شناخت رفتار درماني (CBT)

رويكرد شناختي ـ رفتاري بر اين فرضيه استوار است كه يادگيريهاي اجتماعي، تاريخچه زندگي و تجارب ويژه زندگي طرحواره‌هاي شناختي يا فرضيات انسان‌ها را درباره خودشان، جهان و آينده شكل مي‌دهند و معتقد است كه باورهاي غلط در پاسخ به رويدادهاي زندگي بوجود آمده و رفتارهاي غلط و پاسخهاي هيجاني را سبب مي‌شود . شناخت رفتار درماني با تغيير اين باورها، پاسخهاي مشكل‌ساز را كاهش داده و پاسخهاي سازنده را افزايش مي‌دهد. شناخت رفتار درماني رويكرد نسبتاً نوپايي است كه مي‌خواهد فرد را در بافت يا زمينه زيستي، اجتماعي و فرهنگي قرار دهد و با تكيه بر اصول و قواعد برخاسته از رشته‌هاي مختلف روانشناسي و ساير علوم وابسته، سالم زيستن و سالم انديشيدن را به او بياموزد .

اين رويكرد خود از تلفيق دو رويكرد رفتاري و رويكرد شناختي پديد آمده است. به يك اعتبار مي‌توان گفت كه در شناخت رفتار درماني نكات قوت رويكردهاي رفتار درماني و شناخت درماني ؛ عيني‌گرايي، ارزيابي و سنجش؛ از يك سو و دخالت دادن نقش حافظه در بازساي و تفسير اطلاعات از سوي ديگر گرد آمده‌اند.

در واقع مي‌توان گفت كه شناخت رفتار درماني روشي است براساس ايجاد پاسخ توسط اثرات فكري نه فيزيكي، كه بوسيله روانشناسان و درمانگران جهت كمك به ارتقاء تغييرات قطعي در افراد و كمك به تسكين رنجهاي عاطفي و مطرح ساختن تعداد زيادي از مسايل رفتاري ـ اجتماعي و فكري استفاده مي‌شود .

در اين روش درماني، بيماران ياد مي‌گيرند كه افكار و رفتار خود را مشاهده كنند و سپس ارزيابي كنند كه چگونه افكارشان بر خلق و رفتار آنها تأثير مي‌گذارد. وقتي بيماران از اين پروسه آگاه شدند درمانگر مهارت‌هايي را به آنها آموزش مي‌دهد كه افكار منفي خود را مانيتور و يادداشت كنند از قبيل : من بي‌عرضه هستم…. اعتبار اين افكار را بسنجند، و باورهاي سازگارانه و متعادل را جايگزين آنها سازند مانند : چيزهاي زيادي است كه من بخوبي در كارم انجام مي‌دهم و ….

اهداف بلندمدت شناخت رفتار درماني اين است كه بيماران به اين باور برسند كه توانايي درمان خودشان را دارند .

در جلسات اول شناخت ـ رفتار درماني هدف اصلي، پايه‌گذاري يك ارتباط درماني مناسب بين درمانگر و بيمار، شناسايي مشكلات اوليه، تسكين علايم، آموزش به فرد در زمينه رويكرد درماني مورد نظر و تعيين يكسري تكاليف اوليه مي‌باشد.

درمانگر و بيمار در زمينه اهداف درماني، طرح‌ريزي برنامه جلسات و تكاليف با همديگر تصميم‌گيري مي‌كند.

تكاليف اوليه عبارتند از: ثبت افكار منفي توسط بيمار، كه درمانگر به بيمار كمك مي‌كند تا تحريفات شناختي نظير تعميم، فاجعه‌سازي، جملات بايد، بزرگ‌سازي دست‌ كم گرفتن، افكار متضاد و … را به چالش بكشد .

منبع

برقی ایرانی،زیبا(1392)، اثر بخشی شناخت_رفتار درمانگری سالمندی(CBTO)بربهبود نشانه­های مرضی، همبسته­های شناختی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه پیام نور

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0