دیدگاه های مختلف در مورد بهره وری
به طور کلی سه دیدگاه مختلف در مورد بهرهوری وجود دارد که در این بخش به آنها میپردازیم :
بهره وری از دیدگاه سیستمی
بهرهوری از دیدگاه سیستمی، ماهیت پیچیدهای دارد و در کل سیستم مطرح میگردد. در این دیدگاه بهرهوری عبارت است از: نسبت مجموعه خروجیهای یک سیستم به ورودیهای آن.
این تعریف در سیستمهای مختلف اجتماعی، فرهنگی و صنعت کاربرد دارد. صورت کسر یا خروجیهای سیستم و همچنین مخرج کسر یا ورودیهای سیستم میتواند به شکل فیزیکی ؛ حجم محصول، تعداد افراد فارغالتحصیل و مقدار مواد والیه یا سرعت کار نیروی انسانی و ماشینآلات و … و یا به صورت معیارهای ارزش مالی یا واحد پول رایج در هر کشور اندازهگیری شود.
از دیدگاه سیستمی، بهرهوری در محیطی با ویژگیهای مختلف و متغیر قرار دارد و عوامل مختلف تولید مانند نیروی کار، سرمایه، انرژی، مدیریت و تکنولوژی در آن به کار گرفته میشوند و به عنوان ورودیها به فرایند تولید وارد میگردند و به صورت خروجیهایی مانند کالاهای ساخته شده و خدمات از این فرایند خارج میشوند. قیمت محصول و در دسترس بودن عامل تولید تابع شرایط محیطی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، تکنولوژیک و غیره است. اگر یک سیستم توانایی تغییر و اصلاح کیفی . کمی ورودیها و خروجیها را داشته باشد میتواند بهرهوری خود را افزایش دهد. زمانی که سیستم دارای بازخورد قوی باشد، سازمان میتواند از پویایی و تکامل مناسب برخوردار باشد.
بهره وری از دیدگاه ژاپنی ها
بهرهوری در ژاپن موضوعی ملی و فراگیر است و به عنوان یک روکیرد تاریخی، استراتژی بهبهود بهرهوری در کنار کنترل کیفیت جامع و مدیریت کیفیت جامع مطرح میگردد. به عقیده پروفسور ساساکی، استاد دانشگاه سوکاهای ژاپن در رشته مدیریت سیستمها بدون توجه به بهبود کیفیت و کاهش ضایعات، بهرهوری نمیتوان افزایش یابد. توان رقابتپذیری در بازار را با توجه مساله ارتقای کیفیت میتوان بالا برد.از دیدگاه ژاپنیها، برای افزودن بر میزان بهرهوری باید به کیفیت نیروی کار، مدیریت و ساختار عوامل دیگر تولید که تشکیل دهندهی قیمت تمام شدهاند توجه گردد که این رویکردها به رویکرد تاریخی کایزن ؛ بهبود مستمر و کنترل کیفیت جامع میانجامد.
بهره وری از دیدگاه تاریخی
از نظر اقتصادی، مقدار محصول یا خروجی، تابع عوامل سرمایه و نیروی کار فرض میگردد. لذا افزایش مهارت نیروی کار یا تغییرات تکنولوژی یا افزایش مهارت به همراه بهبود فناوری میتواند موجب افزایش مقدار تولید و حرکت تابع تولید به سمت بالاتر و از آنجا موجب افزایش بهرهوری شود.به طوری کلی امروزه بهرهوری یک نوع تلقی اقتصادی، فنی و فرهنگی نسبت به تولید است که در آن، انسان فعالیتهای خود را هوشمندانه و خردمندانه انجام میدهد تا بهترین نتیجه را با کمترین هزینه و در مدت زمان کمتر به دست آورد. گرچه بهرهوری را به صورت کلاسیک بیشتر در امور اقتصادی تعریف کردهاند، ولی میتوان مفهوم بهرهوری را در همه امور از خرد تا کلان مد نظر قرار داد.
منبع
کریمان،مرتضی(1392)، تاثیر استفاده از سیستم های اتوماسیون اداری بر بهرهوری،پایان نامه کارشناسی ارشد،مدیریت بازرگانی،دانشگاه آزاداسلامی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید