فناوری اطلاعات

هر چند بنظر مي رسد مفهوم فناوري اطلاعات ، و فناوري اطلاعات و ارتباطات (فاوا) روشن باشد اما در واقع چنين نيست . تعاريف مختلفي از فناوري اطلاعات توسط افراد مختلف ارائه شده است . از جمله مي توان به تعاريف زير اشاره نمود:

  • مطالعه ،‌ طراحي ، توسعه و مديريت كليه نرم افزارها و سخت افزارهايي كه در يك شبكه و يك محيط ارتباطي با هم كار مي كنند .
  • منظورازفناوري اطلاعات همه شكلهاي فناوريست كه بوسيله آنها عمليات دستيابي ، ذخيره سازي و مبادله اطلاعات بشكلهاي گوناگون مثل متن ، تصوير، صدا و نمايش چند رسانه اي انجام مي شود .
  • فناوري اطلاعات دانشي است كه به بررسي ويژگي ها و چگونگي اطلاعات نيروهاي حاكم بر جريان اطلاعات و ابزار آماده سازي آنها براي به حداكثر رساندن دستيابي به اطلاعات و قابل استفاده كردن آن مي پردازد . آماده سازي اطلاعات شامل تفكيك اطلاعات دقيق ، علمي و مستند ، جمع آوري، سازمان دهي ، ذخيره ، بازيابي ، تفسير ، اشاعه و استفاده از آن مي شود . اصطلاح فناوري اطلاعات براي توصيف فناوريهايي به كار مي رود كه ما را در ضبط ، ذخيره سازي ، پرادزش ، بازيابي ، انتقال و دريافت اطلاعات ياري مي كند . اين اصطلاح ، فناوري هايي مانند رايانه ، انتقال از طريق دورنگار ، ارتباط از راه دور ، تلفن ، ماشين حساب ، چاپ و حكاكي را نيز در بر مي گيرد.
  • فناوري اطلاعات به مجموعه به هم پيوسته اي از روشها ، سخت افزارها ، نرم افزارها ، و تجهيزات ارتباطي كه اطلاعاتي را در اشكال گوناگون ،صدا ، تصوير و متن  جمع آوري ، ذخيره سازي ، بازيابي ، پردازش ، انتقال و يا عرضه مي كند ، اتلاق مي شود.
  • فناوري اطلاعات متشكل از سخت افزار،نرم افزار،نيروي انسانی،اطلاعات،مديريت،توليد و نگهداريست كه درارتباط متقابل با يكديگرند و فضايي مملوازاطلاعات ذخيره شده بصورت نظامدار و با قابليت دسترسي آسان پديد ميآورند،اين فضا درخدمت نيازهاي اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي جامعه قرار مي گيرد و سبب بهره وري و افزايش كيفيت و محصولات سازمانهاي متبوع مي شود.
  • فناوري اطلاعات همانند محور و مركز مجموعه اي از فعاليت هاي هدايت شده است كه كنترل مديريت ، بهره وري ، توليد ،آموزش و ارتقاي يك سيستم (اعم از سازمان يا پايگاه اطلاعاتي و …) را با يك مركزيت بر عهده دارد . همه سازمان ها ، ارگانها ، نهادها و وزارتخانه ها ناگزير از برقراري ارتباط با يكديگر و انتقال اطلاعات هستند . سازمان فناوري اطلاعات مسؤول برقراري اين ارتباطات در اشكال پيشرفته الكترونيكي است و به طور كلي مسؤليت كلي توليد ، حفظ ، ذخيره ، بازيابي و انتقال اطلاعات را در يك شبكه پيچيده را بر عهده دارد .
  • فناوري اطلاعات ، نقطه همگرايي الكترونيك ، پردازش داده ها و ارتباطات دور كه شامل تعدادي رايانه قوي ، فناوريهاي ارتباطي و همچنين نرم افزار است ، كه نياز به آن بر اثر سه عامل ايجاد مي شود. اول آنكه فناوري اطلاعات خود صنعتي راهبردي (استراتژيك) و بسيار سود آور در جهان است . دوم آنكه فناوري كليدي است و در همه صنايع و خدمات كاربرد دارد . سوم آنكه  زير بناي اساسي است كه به همه مؤسسات و واحدهاي اقتصادي امكان مي دهد تا در استفاده از دانش بشري و انتقال آن سهيم شوند ؛ سبب كاهش هزينه ها مي شود و در نتيجه به افزايش بهره وري و كيفيت محصول مي انجامد.
  • فناوري اطلاعات تنها در ارتباط با رايانه ها ، نرم افزار و يا خدمات وابسته به آنها نيست . فناوري اطلاعات تركيبي از همه اين موارد است با اين نگرش كه چگونه اين فناوري مي تواند كمكي به سازمان و رسيدن به اهداف آن كند …. فناوري اطلاعات باعث مي شود انجام كارهاي زياد و طولاني با عمليات كمي انجام گيرد.
