ذهن آگاهي
منظور از ذهن آگاهي، آگاهي لحظه به لحظه از حسهاي بدني مثل گرما و سرما، فشار، سوزش، درد و…، افکار مثل من آدم ناتواني هستم و احساسات ، مانند احساس شادي، غمگيني و دلهره ميباشد. در تعليمات ذهن آگاهي به بيماران آموزش داده ميشود تنها از اين حسهاي بدني، افکار و احساسات آگاه شوند و بدون آنکه در مورد خوب يا بد بودن آن قضاوتي کنند، فقط آن را بپذيرند. بهعبارتي هدف اصلي ذهن آگاهي، پذيرش حسهاي بدني، افکار و احساسات ميباشد. ذهن آگاهي شامل يک آگاهي پذيرا و عاري از قضاوت از آنچه که اکنون در حال وقوع است، ميباشد. ذهن آگاهي توجه آگاهانه نسبت به امور در زمان حاضر است. هر فکر، احساس يا هيجاني که وارد توجه ميشود به همانگونه که هست مورد تأييد و پذيرش قرار ميگيرد، اين واکنشي پيشگيرانه براي افکاري است که فرد را غمگين يا مضطرب ميکند و به فرد کمک ميکند تا به حالت تعادل بعد از هيجانهاي تجربه شده منفي بازگردد .
کابات زين ، معتقد است فنون ذهن آگاهي با فراهم آوردن فرصتي براي مراقبه در افزايش آرام بخشي عضلاني و کاهش نگراني، استرس و اضطراب مؤثر ميباشد .
ذهن آگاهي به رشد سه کيفيت خودداري از قضاوت، آگاهي قصدمندانه و تمرکز به لحظه کنوني در توجه فرد نياز دارد که توجه متمرکز بر لحظه حال پردازش تمام جنبههاي تجربهي بلاواسطه شامل فعاليتهاي شناختي، فيزيولوژيکي يا رفتاري را موجب ميشود. به واسطه تمرينها و تکنيکهاي مبتني بر ذهن آگاهي فرد نسبت به فعاليتهاي روزانه خود آگاهي پيدا ميکند، به کارکرد اتوماتيک ذهن در دنياي گذشته و آينده آگاهي مييابد و از طريق آگاهي لحظه به لحظه از افکار، احساسات و حالتهاي جسماني بر آنها کنترل پيدا ميکند و از ذهن روزمره و اتوماتيک متمرکز بر گذشته و آينده رها ميشود.
بير، ذهن آگاهي را بعنوان مشاهدهي فاقد قضاوت نسبت به جريان در حال پيشرفت دروني و بيروني محرکها و بروز آنها تعريف کرد. قضاوت نکردن، ذهن آگاهي را پرورش ميدهد وقتي شما با وضعيت هيجاني يا فيزيکي سختي رو به رو ميشويد، قضاوت نکردن دربارهي تجربيات، بيشتر از آنچه که ميبينيد و هستيد و چيزي که بايد باشيد، آگاه ميشويد. البته اين از پذيرش تجربيات لذتآور و دردناک ناشي ميشود .
هر چند هدف اصلي ذهن آگاهي آرام سازي نيست، اما مشاهده رويدادهاي منفي دروني بدون هيچ گونه قضاوتي درباره آنها، يا برانگيختگي فيزيولوژي باعث بروز آرامش ميشود. ذهن آگاهي مشاهده محرکهاي دروني و بيروني همانگونه که اتفاق ميافتد بدون هيچگونه قضاوت و پيش داوري است. ذهن آگاهي مهارتي است که به افراد اجازه ميدهد که در زمان حال، حوادث را کمتر از آن ميزان که ناراحت کنندهاند دريافت کنند. وقتي اشخاص نسبت به زمان حال آگاه ميشوند ديگر توجه خود را روي گذشته يا آينده معطوف نميکنند. بيشتر مشکلات رواني معمولاً با حوادثي که در گذشته روي داده يا در آينده اتفاق خواهد افتاد مربوط است. به عنوان مثال افرادي که اضطراب دارند نگراني از مشکلات آينده باعث ايجاد ترس و دلشوره در آنها ميشود . ذهن آگاهي بر اساس آموزش يک سري تکاليف به صورت هشيار و خود آگاه است. هر تمرين به طور هدفمند و آگاهانه ميتواند ظرفيت و توانايي نظام پردازش اطلاعات را افزايش دهد. آموزش ذهن آگاهي مستلزم يادگيري فراشناختي و راهبردهاي رفتاري جديد براي متمرکز شدن روي توجه، جلوگيري از نشخوارهاي فکري و گرايش به پاسخهاي نگران کننده است. همچنين باعث گسترش افکار جديد و کاهش هيجانات ناخوشايند ميشود .
