شیوع اختلالات شخصیت
نوع شیوع اختلالات شخصیت در جامعه حدود سیزده تا چهارده درصد است. بنابراین، اختلالات شخصیت یکی از رایجترین اختلالات روانی به حساب میآید. اختلال شخصیت وسواسی, اجباری رایجترین اختلال شخصیت است. در نرخهای شیوع تفاوتهای جنسیتی دیده میشود. هفتادوپنج درصد مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی زنان هستند و خطر ابتلا به اختلال شخصیت اجتنابی نیز در زنان بسیار بیشتر از مردان است.در مورد اختلالات شخصیت، چند عامل خطر وجود دارد:
- طبقه اجتماعی, اقتصادی پایین،
- زندگی در محلههای فقیر،
- جوان بودن
- طلاق گرفتن، جدا شدن، بیوه یا مجرد بودن ؛ در کل متأهل نبودن .
بدرفتاری فیزیکی و کلامی و سوء استفاده جنسی در کودکی نیز عامل خطر است و میتواند علت اختلالات شخصیت باشد ولی در مورد سایر عوامل خطر ، هنوز معلوم نیست که این عوامل علت به وجود آمدن اختلالات شخصیت هستند یا صرفاً ؛ معلول ابتلا به آنها. یکی از گروههایی که بیشتر از بقیه به متخصصان بهداشت روانی مراجعه میکنند، مبتلا به اختلالات شخصیت هستند. حدود یک سوم این افراد، حداقل یک اختلال روانی دیگر نیز دارند. این مشاهده در موازات این واقعیت است که اختلالات شخصیت با سایر بیماریهای روانی، به ویژه با اختلالات خُلقی و اضطرابی، بسیار کاموربید هستند. بنابراین، میتوان گفت که افراد مبتلا به اختلالات شخصیت، رفتار خود را بسیار عادی میدانند اما آنچه آنها را به رواندرمانی میکشاند عواقب مشخص و رنجآور رفتار آنهاست مثل روابط میانفردی نااستوار و پر از کشمکش، اختلالات جنسی، سوء مصرف مواد، اختلالات خورد و خوراک، اختلالات اضطرابی، اختلالات خُلقی، خودآسیبرسانی عمدی و اقدام به خودکشی . باید به فرهنگ و جامعهای که فرد در آن زندگی میکند نیز توجه کنیم.
در بعضی کشورها هنجار این است که مردان، پرخاشگر، مرکز توجه و زورگو باشند و زنان رفتار منفعل و وابسته داسته باشند. بنابراین، ممکن است انتظار داشته باشیم که در این کشورها رفتارهای مربوط به اختلالات شخصیت ضداجتماعی یا خودشیفته در مردان کمتر دیده شود و در زنان نیز اختلالات شخصیت اجتنابی کمتر مشاهده شود؛ زیرا این رفتارها نسبتاً قابل قبولتر هستند. با این حال، هنوز شواهد کافی وجود ندارد که بر اساس آنها بتوان نرخ شیوع اختلالات شخصیت را به تفاوتهای فرهنگی نیست داد. بنابراین به مطالعات فرهنگی بیشتری نیاز است. همچنین، در بعضی فرهنگها و جوامع، رفتارهایی عجیب و غریب در بین بسیاری از مردم رواج دارد حتی با این که مورد تأیید دین و مذهب رایج در آن کشورها نیست و جزو خرافات محسوب میشود. قومیت در شیوع اختلالات شخصیت تأثیر دارد. برای مثال، در آمریکاییهای لاتینیتبار در مقایسه با سفیدپوستان و سیاهپوستان آمریکا، اختلال شخصیت مرزی بیشتری دیده میشود و در سیاهپوستان آمریکا، نسبت به سفیدپوستان، اختلال شخصیت اسکیزوتایپال بیشتر مشاهده میشود. در این مورد نیز تحقیقات کافی وجود ندارد و اینکه چگونه قومیت در اختلالات شخصیت تأثیر میگذارد، هنوز معلوم نیست .
معیارهای کلی DSM-5برای اختلال شخصیت
- الگو : مجموعهای پایدار از تجربههای درونی و رفتارها که با آنچه از فرهنگ فرد انتظار میرود بسیار متفاوت است. این مجموعه یا الگوی تجربهها و رفتارها در دو حوزه ؛ یا بیشتر از موارد زیر مشاهده میشود:
- شناخت :روشهای ادراک خود، دیگران و رویدادها
- عاطفی : دامنه، شدت، تغییر و به جا بودن واکنش هیجانی
- عملکرد میانفردی
- کنترل امیال
- این الگوی پایدار غیرقابل انعطاف است و دامنه وسیعی از موقعیتهای شخصی و اجتماعی را در بر میگیرد.
- این الگو پایدار به رنج شخصی یا نابسامانی در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینههای مهم زندگی منجر میشود.
- این الگو ثبات دارد، به مدت طولانی ادامه مییابد و شروع آن در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی بوده است.
- این الگو پایدار را نمیتوان به صورت تجلی ، تظاهر یا پیامد یک اختلال روانی دیگر بهتر توضیح داد.
- این الگوی پایدار را نمیتوان به آثار فیزیولوژیک یک ماده مثلاً : مواد سوء مصرفی یا داروهای تجویزی یا یک عارضه پزشکی دیگر نسبت داد .
منبع
زاهدی عراقی،فریبا(1394)، روایی تشخیصی فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید