علل گرایش به تعلل ورزی
تقسیمبندی ارائه شده برای علل تعللورزی کامل نیست، که این به خاطر طبیعت پیچیده و تازگی این پدیده در مطالعات روانشناختی است. با این حال مرور پیشینهی پژوهشی در زمینهی تعللورزی نشان میدهد پژوهشگران به ویژگیهای فردی و محیطی توجه داشته و علل مختلفی را برای تعللورزی بیان کردهاند و گاهاً نتایج متضادی به دست آوردهاند . در ادامه به برخی از عوامل فردی و محیطی مؤثر در بروز تعللورزی اشاره میشود:
علل فردی گرایش به تعللورزی
پژوهشها و نظریهپردازیهایی که در زمینهی عوامل مرتبط با تعللورزی انجام شده است، به این نکته اشاره کردهاند که بخشی از تعللورزی مربوط به عوامل فردی و شخصیتی است. از جملهی این عوامل میتوان به این موارد اشاره کرد: روانرنجورخویی، باورهای غیرمنطقی، خودکارآمدی و عزت نفس پایین، خودناتوانسازی، افسردگی، برونگرایی، انگیزش پیشرفت، بیزاری از تکلیف، ترس از شکست، فقدان مهارت مدیریت زمان، خودتنظیمی و کمالگرایی که در ادامه توضیحات مختصری دربارهی هریک از این عوامل ارائه میشود.
روانرنجورخویی: روانرنجورخویی بسیار مشابه با نگران بودن، صفت اضطراب، یا عواطف منفی است. بطور کلی پژوهشگران بیان کردهاند افراد به خاطر اینکه ناراضی و یا مضطرب هستند در انجام تکالیف تعلل میکنند، پس آنهایی که بیشتر در معرض استرس هستند بیشتر باید تعللورزی کنند .- باورهای غیرمنطقی: باور، شناخت یا فکر غیرمنطقی یک اصطلاح کلی است که چندین دیدگاه ناکارآمد یا اضطرابزا را دربرمیگیرد. الیس ؛ ویژگی این باورها را سنگاندازی در راه رسیدن به شادی و خواستهها، خودسری و نداشتن قابلیت اثبات یا ابطال دانست. به خاطر اینکه این باورها اضطرابزا هستند، رابطهشان با تعللورزی مشابه با روانرنجورخویی است. افراد با باورهای غیرمنطقی انجام وظایف خاصی را بطور فزایندهای ناخوشایند درک میکنند.
خودکارآمدی و عزت نفس پایین: خودکارآمدی به قضاوت افراد در مورد تواناییهایشان برای سازماندهی و اجرای یک سلسله کارهای مورد نیاز برای رسیدن به انواع تعیین شدهی عملکردها اشاره دارد . بندورا، معتقد است که خودکارآمدی به شدت تحت تأثیر انتخابهای فرد، تلاشهای وی و مدت زمانی که فرد در مواجهه با چالشها مقاومت میکند، قرار دارد .
خودناتوانسازی: تعللورزان ممکن است که احساس کنند که اعمالشان موقعیت آنها را تغییر نمیدهد و بنابراین به جای مدیریت موقعیت، بر واکنش احساسیشان نسبت به موقعیت متمرکز میشوند، در نتیجه این افراد برای مقابله با مسائل گرایش دارند از یک سبک احساسی به جای یک سبک مسئلهمدار استفاده کنند .خودناتوانسازی همچنین با سبک هویتی سردرگم برزونسکی مرتبط است .
افسردگی: افسردگی، کم انرژی بودن، درماندگی آموخته شده و بدبینی، رابطهی نزدیکی با روانرنجورخویی، باورهای غیر منطقی، خودکارآمدی و عزتنفس پایین دارد. یکی از نتایج عقاید غیرمنطقی، افسردگی است. افراد افسرده نمیتوانند از فعالیتهای زندگی خود لذت ببرند و در تمرکز بر تکالیف خود مشکل دارند؛ لذا افسردگی میتواند از علل تعللورزی باشد .
برونگرایی: برونگرایی یکی از دلایل جالب تعللورزی است، اما همچنین یکی از پیچیدهترین آنها نیز است. برونگرایی عمدتاً به عنوان خوشمشربی، خوشبین بودن، پر انرژی بودن، رک بودن و تکانشی بودن معرفی شده است دقت داشته باشید که معنای تکانشی بودن و ساختار آن تا حدودی مبهم است، بطور معمول تکانشی بودن، خودانگیختگی آنی و عمل براساس عواطف و امیال را نشان میدهد.
انگیزش پیشرفت: یکی از دلایل عمدهای که افراد از انجام وظایف خود طفره میروند، این است که فاقد انگیزهی لازم برای کنترل اهداف، و حتی زندگی روزمرهی خود هستند. تعیین هدف و کنترل درونی، برای ایجاد انگیزه و غلبه بر تعللورزی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. آنهایی که انگیزهی بالایی دارند، اهداف دشوارتری برای خود انتخاب میکنند و اغلب از انجام اعمالشان لذت میبرند .
بیزاری از تکلیف: یکی از دلایل اصلی تعللورزی، بیزاری از تکلیف است که از فقدان انرژی و ناخوشایندی تکلیف ناشی میشود . افراد همیشه در پی اجتناب از محرکهای بیزارکننده و بیش از آن موقعیتهای بیزارکننده هستند.
ترس از شکست: از عوامل اصلی تعلل و مسامحهکاری محسوب میشود که در واقع ریشهی روانی دارد. افراد تعللورز یا از نداشتن اعتماد به نفس رنج میبرند و یا اینکه در کار خود وسواس بیش از حد داشته و میخواهند هر کاری را به نحو احسن انجام دهند. این افراد اغلب ترس غیرمنطقی از موفقیت یا شکست نشان میدهند که ممکن است به اجتناب از انجام تکلیف منجر شود . همچنین راثبلوم ، اضافه میکند که افراد تعللورز ممکن است مضطرب، غرق در اندیشهها و افکار و هیجانی باشند. نیاز کمی به پیچیدگی دارند و اغلب موقعیت خود را به عوامل بیرونی و ناپایدار اسناد میدهند .
فقدان مهارت مدیریت زمان: افراد تعللورز در مدیریت صحیح زمان ناتوان هستند، که به معنای عدم اطمینان از اولویتها، اهداف و مقاصد فرد با توجه به زمان است. فرد انجام دادن تکلیف ضروری را به تعویق میاندازد در حالی که بر کارهای بینتیجه و کمتر ضروری متمرکز شده است .
خودتنظیمی: افرادی که مهارتهای خودتنظیمی دارند، از نظر تعللورزی در سطوح پایینی قرار میگیرند. پژوهشهای متعددی نشان دادهاند که بین تعللورزی و خودتنظیمی رابطهی معکوس وجود دارد. تعللورزی بر خلاف خودتنظیمی به سطوح پایینی از انگیزه و نداشتن رویکرد برنامهدار به یادگیری اشاره دارد. نداشتن مهارتهای خودتنظیمی، از قبیل خودتنظیمی شناختی و انگیزشی از عوامل مهمی است که موجب تعللورزی میشود .
کمالگرایی: افراد تعللورز باور دارند که به سبب انتظارات بالایی که برای تکمیل کردن یک تکلیف خاص دارند و آنچه که دیگران در موردشان میگویند باید از خود بسیار انتقاد کنند . کمالگرایی تحت تأثیر انتظارات و انتقادات خانواده و اطرافیان نیز قرار دارد که موجب تعللورزی میشود .
علل محیطی گرایش به تعللورزی
عمدهی پژوهشهای انجام شده در زمینهی تعللورزی بر این فرض استوارند که تعللورزی یک ویژگی شخصیتی ثابت است، ولی این واقعیت نادیده گرفته شده که علاوه بر عوامل فردی، عوامل محیطی نیز در ایجاد انگیزه نسبت به تکلیف و اجتناب از تعللورزی مؤثرند. از جملهی این عوامل میتوان به عوامل اجتماعی و خانوادگی، وظایف خارج از توان و ویژگیهای تکلیف اشاره کرد. در زیر هریک از این عوامل به اختصار توضیح داده میشود.
عوامل اجتماعی و خانوادگی: انتظارات اطرافیان از فرد، میزان تحصیلات والدین و تعداد فرزندان خانواده در تعللورزی فرد نقش دارند. براساس نتایج پژوهشها هرچه جمعیت خانواده بیشتر باشد، سطح تحصیلات والدین و انتظار اطرافیان از فرد کمتر باشد، فرد تمایل کمتری به انجام تکلیف یا مسؤلیت دارد و بیشتر تعلل میورزد .
وظایف خارج از توان: گاهی فرد یک تکلیف را به دلیل بار سنگینی که دارد به تعویق میاندازد. برای کنترل و غلبه بر کار یا وظیفهی خارج از توان باید آن را به بخشهای کوچکتر تقسیم نموده و به صورت مرحله به مرحله انجام داد .
ویژگیهای تکلیف: ویژگیهای تکلیف شامل اهمیت، جاذبه و سطح دشواری در بروز تعللورزی نقش دارد .هرچه تکلیف غیرجذابتر باشد فرد تمایل کمتری برای انجامش دارد و دست به تعللورزی میزند. تکالیفی که فراتر از تواناییهای فرد باشد نیز منجر به تعللورزی میگردد . با مشخص کردن ویژگیهای مؤثر تکلیف در تعللورزی، مربیان میتوانند تکالیف درسی را به گونهای کاهشدهندهی تعللورزی و افزایشدهندهی عملکرد و پیشرفت فراگیران باشد، تنظیم و طراحی کنند .
منبع
سلمانی،منصور(1394)، نقش واسطهای باورهای انگیزشی در رابطه ادراک از جوّ کلاس،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده علومتربیتی و روانشناسی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید