روانشناسی جوک

خنده جهانی است، این موضوع ربطی به این مسأله ندارد که به چه زبانی صحبت می کنیم، در چه فرهنگی پرورش یافتیم یا چه مذهبی داریم. همه ما خندیدم. روانشناسان خنده را با صحبت کردن با زبان مقایسه می کنند ما نمی توانیم آنچه را که به آن می خندیم یا صدایی را که از دهانمان خارج می شود را کنترل کنیم. تمام آنچه که ما می دانیم این است که می خندیم و خنده از تمام تفاوت های ما فراتر است. دانشمندان خنده را با رفتن به مکان های عمومی و مشاهده افراد در موقعیت های اجتماعی، با تحقیق بر روی جوک های تمام عیار و مطالعه تاثیرات آن بر روی مغز و گیرنده آن و با بررسی MRI افراد و مطالعه فعالیت مغزی آن ها در حال گوش کردن به جوک های واقعی و جوک های بی معنی جوک هایی که خنده دار نبودند؛ بررسی کرده اند. آنچه که آن ها در مورد خنده کشف کردند کمی شگفت انگیز است و می تواند توضیح دهد ک چرا برخی افراد خاص راحت تر ما را به خنده وا می دارند.

چهار حقیقت در مورد خنده

 خنده با توجه به سن و جنسیت متفاوت است. کودکان در طول روز 400 بار می خندند و در مقابل بزرگسالان تنها 15 بار در روز می خندند. هر والدی این را تجربه کرده است. کودکان از عجیب ترین چیزها می خندند. اما خنده جزیی از رشد شناختی آنهاست. کودکانی که جوک می گویند و به جوک ها گوش می کنند، زبان ، ارتباطات و طنز را یاد می گیرند. کودکانی که حس شوخ طبعی پیشرفته ای دارند چشم انداز بهتری در آینده دارند و راحت تر می توانند با همسالانشان تعامل کنند. بر طبق مقاله ای که در Psychology today به چاپ رسیده زن ها 126 درصد بیش از مردان می خندند . مردها بزگترین ارایه دهندگان خنده هستند. ویژگی که ابتدای کودکی آغاز می شود. اگر شما به عقب بنگرید و خاطرات خود را مرور کنید، اغلب دلقک ها پسر هستند. چه چیز مرد را کمدین و زن را خنده کننده می سازد؟ این سوال هنوز به طور کامل پاسخ داده نشده است. همچنانکه ما دانش بیشتری در مورد خنده به دست می آوریم بهتر می توانیم به این سوال پاسخ دهیم. خنده بهتر می توانیم به این سوال پاسخ دهیم .

خنده یک پدیده اجتماعی است. دقت کرده اید که شما زمانی که با دوستان خود فیلم خنده داری را می بینید بیشتر از زمانی می خندید که آن فیلم را تنها می بینید؟ روانشناسان این پدیده و همچنین پدیده ای به نام « خنده مسری » را برای اینکه مشخص شود ما چرا با دیگران بیشتر می خندیم مورد مطالعه قرار دادند. این مساله از ارتباط ناشی می شود . خنده ، بی کلام است؛ ابزاری بی غل و غش برای نشان دادن هیجان انسانی، این پدیده شاید بیش از هر نیروی دیگری بر روی زمین ما را به هم پیوند می دهد. تولید کنندگان تلویزیونی دهه 1950 این موضوع را پیش از اینکه هر کس دیگری این موضوع را مطالعه کند دریافتند، آن ها شروع به ساختن سریال های کمدی کردند با مخاطب خانگی بیشتر بخندد و از نمایش لذت بیشتری ببرد. به همین دلیل است که در برخی نمایشهای تلویزیونی شنوندگان تلویزیونی هم میخندند تا بیننده هم با آن ها همراه شود و بیشتر بخندد.

انوع مختلف جوک بر قسمت هیا متفاوتی از مغز تاثیر می گذارد. بخشی از مغز که به جوک ها واکنش نشان می دهد، قشر پیش پیشانه بطنی میانی است، که جایی است که رشد شناختی ، رشد شخصیت و تعیین رفتار صحیح اجتماعی رخ می دهد. در هر صورت ، انوع مختلف جوک بخش های متفاوتی از مغز را تحریک می کنند. برای مثال بازی با کلمات یک راه به قشر پیش پیشانی دارد در حالیکه جوک های داستانی کاملا مسیر عصب شناختی متفاوتی دارند. این مطلب توضیح می دهد که چرا افراد که دچار آسیب مغزی شده اند یک جوک را خنده دار ببینند اما جوکی کاملا شبیه با آن را خنده دار ندانند یا اینکه ممکن است کاملا حس شوخ طبعی خود را از دست بدهند.کمدی ها ما را می خندانند چون ما در آن ها اجزایی از خود یا کسانی که دوستشان داریم می یابیم، از خود یا کسانی که دوستشان داریم می یابیم.

ارتباط خنده با جوک کم است. در تحققی در یک موقعیت اجتماعی دانشمندان یک پدیده جالب را مشاهده کردند؛ جوک به خودی خود، کم اهمیت ترین عامل در خنده بود. در واقع عبارات خاص بیشتر موجب خنده می شوند تا جوک های واقعی. هرچه گروه بزرگتر باشد میزان خنده افراد بیشتر خواهد بود. زن ها در حضور مردانی که برای آن ها جذاب هستند خنده از ته دل بیشتر از زمانی دارند که در حضور زنان یا مردانی هستند که برای آنها جذاب نیستند. آنچه که این مطلب به ما نشان می دهد این است که هرچند که خنده می تواند یخ بین دو نفر را بشکند اما آنچه که اهمیت بیشتری دارد تعامل و ارتباط بین افراد است. این مطلب همچنین توضیح می دهد که چرا کسی که احمقانه ترین جوک های گروه را می گوید همچنان عضو جذاب گروه باقی می ماند.

منبع

دین پرست،آرزو(1394)، رابطه خنده درمانی یوگایی و سلامت روان دختران و پسران جوان ،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی

از فروشکاه بوبوک دیدن نمایید

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

دیدگاهی بنویسید

0