سبك هاي درمان R. E
روش حل بحران زماني به كار مي رود كه بحراني وجود دارد كه بايد در عرض 5-1 ساعت حل شود. به خاطر اينكه زمان محدودي براي درمان وجود دارد، و يا به دليل اينكه مشكل بايد قبل از تاريخ خاصي كه تعيين شده است حل شود، يا به دليل نيازهاي يك يا چند تن از اعضاي خانواده اين روش براي حل يك تعارض، بسته به مهلت تعيين شده در يك تا 5 ساعت طراحي شده است، كه ميتواند به شکل جلسات ماراتن يك يا دو هفتهاي، يك روزه يا نيم روزه باشد. درمانگر نقش مراجع را در طولاني مدت در نظر مي گيرد و از روش هاي درماني خاص R. E استفاده مينمايد كه شدن ،يا تبديل شدن و شستشو دادن ناميده ميشوند و در بخشهاي بعدي توضيح داده ميشوند.
اين درست است كه شروع مراجعان به كار روي مشكلات جدي خود بسيار سريعتر از زماني است كه منتظر بمانند تا اينكه كاملاً مسلط بر مهارتهاي هستهاي و محوري R. E شوند و باعث صرفهجويي در وقت مي شود ولي اين خطر را ايجاد مي كند كه مراجعان نتوانند به صورت كامل و مطمئن مثل روش زمانبندي شده مهارتها را ياد بگيرند. در سبك زمانبندي شده بر اساس اطلاعات بدست آمده در زمان پذيرش، از چگونگي مدت زماني كه صرف مراجعان براي حل مساله اصلي آنها مي شود و آنها مي توانند از مهارت ها در زندگي روزمره خود استفاده كنند برآوردي صورت ميگيرد.
سعي براين است كه از آنها تعهدي براي يك بازهي زماني مشخص گرفته شود. معمولاً اين زمان بين 20-10 ساعت است،امااين زمان مي تواند طولانيتر شود، بويژه اگر مشكلات با هم تركيب شده باشد،مثلاً احتمال نياز به تخليهي هيجاني گسترده به خاطر آسيبهاي زندگي، يك پيشامد با عواقب نامعلوم، ترك مكان قبلي و جابجاشدن، سوء استفاده از مواد و الكل. زوج ميداند كه اين براورد با اين فرض ايجاد شده كه آنها خارج از جلسهي درمان بر روي يادگيري مهارتهاي R. E كار كنند و هنگامي كه بر اين مهارتها تسلط يافتند، مسائل و تعارضهايشان را حل نمايند. در رابطه با پذيرش اين روشها انعطاف وجود داردبراي مثال: شخصي ممكن است با روش زمانبندي شده شروع كند و به دلايل مختلف تصميم بگيرد به روش حل بحران بپردازد و از اين فرمت استفاده کند يا فردي ممكن است بعد از حل بحران اوليه، به روش زمانبندي شده بپردازد .
روش هاي مداخله
يكي از نشانههاي مهم براي فهم فرايند R. E اين است كه زماني كه مهارتهاي پايه آموخته ميشوند و كار در مراحل اوليه است، هرگز به مراجعان اجازهي برخورد ناشيانه و بدون تجربه با مسائل داده نميشوند. وقتي يكي يا هر دو نتواند ماهرانه برخورد كند. درمانگر به عنوان مربي مهارتها،از روشهاي رفع ايراد، سرمشق دهي، شدن و شستشو دادن استفاده ميكند،اين مهارت ها در بخش هاي بعدي توضيح داده ميشوند.همچنين مهم است كه دانسته شود كه بعد از آموختن مهارتهاي پايه تعاملات تقريباً مخصوص بين شريكها ميباشد. مهارت بحث و مذاكره تضمين ميكند كه هر دو شريك زماني كه خود را ابراز ميكنند، همدلي دريافت مينمايد.
اين هم به نوبهي خود باعث ميشود كه در تمام مدت صحبت، هر كدام از شريكها در مقابل ديگري يكي از دو سبك رفتاري را كه قابل ادغام در همديگر نيست، بكار برد. يعني اين كه يا از روش همدلي يا از روش ابرازگري استفاده ميكنند طوري که زماني كه يكي ابرازگر است، ديگري پاسخ همدلانه ميدهد و برعکس. رهنمودهاي بحث و مذاكره به آنها نشان مي دهد كه چگونه به روش سازنده وهماهنگ از يك حالت به حالتيي ديگر بروند، طوري كه همزمان به نيازهاي عاطفيشان هم پرداخته شود. وقتي به شركتكنندگان يك مهارت R. E آموخته ميشود، عموم مراحل زير در قالبهايي به كار برده ميشود كه بيش از يك روز ياآخر هفته طول مي كشد:
- ارائه دليلي عقلاني براي يك مهارت و اينكه چگونه مي تواند براي رسيدن به اهداف ارتباطي كمك كند.
- ارائه ي تكاليف خواندن براي مطالعه ي مهارت هاي پايه R. E شامل:
- راهنماي برنامهي غني سازي روابط، يا راهنماي كمكي غنيسازي روابط
- برنامهي شنيداري غنيسازي روابط
- نوارهاي سمعي غني سازي روابط
- استفاده از نوارهاي ويديويي يا نقش بازيكردن زنده در جلسه براي نشان دادن مهارت
- طراحي و پاسخ دادن به سوالاتي در مورد قسمتهاي مختلف مهارت
- نظارت بر زوجين در تمرين مهارت، با کار بر روي موضوع خاصي كه براي زوج اهميت دارد.