  • فناوري اطلاعات نوعي از فناوري است كه در آن انتقال داده ، اطلاعات و دانش انجام مي گيرد . اين مفهوم ضرورتا ً وابسته به رايانه ها نيست ، هر چند كه امروزه رايانه ها به عنوان ابزاري در گسترش و ايجاد راههايي بسيار قدرتمند در انجام امور هستند . نقشه كشي ، هندسه تحليلي ، دستگاه هاي كپي ، تلگراف ، تلفن ، فاكس و غيره به خوبي نمونه هايي از فناوري اطلاعات هستند.
  • براي بسياري از مردم اين واژه مترادف است با فناوري جديد كه از ماشينهايي كه بر مبناي ريز پردازنده ها كار مي كنند ، استفاده مي كند . فناوري اطلاعات  بطور ساده ، بيانگر كوششي است براي ممكن نمودن توسعه و پيشرفت محركهاي تجارتي به طور الكترونيكي و همچنين ايجاد حركتي سياست گونه براي كنترل دسترسي به اطلاعات.
  • در سالهاي اخير ، كتابها ، مجلات ، مقالات و كنفرانس ها ، راه هايي را براي ارتباط پژوهشي و علمي ايجاد نموده اند . امروزه فناوري به ويژه فناوري اطلاعات ، در حال تاثير گذاري بر روي هر يك از اين سيستم هاي ارتباطي است . نشر الكترونيكي ، متن الكترونيكي ، پيام مبتني بر صدا و كنفرانس هاي تصويري ، چند نمونه از اثر فناوري اطلاعات هستند . فناوري اطلاعات به ما راه هاي جديدي براي ارتباط مي دهد و اساسا ً اين امكان را به وجود مي آورد تا سيستم هاي ارتباطي موجود نيز مورد تصحيح و بهبود قرار گيرند . اين كار آسان به نظر مي رسد كه تغيير و تحول از سيستم هايي كه از تنظيمات دستي استفاده مي كنند به سيستم هاي الكترونيكي انجام گيرد.
  • فناوري اطلاعات تركيبي از دو مفهوم فناوري و اطلاعات است . اطلاعات مفهوم گسترده اي را در بر دارد و به يك سري محتويات اشاره مي شود ، در حالي كه فناوري به ابزارهايي كه براي دستكاري اين محتويات به كار مي رود ، گفته مي شود . فناوري يك عنصر ضروري در تراكنش هاي پردازش اطلاعات است كه مشاهده ، آگاهي و تجربه از يك رابطه سلسله مراتبي در آن برخوردار هستند . اطلاعات منجر به پيدايش آگاهي شده و از بوجود آمدن آگاهي زياد ، تجربه حاصل مي گردد . اطلاعات از داده هايي كه ضرورتا ً قابل احساس و ادراك هستند نشأت مي گيرد . هنگامي كه داده ها براي استفاده در برخي امور سودمند به دسته ها و طبقه هايي دسته بندي و سازمان دهي مي شوند ، تبديل به اطلاعات مي گردند.
  • فناوري اطلاعات هر مجموعه اي از ابزارها ، روشها و رسانه ها است كه براي ثبت ، ذخيره ، و انتقال اطلاعات به كار گرفته مي شود . معمولا ً امروزه هنگامي كه اين اصطلاح را به كار مي بريم ، در حقيقت در مورد زير مجموعه خاصي از فناوري اطلاعات صحبت مي كنيم : فناوري اطلاعات ديجيتالي شبكه اي.
  • فناوري اطلاعات عبارت است از سخت افزار ، نرم افزار ، ارتباط مخابراتي و سرويسها و خدماتي از كارمندان فناوري اطلاعات.
  • فناوري اطلاعات ، حوزه اي نسبتا ً جوان در مقابله با اكثر نظامهاي علمي ديگر است . با اين وجود ، در حدود 50 سال ، اين فناوري به عنوان بخشي از علم و دانش در آمده كه به خوبي قابل استدلال بوده و تقريبا ً پيچيده تر از نظامهاي علمي سنتي از قبيل ادبيات يا روانشناسي ،و يا پچيده تر از حوزه هاي حرفه اي از قبيل كسب و كار يا قانون است . در هر صورت ، فناوري اطلاعات ، اساسا ً متفاوت از اين نظام ها در برخي از نسبتهاي مهم بوده ، و بنابراين سواد فناوري اطلاعات ، ضرورتا ً متفاوت از سواد در حوزه هاي ديگر است.

بنظر مي رسد هيچيك از تعاريف ، نتواند ابعاد حقيقي مفهوم فاوا را به درستي تبيين نمايد . اينها واژه يكساني را براي مفاهيم مختلف به كار مي برند . لازم به تذكر است كه مفهومي كه مستقل از يك وا‍‍ژه ، با توجه به معناي لغات و صرف نظر از موارد كاربردي و استدلالات به كار برندگان آن ، استنباط مي شود ، ممكن است با مفهومي كه اين واژه در تبيين آن مفهوم رواج دارد ، متفاوت باشد . هدف ما شناسايي آن مفهوم است . به نظر مي رسد سه ديدگاه مختلف ، و سه دسته مختلف از تعاريف – مفاهيم براي  فاوا وجود داشته باشد :

 دسته اول : اين دسته ، مفهوم فناوري اطلاعات (و ارتباطات) را به نوعي همان فناوري رايانه و سيستم هاي كامپيوتري اطلاعاتي و ارتباطي ، در وجود نرم افزار و سخت افزار و شبكه و نظاير آن و مسائل مديريتي مربوط به آن مي دانند . اغلب تعاريف از اين دسته اند .

دسته دوم :اين دسته فناوري اطلاعات را از بعد اطلاعات محض آن كه حتي شامل مواردي نظير مستند سازي و كتابداري نيز مي شود ، مورد توجه قرار مي دهند . در اين دسته تمركز بر خود اطلاعات است و فناوري اطلاعات ، هرگونه استفاده از ابزارها و روش ها و تكنيكهايي است كه مديريت و سازماندهي اين اطلاعات را فراهم مي كند . تعريفهاي اوليه و با سابقه بيشتر از اين دسته اند . و البته اين مفهوم شايد نزديكترين مفهوم به معناي مستقيم واژه  فاوا باشد . از جمله تعريف مؤسسه فناوري جورجيا از اين دسته است .

دسته سوم : اين دسته ، براي  فاوا نقشي كليدي و محوري نسبت به ساير فناوريها و كاربرد ها قائل مي شود . اين دسته با زاويه اي فراتر از زاويه هاي دو دسته قبلي به  فاوا نگاه مي كند . اما مشكل اين دسته آن است كه به درستي نمي تواند ابعادي را كه براي  فاوا از اين زاويه مشاهده مي كند ، توضيح دهد و در يك عبارت و تعريف مشخص ، بيان  كند،از جمله تعريف سازمان راهبردهاي فناوري آمريكا و تعريف آخر از اين دسته اند .

بحث ما در گام اول ، تبيين مفهوم جديد و كليدي است كه حدودا ً يك دهه است كه به شكلي نسبتا ً واضح تر از گذشته شكل گرفته است . مفهومي كه بيش از همه به دسته سوم مورد بحث نزديك است ، اما حتي فراتر از آن به هم وجود دارد . به عبارت ديگر در هنگام كاربرد واژه  فاوا در جوامع علمي و اجرائي ، بخصوص در تبيين معماريهاي نظامهاي آينده نگرش ديگري وجود دارد كه ما آن را در دسته چهارم طبقه بندي مي كنيم . به نظر مي رسد ، مفهوم مورد نظر در دسته چهارم ، بتواند مفاهيم سه دسته قبلي را به طور كامل بپوشاند . به عبارت ديگر اگر فاوا با اين مفهوم به كار رود،جايگاه سه دسته ديگر كاملا ً مشخص شده ومعناي دقيقتري را ميتوان براي واژه هاي بكار رفته در ديدگاه اين دسته ها يافت.

منبع

پاسلارزاده،لادن(1393)، نقش اعتیاد به فناوری اطلاعات بر راهبردهای خود تنظیمی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاداسلامی قشم

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0