دیدگاههای مربوط به جوّ کلاس
تمرکز بر ادراک دانشآموز برای ارزیابی محیط کلاس، از لحاظ نظری در نظریهی میدانی کرت لوین و نظریهی نیاز-فشار مورای ریشه دارد . لوین و مورای بر اهمیت ویژگیهای محیطی در رفتارهای آدمی تأکید کردهاند. نظریههای این پژوهشگران پیشنهاد میکند که تعامل بین ویژگیهای محیطی مانند: تجربیات کلاسی و ویژگیهای شخصی در واقع پیشبینیکنندهی رشد انسان و مجموعه رفتارهای او هستند . لوین ، بر این باور بود که همهی انسانها در زمینهی پویای فضای زندگی عمل میکنند و هر رفتاری (B) تابعی از دو متغیر شخص (P) و محیط (E) است. به طوری که رفتار تنها از طریق همکاری و تعامل بین این دو متغیر، قابل درک و تبیین است. به عبارت دیگر، رفتار هر فرد بازتابی است از روابط درونی، شرایط و نیروهایی که در زمان وقوع آن رفتار عمل میکنند. بدین ترتیب، مدل لوین بر اهمیت محیط کلاس و تعاملات آن در چکونگی نگرشها و رفتارهای یادگیری دانشآموزان تأکید دارد.
ماریا، با طرح نظریه ومدل نیاز, فشار بر این باور است که افراد برای رسیدن به اهداف و نیازهای ذاتی خود برانگیخته میشوند و محیط بیرونی یا آن نیاز را حمایت میکند و یا خنثی و سرکوب مینماید. ماریا معتقد بود که تأثیرات محیط، افراد را وادار میکند تا برای دستیابی به نتایج و پیامدهای گوناگون، روشهای متفاوتی را در پیش گیرند. مدل نیاز, فشار،؛ رفتار و محیط را ترکیب کرده و نظریات لوین را عملیاتی نموده است. ماریا ، همچنین، تفاوت بین ادراک از محیط توسط مشاهدهگر بیرونی و شرکتکننده در محیط را مورد توجه قرار داد. وی اصطلاح ، فشار آلفا را برای توصیف محیطی به کار برد که یک مشاهدهگر بیرونی آن را درک میکند. اما فشار بتا برای توصیف ادراک افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که در آن محیط زندگی و کار میکنند.
منبع
سلمانی،منصور(1394)، نقش واسطهای باورهای انگیزشی در رابطه ادراک از جوّ کلاس،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی تربیتی، دانشکده علومتربیتی و روانشناسی
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید