان، مشهد، ويزد برگزار شد. و حدود ۳ هزار نفر در رشته‌های راه و ساختمان، برق، مکانیک، فیزیک، ریاضی، شیمی، صنایع فلزی، نساجی و حسابداری پذیرفته شدند. هاشمی رفسنجانی رئیس هیئت امنای این دانشگاه، آن‌را از افتخارات و تجربه‌های موفق پس از انقلاب می‌داند.

وضعیت کنونی

مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی توسط ریاست عالیه آن انجام می‌شود. ریاست عالیه دانشگاه آزاد اسلامی توسط هیئت امناء تعیین می‌گردد. دانشگاه آزاد اسلامی همانند دیگر مؤسسات آموزشی در ایران، زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت می‌کند. نوع مدرک اعطایی به فارغ‌التحصیلان این دانشگاه، به صورت مستقل و از طرف دانشگاه آزاد اسلامی اعطا می‌گردد .

ریاست این دانشگاه از اسفند ۱۳۹۰ پس از کش و قوس‌های طولانی از طرف شورای عالی انقلاب فرهنگی به فرهاد دانشجو داده شد. اکبر هاشمی رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد از امضای حکم فرهاد دانشجو امتناع ورزید و بنا به قانون به رئیس جمهور واگذار شد و ریاست جمهوری امضای حکم را به وزیر علوم تفويض کرد، وزیر علوم حکم ریاست دانشگاه آزاد را امضاء کرد. فرهاد دانشجو تا ۲۷ شهریور ۱۳۹۲ رئیس دانشگاه آزاد بود و در این تاریخ با رأی اکثریت اعضای هیئت امنای دانشگاه، حمید میرزاده، جایگزین وی گردید و ریاست دانشگاه آزاد اسلامی را برعهده گرفت.

آمارهای کلی

تاکنون ۲٬۴۰۰٬۰۰۰ نفر از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شده و ۱٬۳۵۰٬۰۰۰ دانشجو در آن مشغول تحصیل هستند و حدود ۳۴٬۰۰۰ عضو هیئت علمی و ۳۱٬۰۰۰ نفر پرسنل در آن مشغول به کار هستند. این افراد در ۳۵۷ واحد و مرکز دانشگاهی و در فضایی حدود ۱۴٬۰۰۰٬۰۰۰ متر مربع فضای آموزشی و رفاهی مشغول به تحصیل یا کار هستند. دانشگاه همچنین دارای ۶۰۰ مدرسه با حدود ۶۰٬۰۰۰ دانش آموز است در حال حاضر ۱۰ مجتمع بیمارستانی این دانشگاه در حال فعالیت هستند و ۱۰ مجتمع بیمارستانی دیگر نیز به زودی به این مجموعه اضافه خواهند شد. این دانشگاه عهده دار ۶۰ درصد بار آموزش عالی در حوزه‌های مختلف و بیش از ۴۰ درصد بار آموزش پزشکی کشور است. حوزه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی دارای ۸۶ واحد دانشگاهی، هزار و ۸۰۶ عضو هیئت علمی، ۶۱ هزار دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی، ۵۱ رشته دانشگاهی، هزار و ۵۰۰ تخت بیمارستانی در ۱۰ بیمارستان کشور و ۱۳ مجله علوم پزشکی است.

این دانشگاه بر پایه رنکینگ بین‌المللی URAP با رتبه ۲۲۶ در دنیا و رتبه ۲ در ایران بعد از دانشگاه تهران، از معتبرترین دانشگاه‌ها در ایران محسوب می‌شود. این نظام رتبه‌بندی بر اساس میزان تولیدات علمی کار می‌کند و دانشگاه آزاد به صورت یک مجموعه واحد (نه یکایک واحدها به صورت جداگانه) در آن شرکت نموده است.بر طبق آخرین آمار در اردیبهشت ماه 1394 تعداد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی به 1700000 نفر رسیده است که از این میزان نزدیک به 450000 نفر در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل می کنند.

رتبه علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی

جایگاه دانشگاه آزاد در رتبه بندی سایمگو سال ۲۰۱۴ در جهان و همچنين پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در ميان ۱۰۲ دانشگاه ایرانی در سه حوزه پژوهش، نوآوری و وب سایت ؛بين بیش از ۵ هزار مؤسسه تحقیقاتی و دانشگاهی در صدر مي باشد.لازم است ذکر شود سایماگو نظامی است که دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی جهان را بر اساس عملکرد پژوهشی در قالب مقالاتی که در نشریات معتبر بین‌المللی چاپ می‌شود (مدارک منتشر شده در نشریات علمی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس) ارزیابی و رتبه بندی می‌کند.

 واحدهای جامع

درجه جامع در دانشگاه آزاد اسلامی بالاترین رتبه‌ای است که به واحدهای پیشرو از طرف سازمان مرکزی داده می‌شود. در حال حاضر ۴۶ واحد از حدود ۴۵۰ واحد و مرکز دانشگاه آزاد اسلامی حائز این درجه هستند که عبارتند از: اردبیل،ارومیه، اهواز، ایلام، بجنورد، بروجرد، بندرعباس، بوشهر، بیرجند، چالوس، خرم آباد، دامغان، رشت، رودهن، زاهدان، زنجان، ساری، ساوه، سمنان، سنندج، شاهرود، شوشتر، شهر قدس، شهرکرد، قم، قائمشهر، کرمان، کرمانشاه، گرگان، نیشابور، ورامین، همدان، یاسوج، یزد، اراک، تبریز، خوراسگان، شیراز، قزوین، کرج، مشهد، نجف آباد، تهران پزشکی، تهران شمال، تهران جنوب، تهران مرکزی و تهران علوم و تحقیقات

 دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد (مورد مطالعه تحقيق)

دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد یکی از بزرگترین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است که در شهر نجف‌آباد استان اصفهان قرار دارد. اين دانشگاه در سال 1364 در شهر نجف آباد اصفهان تاسيس گرديد ودر حال حاضر رياست اين دانشگاه به عهده سيد محمد اميري مي باشد. دانشگاه داراي 510 هيئت علمي، 410 كارمند، 26300 دانشجو و81000 فارغ التحصيل مي باشد.در دی ماه ۱۳۶۴، اولین ابلاغ رسمی به نام دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد به صورت رسمی ثبت گردید.

زیرساخت‌های آموزشی

در این دانشگاه از نظر فضا و زیر ساخت‌های آموزشی، مساحت کل زمین تحت مالکیت دانشگاه در حدود ۱۲۷۷ هکتار است و در این پهنه، ساختمان های آموزشی، اداری، خدماتی، فرهنگی، ورزشی و تفریحی قرار گرفته‌اند. مجموع فضاهای ساخته‌شده در دانشگاه، بالغ بر ۲۹۸۹۱۷ متر مربع می‌باشد.

ویژگی‌های دانشگاه

دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد در حال حاضر میزبان حدود ۳۰ هزار دانشجو در ۱۸۵ رشته تحصیلی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی ارشد، دکترای حرفه‌ای و دکترای تخصصی است. دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد دارای درجه‌بندی نوع جامع و امتیاز کلی ۴۱۵۰ است و براساس آخرین تاییدیه و تصویب‌نامه سازمان مرکزی سازمان آموزشی دانشگاه مشتمل بر یازده دانشکده: علوم انسانی، حقوق و معارف اسلامی، فنی و مهندسی، علوم پزشکی، عمران، برق، کامپیوتر، پرستاری و مامائی، هنر و معماری، مواد و فیزیک هسته‌ای است و چند دانشکده جدید درحال ساخت دارد. این دانشکده‌ها زیر نظر هیات رئیسه دانشگاه، عهده‌دار ارائه خدمات و انجام اُمور آموزشی، پژوهشی به دانشجویان هستند.

منبع

رضا، محمد حسين(1394)، بررسي جايگاه تصوير ذهني (برند)، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0