در حال حاضر بسياري از روانشناسان باليني از ذهنآگاهي بهعنوان يک روش درماني غير دارويي بسيار کارآمد، براي کاهش استرس و اضطراب استفاده ميکنند. همچنين پژوهشهاي اخير نشان داده که ذهن آگاهي ميتواند در درمان بسياري از مشکلات جسمي، رواني، ذهني و دردهاي مزمن و استرس تأثيري فوق العاده داشته باشد. در مجموع ميتوان گفت هرچه انسان بيدارتر و هشيارتر باشد و حواسش نسبت به اتفاقات جاري و اکنون زندگياش جمعتر باشد ذهنآگاهتر است و پاسخهايش به تحريکات زندگي خردمندانهتر و مؤثرتر و آرامش و اطمينان قلبي او بيشتر است.
اخيراً علاقه به استفاده از مداخلات ذهن آگاهي براي درمان اضطراب اجتماعي رو به افزايش است. اين تا حد زيادي بر اساس نقش مستند فرآيندهاي توجهي ناسازگار در حفظ اضطراب اجتماعي (براي مثال: توجه به نشانههاي دروني از تفکر منفي و تصور از خود ) ميباشد. با اينکه تعريف ذهن آگاهي بين محققان و پژوهشگران متفاوت است. با اين حال، اين عقيده که ذهن آگاهي شامل افزايش توجه و آگاهي از لحظه حاضر است، در بين تعاريف مختلف مشترک است . فرايندهاي توجهي محدود و ارزيابانه در اختلال اضطراب اجتماعي ميتوانند در نقطه مقابل توجه ذهنآگاهانه باشند که به معناي توجه کردن به يک شيوه خاص- متمرکز بر هدف، بودن در لحظه حال و غير قضاوتمندانه است . امکان دارد که افزايش ذهن آگاهي به فرد کمک کند تا توجهاش را به کار اجتماعي در دست انجام متمرکز کند . ممکن است أثر ذهن آگاهي به واسطه ايجاد بهبودي در توانايي تنظيم هيجانات و کاهش نشخوار فکري باشد . تصور ميشود که هدايت توجه فرد به تجربه حال حاضر ذاتاً منابع سوگيري را درگير ميکند که در غير اين صورت ممکن است براي نشخوار فکري استفاده شود. با توجه به أثر ثابت شده پردازش پس رويدادي بر اضطراب اجتماعي، مدلهاي شناختي در حال حاضر پردازش پس رويدادي را به عنوان يک عامل اصلي و نگهدارنده در اضطراب اجتماعي تصور ميکنند. به علاوه اين پيشنهاد شده که چنانچه پردازش پس رويدادي را بتوان مختل کرد، اضطراب اجتماعي کاهش مييابد، اگرچه هيچ مطالعهاي منتشر نشده که به طور تجربي بررسي کرده باشد که چگونه پردازش پس رويدادي مختل ميشود اما پاره اي شواهد وجود دارد که نشان ميدهد ذهن آگاهي تأثير متضاد بر نشخوار فکري دارد.
ممکن است ذهن آگاهي بتواند پردازش پسرويدادي را به وسيله کاهش شدت پريشاني که يک شخص در طول يک موقعيت اجتماعي يا عملکردي تجربه ميکند، کاهش دهد. مشاهده غير قضاوتي افکار، هيجانات و احساسهاي فيزيکي در غياب رفتارهايي براي گريز و اجتناب و فاجعه سازي عواقب بايستي کاهش پاسخهاي ترس را تشويق کند ، در واقع ذهن آگاهي با نشخوار فکري ارتباط منفي دارد و تحقيقات اخير حاکي از آن است که نشخوار فکري پسرويدادي يک فرآيند مهم در حفظ اضطراب اجتماعي است .
ذهن آگاهي ممکن است به واسطه کاهش نشخوار فکري مؤثر باشد . همچنين رابطه منحصر به فرد بين تحمل هيجاني ضعيفتر و علايم اضطراب اجتماعي شديد نشان ميدهد که درمان اضطراب اجتماعي ممکن است به وسيله مدلهايي که بر افزايش درک و پذيرش هيجانات تمرکز دارند ثمربخش باشد . ممکن است ذهن آگاهي توسط مکانيسمهاي ديگري با اضطراب اجتماعي رابطه داشته باشد. بعنوان مثال بوگلز و مانسل، بر نقش ذهن آگاهي در کاهش توجه متمرکز بر خود تأکيد کردهاند، در حاليکه ديگران بر پتانسيل ذهن آگاهي در کاهش سوگيري توجه براي تهديدهاي اجتماعي تمرکز داشتهاند . به نظر ميرسد ذهنآگاهي افزايش يافته، احتمالاً شکلي سازگارانه از توجه متمرکز بر خود را پرورش ميدهد که نشخوار فکري و اجتناب هيجاني را کاهش ميدهد و خود تنظيمي رفتار را بهبود ميبخشد .
منبع
دهقان،منیره(1392)، پیشبینی اضطراب اجتماعی بر اساس مؤلفههای حساسیت اضطرابی، عدم تحمل بلاتکلیفی و ذهن آگاهی، پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی بالینی، دانشکده علوم انسانی شاهد
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید