شش ويژگي عمده مهارتهاي اجتماعي

هارجي و همکاران،به شش ويژگي عمده از مهارتهاي اجتماعي اهميت مي‌دهند كه عبارتند از:

  • رفتارهايي توام با مهارت‌هاي اجتماعي معطوف به هدف و تعهدي هستند. آنها رفتارهايي هستند كه شخص به منظور رسيدن به يك پيامد مورد نظر به كار مي‌گيرد و بنابراين رفتار رفتار هدفمندي مي‌باشد و يا رفتارهاي تصادفي يا غير عمدي متفاوت دارند. اين هدفها ممكن است در حين تعامل اجتماعي خود آگاه نباشند و اين واقعاً مشكلي از عمل ماهرانه است.
  • رفتارهاي داراي مهارت‌هاي اجتماعي با هم ارتباط دروني دارند، يعني آنها رفتارهاي همزماني هستند كه به منظور رسيدن به يك هدف مشترك به كار گرفته مي‌شوند.
  • مهارتهاي اجتماعي بايد متناسب با موقعيتي باشند كه در آن به كار گرفته مي‌شوند در حالي كه رفتارهاي معيني اگر در يك موقعيت به كار روند مناسب خواهند بود ولي با بكارگيري آنها در زمينه‌اي ديگر مي‌تواند غير قابل پذيرش باشد. بنابراين به منظور اينكه رفتارهاي مرتبط به هم در زمينه‌اي كه به كار مي‌روند، موفقيت آميز باشند، دانش قواعد موقعيت اجتماعي بسيار مهم مي‌باشد. بنابراين در صورتي كه در جريان تعامل گوينده ژست غالب بگيرد و از گوش دادن به ديگران خودداري نمايد، خوب سخن گفتن او ممكن است داراي ارزش كمتري باشد. توانايي به كارگيري مناسب مهارت با شخصي كه در حال تعامل با او هستيم بسيار مهم است. به عنوان مثال براي تشويق كودكان، نوجوانان، اعضاي هم جنس و جنس مخالف از روشهاي مختلفي استفاده مي‌شود. همچنين دانش ويژگيهاي رفتاري معين، ممكن است از نظر بعضي گروهها مناسب و از نظر برخي گروههاي ديگر نامناسب باشد.
  • مهارتهاي اجتماعي بر حسب واحدهاي رفتاري كه شخص نشان مي‌دهد، تعريف مي‌شود و در يك ديد، همه آنچه را هر كس در حين تعامل اجتماعي درباره يك شخص مي‌داند، چگونگي رفتارواقعي اوست.همه انواع قضاوتها درباره مردم باچنين استنباط‌هايي ازرفتارهمراه مي‌باشد:غمگين بودن، شوخ طبع بودن، گرم بودن، سرد بودن و مانند اينها, رفتارماهرانه در ماهيت خود به عنوان سلسله مراتبي از عناصر كوچك، همچون تكان دادن سر تا تركيبي از حوزه‌هاي مهارتي بزرگتر همچون رانندگي كردن مورد ملاحظه قرار مي‌گيرد. به طرز مشابهي حوزه‌هاي بزرگتر مهارت‌هاي اجتماعي همچون مصاحبه كردن را مي‌توان به صورت اجزاي كوچك تركيب شده با هم، سوال كردن، تقويت كردن و. . . . در نظر گرفت. اين ديدگاه آموزش مهارت اجتماعي را در جهتي هدايت كرده است كه بر اساس آن آموزش، ببينده تشويق مي‌شود تا واحدهاي رفتاري كوچكتر را فرا بگيرد و قبل ازآنكه بخواهد آنها را به صورت پاسخ‌هاي اجتماعي بزرگتر شكل دهد.
  • مهارت‌هاي اجتماعي، هر يك از رفتارهايي هستند كه قابل يادگيري مي‌باشند.
  • عنصر نهايي مهارت اجتماعي كه چهره‌اي از نظريه يادگيري اجتماعي نيز هست، عبارت است از درجه‌اي از كنترل شناختي كه افراد بر رفتارهايشان دارند. بنابراين شخصي كه از نظر اجتماعي بي‌كفايت است، ممكن است عناصر اساسي رفتارهاي مربوط به مهارت‌هاي اجتماعي را يادگرفته باشد ولي فرآيندهاي فكري مناسب براي كنترل استفاده از اين رفتارها را به دست نياورده باشند.

منبع

یزدیان اصفهانی،سمانه(1390)،اثربخشی آموزش مهارتهای اجتماعی برسازگاری ونگرش دختران بانقص بینایی،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی کودکان بانیازهای خاص،دانشکده علوم تربیتی وروانشناسی اصفهان

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0