- ارائهي تكاليف منزل براي تمرين هر مهارت، که کاربرد غني سازي روابط را در خانه نشان ميدهد
- به تدريج ارائه ي تكليف منزل براي تمرين مهارت ها در خانه سختتر از زماني مي شود كه عنوان ، موضوعات و طرح هاي غني سازي و مسائل و تعارضات واقعي وجود دارد.
- تكميل پرسشنامه روابط، چك ليست ها و گزارش هاي كوتاه و نوارهاي صوتي كه افراد از جلسات حل مسئله و تعارض در خانه تهيه ميكنند.
- نظارت بر پيشرفت كامل و تاثير گذاري كامل مهارتها با استفاده از آنچه در بالا آمد.
- چنانكه شركت كنندگان كاملاً در كاربرد مهارت ما.
توالي موضوع در R. E
معمولاً در برنامه هاي پيشگيري و غني سازي R. E ، شركت كنندگان ابتدا به بحث در مورد موضوعاتي هدايت مي شوندکه حالتهاي دفاعي را تحريک نکند و نگراني و اضطراب در شريک ايجاد نکند،از قبيل تجارب فراموش نشدني عالي يا روابط دوران کودکي ويا افکار و احساسات مثبت در مورد شريکشان و پيشنهادهايي براي غنيسازي ابعاد مختلف رابطه زناشويي ،ايدههاي براي ارتقاي روابطي که فکر ميکنند همسرشان ميپسندد، مثل صرف وقت بيشتر براي فعاليتهاي لذتبخش . سپس قبل از پرداختن به مسائل جدي، در مورد موضوعات عاديتر صحبت کنند. در اين روش، که واقعاً مفيد است، از موضوعات مشکل بحث نميشود تا زماني که شريک به اندازهي کافي تمرين کرده و بر مهارتها مسلط شود و نحوهي اجراي آنها برايش عادي شده باشد.
نقش رهبر در جلسات R. E
در گروه R. E در صورت امکان پنج عضو يا بيشتر عضويت دارند که رهبر به ازاي هر3 تا 5 زوج، با يک دستيار مربي کار ميکند. اين دستياران مربي اغلب يا خودشان درمانگرند، يا درمانگران تحت تعليم هستند و يا ميتوانند داوطلب با تجربه قبلي نيز باشند. رهبر ابتدا تکاليف منزل را مرور و نظارت ميکند.در تاريخي که شرکت کنندگان تعيين ميکنند، ميزان تحقق تغييرات رفتاري را ارزيابي ميکند و بازبيني لازم را انجام مي دهد. هر کدام از زوجين تمام احساسات خوبي را که با تغيير در رفتار شريکشان تاکنون ايجاد کرده اند بيان مي کنند. در صورت لزوم رهبر بر تجديد نظرهاي لازم در طرح کار نظارت مينمايد
توالي موضوع در R. E
معمولاً در برنامه هاي پيشگيري و غني سازي R. E ، شركت كنندگان ابتدا به بحث در مورد موضوعاتي هدايت مي شوندکه حالتهاي دفاعي را تحريک نکند و نگراني و اضطراب در شريک ايجاد نکند، از قبيل تجارب فراموش نشدني عالي يا روابط دوران کودکي ويا افکار و احساسات مثبت در مورد شريکشان و پيشنهادهايي براي غنيسازي ابعاد مختلف رابطه زناشويي ،ايدههاي براي ارتقاي روابطي که فکر ميکنند همسرشان ميپسندد، مثل صرف وقت بيشتر براي فعاليتهاي لذتبخش. سپس قبل از پرداختن به مسائل جدي، در مورد موضوعات عاديتر صحبت کنند. در اين روش، که واقعاً مفيد است، از موضوعات مشکل بحث نميشود تا زماني که شريک به اندازهي کافي تمرين کرده و بر مهارتها مسلط شود و نحوهي اجراي آنها برايش عادي شده باشد.
نقش رهبر در جلسات R. E
در گروه R. E در صورت امکان 5 عضو يا بيشتر عضويت دارند که رهبر به ازاي هر3 تا 5 زوج، با يک دستيار مربي کار ميکند. اين دستياران مربي اغلب يا خودشان درمانگرند، يا درمانگران تحت تعليم هستند و يا ميتوانند داوطلب با تجربه قبلي نيز باشند. رهبر ابتدا تکاليف منزل را مرور و نظارت ميکند. در تاريخي که شرکت کنندگان تعيين ميکنند، ميزان تحقق تغييرات رفتاري را ارزيابي ميکند و بازبيني لازم را انجام مي دهد. هر کدام از زوجين تمام احساسات خوبي را که با تغيير در رفتار شريکشان تاکنون ايجاد کرده اند بيان مي کنند. در صورت لزوم رهبر بر تجديد نظرهاي لازم در طرح کار نظارت مينمايد.
منبع
عیسی نژاد،امید(1387)، اثربخشي غني سازي روابط بر بهبود كيفيت روابط زناشويي زوجين،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشكده علوم تربيتي و روانشناسی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید