رابطه کارآیی با بهرهوری و اثربخشی
در غالب موارد واژههای بهرهوری، كارآیی و اثربخشی به طور نابه جا به كار گرفته شده یا با هم اشتباه میشوند. بهبود كارآیی، ارتقای بهرهوری را تضمین نمیكند؛ افراد غالبا فكر میكنند، اگر كارآیی بهبود یابد، بهرهوری بیشتر خواهد شد. كارآیی شرط لازم بهرهوری است؛ اما شرط كافی نیست. در واقع برای بهرهور بودن، هم اثربخشی و هم كارآیی لازم است. كارآیی نسبت محصول واقعی یاخدمات ارائه شده به محصول مورد انتظار است، در حالی كه اثربخشی، درجه تحقق هدفها در سازمان است و بهرهوری مجموع كارآیی و اثر بخشی را مورد نظر دارد.اثربخشی به معنای انجام كارهای درست، كه سازمان را به اهداف خود نائل میكند و كارآیی به معنای انجام درست كارها و مترادف با استفاده بهینه از منابع ,كاهش هزینهها ، افزایش مقدارتولید است.
همچنین از نظررابینز، بهرهوری میتواند در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی اندازهگیری شود. و طاهری، مهمترین شاخص بهبود بهرهوری را افزایش مستمر نسبت ستانده به دادهها، همراه با افزایش كیفیت تعریف میکند. در سطح بنگاه یا كارگاه بهرهوری به صورت اندازهگیری توناژ محصول یا تعداد تولید یا ساعت كار تعریف میشود و در سطح ملی رابطه درآمد ملی و هزینه جامعه، شاخص بهرهوری تعریف میشود .
پروکو پنکو ، از کارایی و اثر بخشی تعاریفی را ارائه داده است:کارایی عبارت است از نسبت تولید کالاها ویا خدمات نهایی به منابع به کاررفته در آن. در این جا کارایی تنها به افزایش کمی تولید توجه دارد. به عبارت دیگر کارایی به نسبت کمیت خدمات ارائه شده به هزینههای مالی یا نیروی کاری که برای آن به کار رفته اشاره دارد. با این حال این مفهوم از بهره وری و شیوه اندازه گیری میزان رضایت مشتری یا میزان دستیابی به هدف مطلوب یا مورد نظر را اندازه نمی گیرد.
اثربخشی بر خلاف کارایی روشی است که چگونگی تحقق اهداف را می سنجد. این مقیاس اثرات برنامه را بر جامعه کمی کرده و مشخص می کند که آیا برنامه از نهاده ها یا منابع برای نایل شدن به اهدافش استفاده بهینه کرده یا خیر.گروه مشاوران یونسکو، مفهوم کارایی را از دیدگاه علم اقتصاد مطرح نموده اندکه اساساً با توجه به بازده حاصل از یک نظام در مقایسه با درون داد آن محاسبه می شود. هرچند میزان کارایی یک ماشین یا نظام بیشتر باشد به همان نسبت بازده آن نسبت به درونداد بیشتر است.در حالی که توردال، کارایی را به معنای به دست آمدن حجم معینی از محصول با کیفیت عالی در کمترین زمان وبا کمترین ضایعات می داند
منبع
باقری،بابک(1391)،بررسی کارآیی درونی آموزش ابتدایی،پایان نامه کارشناسی ارشد،برنامه ریزی آموزشی،دانشگاه آزاداسلامی دزفول
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید