ضرورت پژوهش در باره عادت رسانه ای مخاطبان و تعیین اثربخشی

بسیاری از تبلیغات كشور را می­‌توان نام برد كه عملا به دلیل روش غلط تبلیغ، خود شركت تبلیغ‌ كننده از تبلیغ خود سود نمی­‌برد بلكه، شركت‌­های رقیب از این موضوع سود می­برند و شركت تبلیغ ‌كننده هیچ ‌گاه به این موضوع پی نبرده است چرا كه هرگز تبلیغات خود را از نظر اثربخشی مورد مطالعه قرار نداده است. اندازه­‌گیری و ارزیابی اثربخشی تبلیغات همانند یك بازخورد عمل می‌­كند كه به ما گوشزد می‌كند تبلیغات ما دارای چه ضعف­‌ها و چه قوت­‌هایی است و ما با استفاده از این روش بازخورد، به نارسایی­‌های تبلیغ خود پی می‌­بریم. یك راه برای ارزیابی اثر تبلیغ بر فروش این است كه فروش گذشته را با هزینه­های تبلیغ گذشته مقایسه كرد.

راه دیگر این است كه موارد خاص را مورد آزمایش قرار داد. برای مثال یك پیتزافروشی، برای آزمودن اثر هزینه­‌های متفاوت تبلیغاتی می‌­تواند مقداری هزینه را در بازارهای مختلف صرف تبلیغات كند و تفاوت حاصل از فروش آن‌­ها را با هم مقایسه كند. این پیتزافروشی می­تواند در یك بازار هزینه متعادلی صرف تبلیغ كند، در بازار دیگری نصف آن هزینه كند و در بازار سوم هزینه تبلیغات خود را به دو برابر برساند.

اگر این سه بازار مشابه باشند و سایر تلاش­هایی كه در این بازارها صورت می­گیرد همانند باشد، آن ‌گاه می­توان تفاوت فروش را در این سه بازار از نظر تفاوت هزینه تبلیغاتی مقایسه كرد. اگر متغیرهای دیگری مانند تفاوت در نوع آگهی‌­ها یا رسانه‌های مورد استفاده وجود داشته باشد، این كار مشكل‌تر و پیچیده‌تر خواهد شد. یكی از مسایل بسیار مهم در قلمرو تبلیغات است. به عبارت دیگر مشخص كردن این‌كه تبلیغی كه ما بودجه زیادی برای آن صرف كرده‌ایم تا چه حد ما را به هدف‌هایی كه تعیین كرده‌ایم رسانده است. آیا برنامه تبلیغاتی توانسته است هدف‌های ارتباطی و هدف‌های فروش ما را تحقق بخشد. آیا به نتایجی كه می­خواستیم رسیده‌ایم. آیا اساسا تبلیغات ما در جهت هدف حركت كرده است.

برنامه تبلیغاتی باید مرتبا آثار ارتباطی و نتایج فروش تبلیغات انجام شده را مورد ارزیابی قرار دهد و ببیند آیا اساسا تبلیغ توانسته است با مخاطب ارتباط برقرار كند. ‌متأسفانه موضوع ارزیابی اثربخشی تبلیغات، در كشورها كم ‌تر مورد توجه قرار گرفته و معدود شركت­هایی را می­توان دید كه تبلیغات خود را از نظر اثربخشی ارزیابی كنند. شاید اگر تبلیغات كشور ما از نظر اثربخشی ارزیابی می‌ شد، كم‌تر شاهد تبلیغات غیرفنی، غیر هنری و غیرعلمی بودیم و شاید تقلیدهای كوركورانه كم‌تر انجام می­گرفت و احتمالا اعتماد شركت­های تولیدی به انجام تبلیغات بیش‌تر می‌شد.

یكی از مهم­ترین گام­ها در هر برنامه تبلیغاتی، ارزیابی آثار تبلیغات است كه متأسفانه در ایران كم‌تر به آن توجه می‌­شود. اندازه‌ گیری آثار گوناگون تبلیغات اگر چه دشوار است، اما نتایج آن برای برنامه‌ریزی، اصلاح و تعدیل فعالیت­های تبلیغاتی سازمان­ها بسیار مفید خواهد بود. با بررسی آثار تبلیغات و ارتباط آن با هدف­های سازمان­ها می‌توان تغییراتی در بودجه تبلیغاتی، شكل و محتوای پیام‌ها و نوع رسانه‌ها و كانال‌های ارتباطی و حتی زمان و شرایط اجرای تبلیغ به عمل آورد تا تبلیغات مفیدتر و موثرتر از گذشته صورت گیرد.

آثار هر تبلیغ بسیار متنوع و متفاوت است و به همین دلیل جداسازی هر یك از آن­ها و حتی آثار تبلیغ در یك دوره زمانی، نیازمند روش‌ها و تكنیك‌های علمی و مناسب است. تبلیغ باعث تغییراتی در نگرش دانش و رفتار مخاطبان می‌شود و آگاه‌سازی، ترغیب و تشویق، یادآوری تحكیم روابط و ترویج مبادلات، از جمله وظایف گوناگون تبلیغات است و ارزیابی آثار تبلیغ در هر یك از این موارد برای سازمان‌هایی كه تبلیغ خلاق را لازمه تداوم حیات و رشد و توسعه می‌دانند یك ضرورت است.

منبع

بیگلری، آرزو(1394)، عادت رسانه ای مخاطبان و تعیین اثربخشی فعالیت های تبلیغاتی، پایان نامه کارشناسی ارشد، مدیریت بازرگانی، دانشگاه آزاد اسلامی

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0