فعالیتهای یادگیری
فعالیت یادگیری به مجموعه فرصتهایی گفته میشود که برای تحکیم و تعمیق آموختههای یادگیرنده در برنامهی درسی ارائه میشود. از یک سو قابلیتهای فاوا فرصتهای یادگیری متعددی را در اختیار دانشجوی مجازی قرار میدهد و او میتواند با شرکت در این فعالیتها دانش خود را بسازد. از سوی دیگر، در محیط آموزش مجازی دانشجو باید خود در قالب فردی یا گروهی برای انجام فعالیتها تلاش کند،زیرا در این محیط عدم انجام فعالیت به معنی عدم حضور است.
مواد و منابع یادگیری
یکی از قابلیتهای مهم محیط یادگیری الکترونیکی دسترسی به مواد و منابع گوناگون یادگیری است. هر یادگیرنده الکترونیکی میتواند با کسب مهارتهای جستجو، به منابع یادگیری وسیع دسترسی داشته باشد. این دسترسیها، به یادگیرنده امکان میدهد تا دیدگاههای متفاوتی را نسبت به موضوع یادگیری ملاحضه کند و دید جامعی درباره آن بدست آورد.
محتوای الکترونیکی
محتوا مجموعهای از حقایق، مفاهیم، قواعد، روش کارها و نگرشهای مربوط به یک موضوع درسی است که بر اساس ملاکهای علمی و دقیق انتخاب و با به کارگیری ابزارهای چند رسانهای در محیط الکترونیکی به یادگیرنده ارائه میشود. محتوای الکترونیکی بدنه اصلی یک دوره آموزش مجازی را تشکیل میدهد و با استفاده از انتقال صدا، تصویر و متن و غیره ارایه میشود که با بهرهگیری از ارتباط دوسویه بین افراد فراگیر و استاد یا بین فراگیران، کیفیت ارایه دوره آموزشی به بالاترین سطح خود میرسد.
محتوای یک ماده درسی دانش سازمان یافته و اندوخته شده، اصطلاحات، واقعیت، حقایق، قوانین، اصول و روشها، مفاهیم، تعمیمها و مسایل مربوط به همان ماده درسی است. دو سیستم مدیریت آموزشی و مدیریت محتوا در کنار یکدیگر سیستم مدیریت محتوای آموزشی را شکل میدهند. این سیستم، محیطی چند کاربره است که توسعه دهندگان دورههای آموزشی با کمک آن میتوانند عملیات ایجاد، ذخیره، استفاده مجدد، مدیریت و تحویل محتوای دیجیتال آموزشی از انبار مرکزی را انجام دهند. این سامانه فرایند ساخت، ذخیره و تحویل محتوای آموزشی را مدیریت میکند.
استانداردهای محتوای الکترونیکی
استانداردها در اصل زبان مشترک بین سازندگان و طراحان و استفاده کنندگان هستند که بسیاری از امور را آسان مینماید. این استانداردها بر حسب مورد کاربردشان دسته بندی میشوند: استانداردهاي مربوط به ابردادهها، بسته بندي مطالب ومحتویات، ارزیابی فراگیرنده، پروفایل شخص فراگیرنده، محیط زمان اجرا .
ابرداده ها
ابرداده ها در واقع اطلاعات توصیفی سایر دادهها از جمله محتویات آموزشی میباشند.
بسته بندي مطالب و محتویات
استانداردهاي مربوط به بسته بندي مطالب و محتویات آموزشی انتقال این مطالب و محتویات را از یک سیستم آموزشی به سیستم دیگر تسهیل مینماید.
ارزیابی فراگیرنده
با به کارگیري این استاندارد، سیستمهاي آموزش و فراگیري الکترونیکی به خصوص سیستمهای تحت وب قادر خواند بود آیتمها(سئوالات) و ارزشیابیهای (تست های) خود را با یکدیگر مبادله کنند.
پروفایل شخص فراگیرنده
هر نوع سیستم آموزش و فراگیري الکترونیکی بایستی اطلاعات به اصطلاح مربوط به پروفایل شخص فراگیرنده و نیز سایر کاربران را مدیریت کند.
محیط زمان اجرا
اين محيط تعيين کننده نحوه ارائه مطالب و محتويات، گرفتن بازخورد از فراگیرنده و محیط و بطور کلی بیانگر نحوه برآورده شدن موارد کاربرد سیستم (خدمات آموزش و فراگیري الکترونیکی) میباشد.
بررسی استانداردهاي آموزش و فراگیري الکترونیکی
با توجه به سیر تکاملی استانداردهای آموزش الکترونیکی، دو استاندارد اسکرم و ای ام اس ، را بطور اجمالی شرح میدهیم:
استاندارد ای ام اس: پروژه ای ام اس به عنوان زیر ساخت ملی آموزش عالی در ایالات متحده شروع شد. هدف این پروژه ایجاد استانداردهایی جهت رویارویی با مسایل و مشکلات مرتبط با گسترش روزافزون بکارگیري فناوريهاي نوین در امر آموزش و فراگیري میباشد .
استاندارد اسکورم: اسکورم یک سری عملیات است که بر روی اجزاء محتوای الکترونیکی صورت میگیرد تا آنها را به یک شکل واحد در آورد. هدف اصلی و تأکید ویژه آن بر همسوسازی ویژگیهای معین شده توسط سایر گروههای استاندارد سازی یادگیری الکترونیکی و همچنین طراحی و پیاده سازی محیط زمان اجرا برای یادگیری الکترونیکی و مطالب و محتویات دیجیتال میباشد.
محتوای اسکورم، دارای دو بخش اصلی است:
- یک مشخصهی بسته بندی محتوا که نحوهی بسته بندی محتوا را به طور کامل مشخص کرده و آن را برای ارتباط با سیستمهای مدیریت آماده میکند.
- یک مشخصه ابر داده برای تشریح اجزای محتوا.
موفقیت استانداردهای فناوری یادگیری و سازمانهای درگیر در استاندارد سازی محصولات آموزشی، با مرور زمان مشخص میشود. بدیهی است که استانداردها در آموزش الکترونیکی نقش مؤثری داشته و گروههایی نیز در این زمینه موفقیتهایی کسب کرده اند.
منبع
سیفی،آتنا(1393)، بررسی میزان برخورداری دانشجویان مراکز آموزش مجازی ایران از مهارتهای یادگیری الکترونیکی، پایان نامه کارشناسی ارشد،علوم تربیتی وبرنامه ریزی درسی،دانشگاه ادبیات وعلوم انسانی بوعلی سینا
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید