سنجش فشارزاهای روانی ـ اجتماعی
پژوهش پیرامون سنجش استرس با روش رویدادهای زندگی به نیمه اول قرن بیستم بر میگردد. مشهورترین افراد در این زمینه هولمز و راهه بودند . شالوده تحقیقات آنان براساس مفهوم کانن، از پیشآیندهای هیجانی که منجر به تغییر جسمانی میشود قرار داشت. اصولاً توجه به تغییرات زندگی پایه و اساس تلاشهایی بوده است که در راستای ساخت مقیاس استاندارد برای ارزیابی فشارزاهای زندگی افراد صورت گرفته است. تلاشهای هولمز و راهه ، در ساخت مقیاس بازسازگاری رتبه بندی اجتماعی (SRRS) براساس این فرض استوار بوده است که تغییرات زندگی خواه مثبت یا منفی فشارزا هستند. نامبردگان در پژوهش خود ازگروه زیادی از افراد خواستندکه فهرستی از فشارزاهای موبوط به تغییرات زندگی را تحت عنوان واحدهای متغییر زندگی (LCU) رتبه بندی کنند. هر رویداد استرسزای زندگی براساس اهمیت آن دارای وزن خاصی است . پرسشنامههای رویدادهای استرسزای زندگی
در حال حاضر بطور گستردهای در پژوهشها مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه در پژوهشهایی که پیرامون بررسی استرسزاهای مهم زندگی انجام میگیرد از پرسشنامهها یا چک لیستهای وقایع استرسزای زندگی به صورت وسیعی استفاده میکنند. نمونههایی از رویدادهای استرسزای عمده زندگی مهاجرت، طلاق و فقدان فرد مورد علاقه است. مقیاسهایی که برای سنجش چنین رویداد هایی در آرشیو پژوهشی موجود است بیشتر اقتباسی از نسخههای پرسشنامه اصلی هولمز و راهه میباشند. از این جمله میتوان به پرسشنامه تجربه اخیر زندگی، مقیاس رتبه بندی شده باسازگاری اجتماعی، مقیاس تغییرات زندگی ، بررسی رویدادهای استرسزای زندگی ، پرسشنامه رویدادهای زندگی دانشجویان، سیاهههای وقایع زندگی ، بررسی پژوهشی همهگیرشناسی روانپزشکی اشاره کرد.
پرسشنامههایی هم برای ارزیابی وقایع روزمره زندگی،همانند از دست دادن اشیاء مورد علاقه،گرفتاریها و مشکلات اجتماعی و جر و بحث با دوستان وجود داردکه مهمترین آنها عبارتند از: مقیاس مشاجرات روزمره ارزیابی تجربیات روزمره زندگی . علاوه بر پرسشنامههایی که پیرامون بررسی رویدادی استرسزای مهم زندگی و وقایع روزمره وجود دارد، مقیاسهای دیگر نیز وجود دارند که به بررسی اضطراب، افسردگی و آشفتگی روانی در افراد میپردازند این مقیاسها حاوی خرده مقیاسهایی است که اضطراب، افسردگی، ملالت و غمگینی و دیگر حالتهای عاطفی منفی را در افراد مورد سنجش و اندازهگیری قرار میدهند.
ابزار مورد استفاده در این زمینه عبارتند از: پرسشنامه افسردگی بک ، شاخص طبی ، پرسشنامه سلامت عمومی، مقیاس حالات عاطفی رتبهبندی شده ، پرسشنامه شخصیت مینه سوتا ، چک لیست صفات خلق ، حالتهای خلقی . چنانچه از مشکلات روانسنجی و آماری در زمینه ساخت و اعتبار چنین مقیاسهایی صرفنظر کنیم باز هم عامل تفاوتهای فردی در ارتباط بین رویدادهای استرسزا و واکنشهای استرسی دخالت دارد. به هر حال هر چند مقیاسهایی پیرامون اندازهگیری فشارزاها وجود دارد که قادر به سنجش فشارزاها هستند لیکن نمراتی که افراد روی چنین مقیاسهایی بدست میآورند فقط تصویری جزیی از استرسهای موجود در زندگی افراد ارائه میدهد.
منبع
تقوی،سیدمجتبی(1387)، بررسی عوامل فشارزای روانی- اجتماعی و سلامت عمومی،پایان نامه کارشناسی ارشد، گروه آموزشی مددکاری اجتماعی، دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید